Değerli okurlar, bu hafta indirimli kurumlarla ilgili 2023 yılını ilgilendiren çok önemli bir duruma değineceğiz.
İndirimli kurumlar, Yatırım Teşvik Belgesi (YTB) sahibi mükelleflerin bu belge kapsamında yapmış oldukları harcamalardan elde ettikleri kazançlardan dolayı çok daha az bir gelir/kurumlar vergisi ödemesidir.
YTB kapsamında yatırım yapan şirketin ne kadar vergi ödeyeceğini YTB’de yer alan vergi indirim oranı ve yatırıma katkı tutarı belirlemektedir.
Örneğin şirket 1.000.000 TL yatırım yapsın. YTB’ki vergi indirim oranı %50 ve yatırıma katkı tutarı ise %30 olsun.
Bu şu anlama geliyor; Şuan ki vergi oranı %20’dir. Belgedeki vergi indirim oranı %50 olduğu için şirketin kurumlar vergisi yükü ((0,20-(0,20*0,50)) = 0,10 olacaktır. Bir diğer deyişle kurumlar vergisi oranı bu şirket için %10’dur.
Yatırıma katkı tutarı %30 olduğundan dolayı da yapılan yatırım olan 1.000.000 TL’yi bu oranla çarparsak devletin tahsilinden vazgeçeceği vergi miktarına ulaşırız.
1.000.000 * 0,30 = 300.000 TL
Bu tutar devletin tahsilinden vazgeçeceği vergi miktarıdır. Bir diğer deyişle teşvik belgsi sayesinde firmanın kazanacağı tutardır.
15/6/2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın geçici 8’inci maddesinin birinci fıkrasının b bendinde ise;
“Bu Karar ve daha önceki kararlara istinaden imalat sanayiine yönelik (US-97 Kodu:15-37) düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında;
b)1/1/2017 ile 31/12/2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için bölgesel ve stratejik teşvik uygulamaları kapsamında vergi indirimi desteğinde uygulanacak yatırıma katkı oranları her bir bölgede geçerli olan yatırıma katkı oranına 15 puan ilave edilmek suretiyle, kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirimi tüm bölgelerde yüzde yüz oranında ve yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde yatırımcının diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarına uygulanacak oranı yüzde yüz olmak üzere, teşvik belgesi üzerinde herhangi bir işlem yapılmaksızın uygulanır.” Hükmü yer almaktadır.
İmalat sanayiine yönelik (US-97 Kodu:15-37) düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında yapılan yatırımlara sağlanan +15 puan yatırıma katkı oranı ve yüzde yüz vergi indirimi şu anlama gelmektedir.
Yüzde 100 vergi indirimi: Şirketin hiçbir şekilde gelir/kurumlar vergisi ödememesi anlamındadır.
+15 Puan Yatırıma Katkı Tutarı: YTB’de yer alan yatırıma katkı oranı örneğin %30 ise bu orana 15 puan ilave edilip %45 olarak yatırıma katkı tutarının hesaplanmasıdır.
+15 puan ve %100 vergi indirimi sanayiciye çok ciddi bir avantaj sağlamakta idi. Öyle ki şirketlerin büyümesine yardımcı olan, yeni yatırımların önünü açan bir uygulama idi. 2017’den bu yana her yıl düzenli uzatılan bu uygulamanın 2023 yılına uzatılmamasının nedeni gündemin yoğunluğundan kaynaklanan bir gözden kaçma mı yoksa başka bir şey mi olduğunu bilmiyoruz ancak sanayici bu durumdan oldukça rahatsızdır. Öyle ki, 2023 yılına kesin uzatılacağı düşüncesiyle şirketler yatırımlarına hız vermeden devam etmişlerdi.
Ticaret Sanayi Odalarının bu konuyu ivedilikle gündemlerine alması ve Ankara ile iletişime geçmeleri icap etmektedir. Aksi takdirde YTB sahibi olup da 5 yıldır bu kapsamda yapmış oldukları yatırımlar hasebiyle vergi ödemeyen şirketlere bir anda 2023 yılında vergi yükü doğurmak zaten zor olan bu ekonomik konjonktürde şirketleri çok daha zor bir duruma sokacak bir uygulama olacaktır.
26.01.2023
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.