Değerli okurlar, bu hafta daha önceki yazılarımda benimde gözümden kaçan ve aslında bir çok kişinin de gözünden kaçan önemli bir ayrıntıya değineceğim. O da banka kredi faizlerinin muhasebeleştirilmesidir.
Banka kredi faizlerinin bilançoda takibi açısından işletmelerin bir kısmı bu faiz giderlerini 180 ve 280 nolu hesaplarda ayrı ayrı takip etmektedirler. Söz konusu hesapların işleyişinin nasıl olduğu ise Muhasebe Uygulamaları Genel Tebliğinde aynen aşağıdaki gibi açıklanmıştır.
“Bu hesap, peşin ödenen ve cari dönem içinde ilgili gider hesaplarına kaydedilmemesi gereken, gelecek döneme ait giderleri izlemek için kullanılır.”
İşleyişi:
Gelecek aylarda ilgili gider ve maliyet hesaplarına borç kaydedilecek peşin olarak ödenen giderler, bu hesabın borcuna kaydedilir. Gelecek aylarda bu hesaba alacak verilmek suretiyle ilgili gider hesabına aktarılır.
Dikkat edilirse hesap planı açıklamasında PEŞİN ÖDENEN ifadesi yer almaktadır. Bir tutarın 180 nolu hesaba kaydedilmesi için öncelikli şart peşin ödemenin yapılmış olmasıdır. Banka faizleri peşin ödenen bir gider olmadığından dolayı bu hesapta takip edilmesi mümkün değildir. Ayrıca peşin ödenmeyen ancak 180 ve 280 hesaba kaydedilen bu giderler bağımsız denetimde de eleştiri konusu yapılmaktadır.
Tek düzen hesap planı açıklamalarında, banka faiz ödemeleri tam olarak şu hesapta izlenir diyebileceğimiz bir hesap maalesef yoktur. Bu nedenle gelecek aylarda ödenecek olan banka faiz giderlerinin hiçbir şekilde muhasebeleştirilmemesi en doğrusu olacaktır. Ancak illaki mizanda görünmesi isteniyorsa, bu takdirde nazım hesaplarda takip edilmesini tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde tek düzen hesap planına uymamaktan dolayı 2022 yılı için belirlenen 12.000 TL özel usulsüzlük cezasının kesilebileceğini önemle hatırlatırım.
07.12.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.