Değerli okurlar, şirketlerce ithal edilen yazılım alımı ve buna ilişkin bakım vb. harcamaların vergilendirilmesinde Maliye İdaresi görüş değiştirdi.
Şirketlerce ithal edilen yazılımlara ilişkin maliye İdaresinden istenen özelgelere sadece COPYRIGHT (kopyalama, çoğaltma) haklarının satın alınması işleminin stopaja tabi olduğunu görmekteyiz. Tabii ki ÇVÖA’nda ayrıca bir hüküm yok ise.
Yine eski özelgelere baktığımızda, yurt dışındaki mukim firmadan alınan programın piyasada bulunan bir program olması ve üzerinde herhangi bir değişiklik yapmadan ve/veya çoğaltmadan, nihai tüketicilere satılması veya aynı şekilde işletmede kullanılması halinde elde edilen kazanç, yazılımı satan taraf için ticari kazanç niteliğinde olup, bu nitelikteki ödemeler üzerinden vergi kesintisinin yani stopajın yapılmayacağını görmekteyiz.
Yukarıda da görüldüğü gibi Maliye İdaresi daha önce sadece COPYRIGHT kapsamında ithal edilen yazılımlarda stopajın yapılması gerektiğini belirtmekte idi. Zira COPYRIGHT kapsamında olmayıp yazılımın şirkette kullanılması halinde söz konusu durumun karşı taraf için ticari kazanç olması hasebiyle vergi kesintisinin yapılmaması gerektiği görüşü hakim idi.
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından 21.10.2022 tarihinde verilen 62030549-125[30-2019/415]-1219145 sayılı özelge ile yerleşik görüş değiştirildi. Söz konusu özelgeye göre yazılımın çoğaltma ve/veya kopyalama hakkı alınmasa dahi işletmede kullanılması, KULLANIM HAKKI’nın devri olarak görülmüş ve bu da bir HAK devri olduğundan stopaja tabi tutulması gerektiği belirtilmiştir.
Çifte Vergiyi Önleme Anlaşmalarında gayri maddi hakkın tanımı genel olarak aşağıdaki gibi yapılmıştır.
Bu maddede kullanılan "gayrimaddi hak bedelleri" terimi, sinema filimleri dahil olmak üzere edebi, artistik ya da bilimsel her nevi telif hakkının, her nevi patentin, alameti farikanın, desen veya modelin, planın, gizli formül veya üretim yönteminin kullanma imtiyazı veya kullanma hakkı ile sınai, ticari, bilimsel teçhizatın veya sınai, ticari, bilimsel tecrübeye dayalı bilgi birikiminin kullanma imtiyazı veya kullanma hakkı karşılığında ödenen her türlü bedelleri kapsar.
Anlaşma metnindeki amir madde hükmüne göre de kullanım hakkının devri gayrimaddi hak olarak tanımlanmıştır. Dolayısıyla Maliye İdaresinin bu yeni görüşüne katılıyoruz.
02.12.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.