YAZARLARIMIZ
Dr. Koray Ateş
korayates@muhasebetr.com



Dikkat! Maliye'den Mükelleflere Finansman Gider Kısıtlaması Yazıları Gönderilmeye Başlandı

Değerli okurlar, bu hafta Maliyeden mükelleflere gönderilmeye başlanan Finansman Gider Kısıtlaması ile ilgili yazılar ve bu yazıların içeriğine değineceğiz.

ÖNCELİKLE İADE İSTEYEN MÜKELLEFLERE ARDINDAN DİĞER MÜKELLEFLERE YAZILAR GÖNDERİLİYOR

Kurumlar vergisi iadesi, KDV iadesi gibi iade isteyen mükelleflere Maliyeden yazılar gönderilmeye başlandı. Maliyenin gönderdiği yazıların özeti şöyle; “2021 yılında şirketiniz tarafından beyan edilen KKEG’nin tutarı (örneğin) 2.000.000 TL olup bunun 300.000 TL’sinin Finansman Gider Kısıtlamasından oluştuğunu beyan etmişsiniz. Ancak Müdürlüğümüzce yapılan hesaplamada beyan etmeniz gereken Finansman Gider Kısıtlamasının 500.000 TL olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla aradaki fark olan (500.000-300.000=) 200.000 TL’nin KKEG olarak beyannameye ilave edilip düzeltme beyannamesi vermeniz halinde iadeye ilişkin mahsup işleminiz sonuçlandırılacaktır”.

Son dönemlerde mükelleflere aynen bu şekilde yazılar gönderilmeye başlandı.

MALİYENİN FİNANSMAN GİDER KISITLAMASI HESAPLAMASINDA BÜYÜK MUALLAKLAR VAR

Gönderilen yazılara bakıldığında Maliye idaresinin Finansman Gider Kısıtlamasını muhtemelen yazılımdan kaynaklı bir durumdan dolayı yanlış hesapladığı ortaya çıkıyor. Maliye tarafından yazılımcılara yazdırılan ALGORİTMA’da Kurumlar Vergisi Beyannamesinin gelir tablosu kısmında beyan edilen 656 Kambiyo Zararlarının tamamının Finansman Gider Kısıtlamasında dikkate alındığı ortaya çıkmıştır.  Gönderilen yazıların içeriğine bakıldığında Maliyenin hesapladığı Finansman Gider Kısıtlamasında 656 Kambiyo Zararları tutarının ekler kısmındaki gelir tablosunda beyan edilen 656 Kambiyo Zararları tutarı ile birebir aynı olduğu görülmüştür.

TEBLİĞE GÖRE FİNANSMAN GİDER KISITLAMASINDA 656 KAMBİYO ZARARLARININ TAMAMI DİKKATE ALINAMAZ

25 Mayıs 2021 tarihli Resmî Gazetede yayınlanan Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No:1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:18) (“Tebliğ”) ile finansman gider kısıtlamasının nasıl uygulanacağına ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

Mezkûr tebliğin 11.13. Finansman gider kısıtlaması başlıklı kısmında aşağıdaki ibare yer almaktadır.

6322 sayılı Kanunun 37 nci maddesiyle 1/1/2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere 5520 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin birinci fıkrasına eklenen (i) bendiyle; kredi kuruluşları, finansal kuruluşlar, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri dışında, kullanılan yabancı kaynakları öz kaynaklarını aşan işletmelerde, aşan kısma münhasır olmak üzere, yatırımın maliyetine eklenenler hariç, işletmede kullanılan yabancı kaynaklara ilişkin faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı ve benzeri adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurları toplamının %10'unu aşmamak üzere Cumhurbaşkanınca kararlaştırılan kısmı kanunen kabul edilmeyen gider (KKEG) olarak kabul edilmiştir.”

MALİYE İDARESİ 101,102,120 GİBİ HESAPLARDAN KAYNAKLANAN 656 KAMBİYO ZARARLARINI DA FİNANSMAN GİDER KISITLAMASI HESABINDA DİKKATE ALMIŞTIR

Tebliğin amir hükmünden de anlaşılacağı üzere yabancı kaynakları öz kaynaklarını aşan işletmelerde aşan kısma ilişkin sadece yabancı kaynaklara ilişkin faiz (780 hesap) ve kur farkları (656) giderlerinin %10’u KKEG olarak dikkate alınmalıdır.

