Değerli okurlar, bu hafta dövizli olarak düzenlenen faturalarda kur farkı faturasının ne zaman tanzim edilmesi gerektiği konusunu konuyla ilgili verilen en son tarihli özelge ile birlikte değerlendireceğiz.
Evet fatura dövizli düzenlenebilir. Ancak bunun usul şartı 213 sayılı Vergi Usul Kanununun; 215 inci maddesinin (2) numaralı fıkrasında belirtiliştir. Buna göre;
“Belgeler, Türk parası karşılığı gösterilmek şartıyla, yabancı para birimine göre de düzenlenebilir. Şu kadar ki yurt dışındaki müşteriler adına düzenlenen belgelerde Türk parası karşılığı gösterilme şartı aranmaz. ..."
Denilmektedir.
Dövizli faturalarda KDV açısından vergiyi doğuran olay ve buna müteallik faturanın ne zaman düzenlenmesi gerektiği konusunda KDV Genel Uygulama Tebliğinde önemli açıklamalar yer almaktadır.
Tebliğinin "Matraha Dâhil Olan Unsurlar" başlıklı (III/A-5.) bölümünün "Kur Farkları" başlıklı (III/A-5.3.) alt bölümünde, "Bedelin döviz cinsinden veya dövize endekslenerek ifade edildiği işlemlerde, bedelin kısmen veya tamamen vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihten sonra ödenmesi halinde, satıcı lehine ortaya çıkan kur farkları KDV matrahına dahildir. Buna göre, matraha dahil olacak kur farklarının hesabında, mal ve hizmet bedeline isabet eden kur farkları dikkate alınır, hesaplanan KDV'ye ilişkin ortaya çıkan kur farkları matraha dahil edilmez.
Tebliğin yukarıda belirtmiş olduğumuz amir hükmüne devam edecek olursak, buna göre; teslim veya hizmetin yapıldığı tarih ile bedelin tahsil edildiği tarih arasında ortaya çıkan lehte kur farkı için satıcı tarafından fatura düzenlenmek ve faturada gösterilen kur farkına, teslim veya hizmetin yapıldığı tarihte bu işlemler için geçerli olan oran uygulanmak suretiyle KDV hesaplanır.
Bedelin tahsil edildiği tarihte alıcı lehine kur farkı oluşması halinde, kur farkı tutarı üzerinden alıcı tarafından satıcıya bir fatura düzenlenerek, teslim ve hizmetin yapıldığı tarihteki oran üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.
Yıl sonlarında ve geçici vergi dönemlerinde, Vergi Usul Kanunu uyarınca yapılan değerlemeler sonucu oluşan kur farkları üzerinden KDV hesaplanmaz." açıklamaları yer almaktadır.
Tebliğdeki açıklamaları kısaca özetleyecek olursak, dövizli faturalarda geçici vergi dönemlerinde yapılan değerleme işlemlerinde KDV li fatura düzenlenmesi zorun değildir. Ancak faturanın düzenlendiği tarih ile tahsilatın yapıldığı tarih arasına isabet eden süreye ilişkin KDV li kur farkı faturasının düzenlenmesi zorunludur.
Konu ile ilgili çok kısa bir süre önce İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının 16/03/2023 tarih ve 11395140-105[VUK-1-21709]-323016 sayılı özelgesinin sonuç kısmı aşağıdaki gibidir.
“Bu bağlamda, bedelin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak belirlendiği satışlar nedeniyle vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarih ile ödemenin yapıldığı tarih arasında lehe veya aleyhe oluşan kur farkları için kural olarak, lehine kur farkı oluşan mükellef tarafından fatura düzenlenmesi ve kur farkı üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.”
Bu yazımızda muhasebe kayıtlarına yer vermemiş bulunuyoruz. Konu ile ilgili tam da bu duruma örnek teşkil edecek şekilde hazırlamış olduğum ve içinde hem muhasebe kayıtları hem de faturanın düzenlendiği tarih ile ödemenin yapıldığı tarihe isabet eden kur farkının nasıl hesaplanacağına ilişkin makalemi aşağıdaki linkten tıklayabilirsiniz.
https://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/koray/002
23.06.2023
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.