Değerli okurlar, önümüzdeki ay içinde matrah artırımı ve borç yapılandırmasını içeren bir torba yasanın resmî gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesi kesinleşti. Meslek mensuplarımızı çok yakından ilgilendiren şey ise tekrar bir matrah artırımının yapılacak olmasıdır. Bazı meslek mensupları matrah artırımının mesleğimize çok zarar verdiğini belirtmek suretiyle uygulamayı sıkça eleştirmektedir. Biz tam tersini düşünmekteyiz. Şöyle ki;
Bilindiği üzere son 5 yılda meslek mensuplarına (SMMM,YMM) çok sayıda sorumluluk cezası kesilmeye başlandı. Sadece sahte fatura değil, beyanlarla beyanların dayanağını teşkil eden belgelerin de birbiriyle uyuşmaması halinde bu cezalar kesilmeye başlandı. Birçok meslek mensubu haksız şekilde bu cezalarla karşı karşıya geldi. Cezaların yargılama sürecinin ortalama 3 yıl olduğunu düşünürsek bu süreçte maddi ve manevi çok ağır bir sonuç karşımıza çıkıyor.
Matrah artırımının meslek mensuplarına en büyük katkısı kuşkusuz sorumluluk cezalarının önüne geçmesidir. Özellikle haksız yere kesilen sorumluluk cezalarının meslek mensubu üzerinde yarattığı travmatik sonuçlar çok ağır olmaktadır.
Matrah artırımının meslek mensuplarına bir diğer katkısı ise vergi incelemesi esnasında doğmaktadır. Bilindiği üzere vergi inceleme süreci son derece meşakkatli ve zor bir süreçtir. Bu süreçte meslek mensupları ekstradan doğan yoğun bir angarya ile karşı karşıya kalmaktadır. Söz konusu ekstra işler için ise hiçbir şekilde kendilerine ücret ödenmemektedir. Mükellefin temel bakış açısı;
“eğer benim mali müşavirim veya yeminli mali müşavirim isen bunları yapmak zaten senin görevindir, neden para vereyim ki”
Şeklindeki yerleşik inanıştır.
Dolayısıyla matrah artırımına giren mükellefler vergi incelemesine de girmediklerinden dolayı meslek mensupları parasını alamadıkları çok yoğun bir angarya sürecinden de kurtulmaktadır.
Matrah artırımı ile birlikte gelen işletme kayıtlarının düzeltilmesi uygulamasında da kasa ve ortaklar cari hesabının sıfırlanması meslek mensuplarını oldukça rahatlatmaktadır.
Kar dağıtımı üzerindeki vergisel yükün fazla olması, huzur hakkı ödemelerinde %40’lık vergi dilimine çok kısa sürede girilmesi, şirketlerin kasa ve ortaklar cari hesabının şişmesine neden olmaktadır. Dönem sonlarında bu hesaplara adat yapmak isteyen meslek mensupları çok sıkıntılı günler yaşamaktadır. Özellikle şirket ortaklarının;
“ başkaları adat yapmadan bu hesapları sıfırlıyormuş, sen neden böyle yapıyorsun”
Şeklindeki çıkışlarına çokça şahit olmuşuzdur. Dolayısıyla adat konusunda yöneticileri ikna edemeyen meslek mensupları bunu diğer hesaplara virman yaparak bilançoda görülmesinin önüne geçmeye çalışmaktadır. Daha sonra bir vergi incelemesinde ise durumu fark eden inceleme memuru re’sen KDV ve gelir/kurumlar vergisi ile kar dağıtım stopaj cezası düzenlediğinde , suçlu yine meslek mensubu olmaktadır. İşletme yöneticileri bu sefer;
“ sen bana cezaların bu denli yüksek olduğunu söyleseydin ben adat yapmana müsaade ederdim”
Şeklinde suçu yine meslek mensubunun üzerine atan çıkışlar yapmaktadırlar. Bu iki örneğe çokça şahit olmuşluğumuz vardır.
Dolayısıyla matrah artırımında işletme kayıtlarının düzeltilmesi ile sorunlu hesapların da sıfırlanmış olması meslek mensuplarını oldukça rahatlatmaktadır.
İşte yukarıda belirtmiş olduğumuz sadece bu 3 başlıkla bile söz konusu düzenlemenin meslek mensuplarına son derece faydalı olduğunu rahatça söyleyebiliriz.
24.01.2023
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.