Oysa İdarece yapılan hesaplama 656 Kambiyo Zararları toplamının SANKİ TAMAMEN YABANCI KAYNAKLARDAN (3 ve 4’lü gruplardan) kaynaklandığı varsayımı üzerine yapılmıştır. 100,101,102,120 nolu hesaplara ilişkin sanki hiç kambiyo zararı oluşmamış gibi işlem tesis edilmiştir.

MALİYE İDARESİ NETLEŞTİRME YAPMADAN FİNANSMAN GİDER KISITLAMASINI HESAPLAMIŞTIR

Yine aynı tebliğin 11.13.8. Finansman gideri yanında finansman gelirinin de bulunması durumu başlıklı bölümünde aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır.

Yabancı para kurlarındaki düşüş veya yükselişler nedeniyle, geçici vergilendirme dönemleri itibarıyla kur farkı geliri veya kur farkı gideri söz konusu olabilmektedir. Şu kadar ki aynı kaynağa ilişkin olarak bir hesap dönemi içindeki aynı veya farklı geçici vergilendirme dönemlerinde oluşan kur farkı gelir ve giderleri mahsuplaştırılarak işlem tarihi veya dönem sonu itibarıyla bu kaynağa ilişkin net kur farkı gideri doğması halinde bu tutar finansman gideri kısıtlamasında dikkate alınacaktır.”

Oysa İdarece yapılan hesaplamada yabancı kaynaklardan hiç kambiyo karı oluşmadığı ve sürekli kambiyo zararı oluştuğu varsayımıyla hesaplamalar yapılmıştır.

MALİYE İDARESİ 780 HESAPTA YER ALAN TEMİNAT MEKTUBU KOMİSYONLARINI DA HESABA DAHİL EDEREK FİNANSMAN GİDER KISITLAMASI HESAPLAMIŞTIR

Bilindiği üzere şirketlerin büyük kısmı krediler için ödedikleri teminat mektubu komisyonlarını da 780 Finansman Giderleri hesabında izlemektedirler.

Oysa tebliğin 11.13.4. Gider kısıtlaması kapsamına giren yabancı kaynaklara ilişkin gider ve maliyet unsurları başlıklı kısmında aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır.

Bir gider veya maliyet unsurunun gider kısıtlamasına konu edilmesi için bunların yabancı kaynak kullanımına ve bu kaynağın kullanım süresine bağlı olarak doğmuş olması gerekmektedir. Teminat mektubu komisyonları, tahvil ihracı ile ilgili olarak yapılan baskı ve benzeri giderler ile ipotek masrafları gibi herhangi bir yabancı kaynak kullanımına bağlı olmaksızın yapılan giderlerin gider kısıtlamasına konu edilmesi söz konusu değildir.”

Görüldüğü üzere teminat mektubu komisyonları da finansman giderleri hesabında dikkate alınmamaktadır.

KDV İADESİNDE MAHSUP İSTEYEN MÜKELLEFLERE FİNANSMAN GİDER KISITLAMASI HESABI SORULAMAZ

KDV iadesinde mahsup isteyen mükelleflere de bu türden yazılar gönderilmeye başlanmıştır. Oysa, KDV iade taleplerinde incelenecek hususlar mevzuatta açık olarak ortaya konulmuş ve kurumlar vergisi ve başka vergi türlerine ilişkin herhangi bir inceleme ve talep öngörülmemiştir. KDV iade taleplerine ilişkin sunulan dosyalarda, Kurumlar Vergisini ilgilendiren ve mevzuat olarak teknik bir konu olan “Finansman Gider Kısıtlaması” uygulamasına girilmiş olması, KDV İade süreçleri ve sonuçlandırılması ile ilgili mevzuata açıkça aykırılık teşkil etmektedir.

SONUÇ

Maliye idaresince son aylarda mükelleflere gönderilen yazıların bir kısmı Finansman Gider Kısıtlaması ile ilgilidir. Oysa yukarıda kanuni gerekçeleriyle birlikte yazıların içeriğinin hatalı olduğunu ortaya koymuş bulunuyoruz. Maliye idaresinin yazılımlarında ALGORİTMİK bir hatanın yapıldığı apaçık ortadadır.

Burada sadece algoritmanın düzeltilmesi yetmez. Eğer mükelleflere böyle yazılar gönderilecekse önceden mükelleflerden 646,656,780 nolu hesapların muavin dökümleri ile bunlara ilişkin yevmiye fişlerinin tamamının istenmesi icap etmektedir. 

11.10.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM