Değerli okurlar, bu hafta yakın bir zamanda başımıza gelen ve siz okuyucularla paylaşma ihtiyacı duyduğum bir olayı sizlerle aktarmak istiyorum.
Tür değiştiren şirketin yurtdışı ödenen vergilerden dolayı henüz tevsik edemediği ancak beyannamede gösterdiği yurt dışı ödenen vergiler mevcuttur.
Mezkur kanunun ilgili maddesi aşağıdaki gibidir.
(7) Kurumlar vergisinden indirim konusu yapılan vergilerin yabancı ülkelerde ödendiğini gösterir belgelerin, tarhiyat sırasında mükellef tarafından ibraz edilememesi halinde, yabancı ülkede ödenen veya ödenecek olan vergi, Kanunun 32 nci maddesindeki kurumlar vergisi oranını aşmamak şartıyla o ülkede geçerli olan oran üzerinden hesaplanır ve tarhiyatın bu suretle hesaplanan tutara isabet eden kısmı ertelenir. İbraz edilmesi gereken belgeler, tarh tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde ilgili vergi dairesine ibraz edildiği takdirde, bu belgelerde yazılı kesin tutara göre tarhiyat düzeltilir.
Kanun kısacası şunu diyor: Yurt dışında ödenen vergin varsa ve sen o verginin ödendiğini henüz ispat edemiyorsan bu tutarı beyannamende göster ve bu arada sana 1 yıl vakit veriyorum. 1 yıl içinde konsolosluk onaylı veya apositilli belgeyi vergi dairesine ibraz et ve ilgili kurumlara düzeltme vererek iadesini isteyemediğin vergiyi iade iste.
Yukarıda da çok sadece bir şekilde ifade etmeye çalıştım. İşte o 1 yıllık içinde tür değişikliği olursa LTD’nin iadesini isteyeceği yurt dışı ödenen vergiler A.Ş.’ye dönüşemn şirketin vergi borçlarına mahsup edilebilir mi? Oldukça spesifik olan bu konuda tarafıma verilen özelgenin ilgili kısmını paylaşıyorum.
Bu hükümlere göre, devir olarak hukuki varlığı sona eren ……………….. Ltd. Şti.'nin bilançosu, aktif ve pasifiyle kül halinde şirketinize geçtiğinden, ……………………… Ltd. Şti.'nin 2021 yılı kurumlar vergisi beyannamesindeki geçici vergi alacağının, şirketinize intikal edeceği ve iade talebinin 252 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamalar çerçevesinde yerine getirilmesi mümkün bulunmaktadır.
Örnek olayımızda şirket şirket yurtdışında ödenen vergiler için bu vergileri beyannamede göstermiş ancak indirim konusu yapmamıltı. Böylece şirkete ödenecek kurumlar vergisi çıkmıştı. Yukarıdaki maddede de ifade edildiği üzere 1 yıl için de belgeleri toplayıp vergi dairesine ibraz ettiğimiz zaman hem beyannamede gösterdiğimiz vergilerin iadesi doğdu. Ancak bir de düzeltme vermeden önce 2021 yılı için ödemiş olduğumuz verginin fazla ve yersiz vergi olarak iade alıp alamayacağımızı da aynı özelge de sordum.
Özelgede tarafıma verilen cevap şu şekildedir.
Öte yandan, 252 seri no.lu Gelir Vergisi Genel, Tebliğinin "3.Gelir ve Kurumlar Vergisi ile İlgili 2 Vergi Hatalarından Kaynaklanan İade İşlemleri" başlıklı bölümünün 3.2. Diğer Vergi Borçlarına Mahsup veya Nakden İade' başlıklı alt bölümünde:
"Fazla veya yersiz olarak vergi tahakkuk ettirilmesine neden olan vergi hatasının düzeltilmesi halinde, vergi hatası nedeniyle fazla olarak tahakkuk ettirilmiş verginin ödenmiş olması şartıyla, verginin mükellefe iadesi gerekmektedir.
Vergi borçlarına mahsup talebi halinde bu talebin bir dilekçe ile vergi dairesine bildirilmesi gerekmektedir. Düzeltme işlemi ile iade işleminin aynı vergi dairesi tarafından gerçekleştirilmesi durumunda iade işlemi için dilekçe dışında ayrıca bir belge ibrazına gerek yoktur.
Vergi dairelerinin farklı olması halinde hata nedeniyle fazladan tahakkuk etmiş olan verginin ödendiğini gösteren belgenin ibrazı gereklidir. Mahsubu talep edilen vergi borçları için, mükellefin vergi hatasının düzeltilmesini ilgili vergi dairesine dilekçe ile haber verdiği tarih itibariyle mahsup işlemi yapılmış sayılır ve mahsubu talep edilen vergi borçları için bu tarihten itibaren gecikme zammı hesaplanmaz." açıklamalarına yer verilmiştir.
Buna göre, 2021 kurumlar vergisi beyannamesinde fazla ve yersiz ödenen verginin bulunması durumunda, fazla ve yersiz olarak ödenen verginin 252 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin "3.2" bölümündeki açıklamalar çerçevesinde verginin ödenmiş olması şartıyla iadesinin mümkün bulunduğu hususu da tabiidir.”
Görüldüğü üzere tür değiştiren şirketin fazla ve yersiz ödemiş olduğu vergiyi de yeni şirketin iade alabileceği belirtilmiştir. Tarafımıza verilen bu özelgenin önemli bir özelge olduğunu düşünüyor ve siz okuyuculara faydalı olmasını diliyorum.
07.06.2023
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.