Değerli okurlar, bu hafta enflasyon muhasebesi tebliğinde gerekli açıklamaların yapıldığı halde tebliğin anlatım dili dolayısıyla birçok farklı yoruma neden olan çok önemli bir konuya değineceğim.
Tebliğde pasif kalemlere ait enflasyon fark hesapları ile ilgili aşağıdaki cümle yer almaktadır.
Pasif kalemlere ait enflasyon fark hesapları, herhangi bir suretle başka bir hesaba nakledildiği veya işletmeden çekildiği takdirde, bu işlemlerin yapıldığı dönemlerin kazancı ile ilişkilendirilmeksizin, bu dönemde vergiye tabi tutulacaktır.
Burada anlatılmak istenen şey; pasif kalemlere ait enflasyon fark hesaplarını herhangi bir şekilde başka hesaba aktarmayın ve sürekli bilançoda kalsın. Sözün özü bu, yani kapatmayın.
Hemen ardından ise aşağıdaki paragraf dikkat çekmektedir.
Ancak, avanslar, depozitolar, hakedişler ve sabit kıymet yenileme fonu gibi işleyişi gereği ilgili olduğu hesaplara aktarılarak kapatılması mümkün olan hesapların kapatılması durumunda, bunlara ait enflasyon fark hesapları işletmeden çekilmiş sayılmaz.
Kanaatimizce işleyişi gereği ilgili hesaplara aktarılmak demek; örneğin 549 hesapta takip edilen bir sabit kıymet yenileme fonunun 3.yıl sonunda doğası gereği 6’lı gruba atılarak kapatılması demektir. Yine işleyişi gereği önce 340 Alınan Avanslar hesabına alınan tutarın daha sonra faturanın düzenlenmesi sonrasında doğası gereği 600 hesaba aktarılarak kapatılması demektir. Yine 350 hesabın işleyişi gereği işin bitim tarihinden sonra doğası gereği 600 hesaba aktarılarak kapatılması demektir.
Peki yukarıda yer verdiğimiz hesapların enflasyon düzeltme farklarının kapatılması halinde bunun çekiş sayılmaması nasıl bir anlam taşımaktadır?
Örneğin 340 Alınan Avanslar hesabının bakiyesi 31.12. itibariyle 100.000 TL olsun ve enflasyon düzeltmesi sonucu bu rakam 120.000 TL’ye çıksın.
Şirket Şubat 2024 ayında doğal olarak 100.000 TL fatura düzenleyecektir. Ancak aradaki 20.000 TL’nin de kapatılmasına tebliğ cevaz veriyor. Kanaatimiz, faturanın düzenlendiği tarihte 20.000 TL’nin de 6’lı gruba atılıp oradan da beyanname üzerinde ayrıca indirim konusu yapılması tebliğin lafzi hükmüne aykırı olmayacağı yönündedir. Çünkü tebliğ çok açık bir şekilde sadece ama sadece 340, 350 ve 549 olan bu 3 pasif kaleme ait enflasyon fark hesaplarının kapatılmasına hem cevaz veriyor hem de bunların işletmeden çekiş sayılmayacağını net bir bir şekilde ifade ederek vergilendirilmeyeceğinin garantisini veriyor.
Bu konu kanaatimizce çok önemli ve ciddi bir konudur. Ama şunu biliyoruz ki, tebliğ pasif kalemlere ait sadece yukarıdaki 3 hesabın kapatılmasına ve işletmeden çekiş sayılmayacağına cevaz veriyor ancak muhasebe kaydının veya vergi tekniğinin beyanname üzerinde nasıl yapılacağını ise belirtmemiş.
30.01.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.