Değerli okurlar, bu hafta serbest bölgelerle ilgili özellikle bir konuya değinmek istiyoruz. Serbest bölgede mukim firmaların iktisap ettikleri ticari araçların KDV’sinin, ihracat istisnası hükümleri kapsamında serbest bölgeye teslim edilmesi halinde KDV’den istisna edilmesi mümkün müdür?
3065 Sayılı KDV Kanununun 17/4-ı maddesinde, serbest bölgelerde verilen hizmetlerin KDV'den istisna olduğu açıkça belirtilmiştir. Bu kanun maddesinin salt bu hali, tüm teslim ve hizmetleri kapsıyor olabilir mi? Bunu anlamak için de KDV Genel Uygulama Tebliğinin (III/C-2.) bölümünde yer alan açıklamalara göz atmamız gerekir.
KDV Genel Uygulama Tebliğinin (III/C-2.) bölümünde açıklamalar yapılmış olup Tebliğin (II/A-1.1.1.) bölümünde;
"3065 sayılı Kanunun (11/1-a) maddesine göre, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler KDV'den istisnadır. Aynı Kanunun 12 nci maddesi uyarınca bir teslimin ihracat teslimi sayılabilmesi için aşağıdaki iki şartın gerçekleşmesi gerekir:
a) Teslim, yurtdışındaki bir müşteriye veya serbest bölgedeki alıcıya veya 4458 sayılı Gümrük Kanununun 95 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasına göre faaliyette bulunan gümrüksüz satış mağazalarında satılmak üzere bu mağazalara veya bunların depolarına ya da yetkili gümrük antreposu işleticisine yapılmalı veya mallar yetkili gümrük antreposu işleticisine tevdi edilmelidir.
..
b) Teslim konusu mal Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesinden çıkarak bir dış ülkeye veya bir serbest bölgeye vasıl olmalı ya da gümrüksüz satış mağazalarında satılmak üzere bu mağazalara veya bunların depolarına veya yetkili gümrük antreposuna konulmalıdır."
açıklamaları yer almaktadır.
Şu ana hem Kanun hem de Tebliğ kapsamında yer alan hüküm ve açıklamalara baktığımızda, serbest bölgelere yapılan teslimlerin KDV’den istisna olduğu açıkça belirtilmiştir. Oysa serbest bölgeye yapılacak olan bir ticari araç teslimi varsa burada durum biraz farklılaşıyor. Şöyle ki; söz konusu araç hem serbest bölgede hem de serbest bölge dışında rahatça kullanılabilir ve bunun kontrol mekanizması kamu idareleri tarafından tarafından henüz geliştirilmemiştir.
Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz üzere, serbest bölgelere teslimi yapılan araçların sadece serbest bölgede kullanılıp kullanılmadığını plaka üzerinden tespit eden bir yazılım veya algoritma geliştirilmemiştir. Dolayısıyla, Maliye İdaresi, serbest bölgelere yapılan teslimlerin KDV’sinin her ne kadar KDV’den istisna olduğunu düzenlemiş olduğu Tebliğ ile belirtmiş olsa da, vergi dairesi burada inisiyatif kullanmış ve talep edilen bir özelgeye karşılık, mükellef aleyhine bir cevap vermiştir. (İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları KDV ve ÖTV Grup Müdürlüğünün 02.01.2024 tarih ve E-21152195-130[30-2021/4005]-2645 sayılı özelgesi)
Cevap metni aynen aşağıdaki gibidir.
“Buna göre, yurt içinde trafik tescili yapılan araçlar, hem serbest bölgede hem de serbest bölge dışında kullanılabileceklerinden, bu araçların ihracat istisnası hükümleri kapsamında serbest bölgeye teslim edilmesi mümkün olmayıp, Şirketinize serbest bölge dışında Türkiye'nin diğer yerlerinden satışı yapılacak servis aracı teslimi KDV'ye tabi olacaktır. Şirketiniz tarafından işçilerin gidiş gelişi için kullanılmak üzere satın alınan araca ilişkin yüklenilen KDV'nin 3065 sayılı KDV Kanununun 29/1 inci maddesi kapsamında indirimi mümkün bulunmaktadır.
Öte yandan, serbest bölgede faaliyette bulunan Şirketiniz adına kayıtlı kullanılmış servis aracının serbest bölge dışında Türkiye'nin diğer yerlerine teslimi KDV'ye tabidir.”
25.06.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.