YAZARLARIMIZ
Dr. Koray Ateş
korayates@muhasebetr.com



Dahilde İşleme İzin Belgesi İle İlgili 10 Önemli Hatırlatma

Değerli okurlar, bu hafta Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) ile ilgili önemli hatırlatmaları maddeler halinde ele alacağız.

1-  DİİB kapsamında ithal edilen hammadde gramajları ve üretimde kullanılacak diğer yardımcı malzeme ile değişmemiş eşya gramajları ile uyumlu olarak ihracat gerçekleştirilmelidir. Örneğin; DİİB kapsamında ithal edilen kumaşın kg/m2 ağırlığının 0,120 gr olduğunu ve bu kumaştan 2,10 m2 sarf edilerek bir pantolon üretileceğini varsayalım. 0,120 gr x 2,10 m2 = 0,252 gr 1 adet pantolonda kullanılan kumaş ağırlığıdır. Aynı zamanda 0,050 gr astarlık kumaş + 0,007 gr etiket, düğme, fermuar gibi yardımcı malzeme kullanıldığını varsayalım. 1 adet pantolonun kumaş + yardımcı malzemeler ile en az 0,309 gr olarak ihraç edilmesi gerekmektedir. Bu ağırlık net kg ağırlığıdır. Bu gramajın altında kalan ihracatlar DİİB kapatma aşamasında taahhüt hesabına sayılmaz ve “DİİB kapsamında ithal edilen hammadde, ihraç edilen ürün bünyesinde kullanılmamıştır” hükmü getirilerek cezai müeyyide uygulanır.

2- DİİB kapsamında ithal edilen hammaddenin, ihracat taahhüdünde yer alan birim üzerinden belge süresi içinde ihraç edilmesi gerekmektedir.

3- DİİB kapsamında yan sanayici kullanılması durumunda (ilgili Dahilde İşleme İzin Belgesinde yer alması şartı ile) ihracata ilişkin beyanname üzerinde yan sanayicinin mutlak suretle belirtilmesi / beyanı gerekmektedir.

4- İthalat ve ihracat beyannamesi ve faturasının tanziminde ticari mal tanımı, satır kodu ve birimin Dahilde İşleme İzin Belgesine uygun olarak beyanı gerekmektedir.

5- DİİB kapsamında ihracatın Serbest Bölgeye gerçekleştirilmesi durumunda, ilgili ihracatın belge süre sonundan itibaren 3 ay içerisinde Serbest Bölgeden yurtdışına ihraç edilmesi ve/veya başka bir belge ya da izin (DİİB / Dİİ) kapsamında Türkiye’ye ihraç edilmesi gerekmektedir.

Bahse konu durumun tespiti için taahhüt kapatma aşamasında Serbest Bölge Giriş ve Çıkış İşlem formu asıllarının ve Ön Statü Belgesinin ilgili Bölge Müdürlüğü’ne ibraz edilmesi gerekmektedir.

6- DİİB kapsamında ithaline müsaade edilen hammaddenin miktar olarak aşılmaması gerekmektedir.

7- D1 Kodlu Dahilde İşleme İzin Belgesine ½ oranında ek süre alınabilmesi için taahhüt edilen ihracatın ($ olarak) en az %25’inin belge süresi içinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. (D3 Kodlu Dahilde İşleme İzin Belgelerinde bu oran %10 olacaktır.)

8- DİİB kapsamında 3. Dünya ülkelerinden ithal edilen Gümrük Vergili hammaddenin, AVRUPATOPLULUĞU, EFTA & STA ülkelerine ihracatı esnasında doğan Telafi Edici Vergi yükümlülüğünün ihracat işlemleri esnasında ödenmesi gerekmektedir.

9- DİİB kapsamında ihracatın “aracı ihracatçı”, ithalatın “temsilci ithalatçı” kullanılarak gerçekleştirilmek istenmesi durumunda; gerekli evraklar eşliğinde Ticaret Bakanlığı İhr. Gen.Müdürlüğü’ne bağlı firmanın bağlı bulunduğu Bölge Müdürlüklerine bildirilmesi gerekmektedir. D.İ.İ.B üzerine gerekli tanımlama onayı sonrasında işlemlerin yürütülebilir.

10- Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında kesilen yurtiçi alım faturaları üzerinde belge tarih/sayısının ve satır kodunun yer alması, ticari tanımının belge ile birebir uyumlu olması, fatura üzerinde mutlak suretle ‘’Kdv kanununun geçici 17. maddesine istinaden KDV tahsil edilmemiştir.’’ İbaresinin yer alması gerekmektedir. Ayrıca DİİB taahhüt hesabı kapatma aşamasında ilgili yurtiçi alım faturalarının XML formatında CD’ye aktarılması gerekmektedir.

19.10.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM