YAZARLARIMIZ
Dr. Koray Ateş
korayates@muhasebetr.com



Elden Maaş Veren Patrona Hapis Cezası

Değerli okurlar, bu hafta birçok özel sektör çalışanının kanayan yarası olan çok önemli bir konuya değineceğiz. O da çalışanın geleceğini elinden alan, elden maaş ödemesidir.

ELDEN MAAŞ ÖDEME İÇİN PERSONEL SAYISI LİMİTİ VAR MI?

Elden maaş ödeme için belirlenmiş bir personel çalıştırma sayısı limiti vardır. Bu da 01.06.2016 tarihinden itibaren 5 işçiye düşürülmüştür. Yani, işveren 4 ve daha az personel çalıştırdığı takdirde elden maaş ödemesi yapabilir.

ELDEN MAAŞ ÖDEME BİRDEN FAZLA SUÇA GİRMEKTEDİR

Bilindiği üzere, emekli aylıkları prime esas kazançlar üzerinden hesaplanmaktadır. Ayrıca elden maaş almak suretiyle aşağıdaki kazançlarda NEREDEYSE yarı yarıya düşmektedir.

1 ) Vefat etmesi halinde hak sahiplerine bağlanacak aylıklar,

2 ) Hastalık, analık iş kazası ve meslek hastalığı hallerinde bağlanacak aylıklar

3 ) Yaşlılık aylığı

4 ) İşsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneği

Görüldüğü üzere yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi elden maaş ödeme kişinin geleceğini elinden alan telafisi olmayan çok ağır bir suçtur.

İŞVERENE KESİLECEK CEZA NELERDİR?

İşverene kesilecek cezalar aşağıdaki gibidir.

1 ) Kuruma eksik bildirilen primler ile vergiler gecikme zammı ile birlikte tekrar kuruma verilecektir.

2 ) Elden ödeme yapılan yıllara ilişkin alınan asgari ücret destekleri faiziyle birlikte Kuruma geri verilecektir.

3 ) Elden ücret ödenen her bir ay için brüt 2 asgari ücret olarak işverene idari para cezası kesilecektir.

İŞVERENE AYRICA HAPİS CEZASI

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, Devletin vergi ve sigorta primi alacağını daha az ödemek için işveren ile işçi arasında yapılan anlaşmalar muvazaalı anlaşma olup EN BAŞINDAN itibaren geçersizdir. Diğer taraftan hem Türk Ceza Kanunu hem de 213 sayılı VUK’nun vergi kaçakçılığını düzenleyen ilgili maddesi aşağıdaki gibidir.

Madde 359-

a) Vergi kanunlarına göre tutulan veya düzenlenen ve saklanma ve ibraz mecburiyeti bulunan;

1) Defter ve kayıtlarda hesap ve muhasebe hileleri yapanlar, gerçek olmayan veya kayda konu işlemlerle ilgisi bulunmayan kişiler adına hesap açanlar veya defterlere kaydı gereken hesap ve işlemleri vergi matrahının azalması sonucunu doğuracak şekilde tamamen veya kısmen başka defter, belge veya diğer kayıt ortamlarına kaydedenler,

2) Defter, kayıt ve belgeleri tahrif edenler veya gizleyenler veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar,

Hakkında on sekiz aydan (7394 sayılı kanunun 4 üncü maddesiyle değiştirilen ibare. Yürürlük: 15.04.2022) beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Varlığı noter tasdik kayıtları veya sair suretlerle sabit olduğu halde, inceleme sırasında vergi incelemesine yetkili kimselere defter ve belgelerin ibraz edilmemesi, bu fıkra hükmünün uygulanmasında gizleme olarak kabul edilir. Gerçek bir muamele veya duruma dayanmakla birlikte bu muamele veya durumu mahiyet veya miktar itibariyle gerçeğe aykırı şekilde yansıtan belge ise, muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belgedir.

Kanundan da açıkça görüleceği üzere ücret bordrosu vergi kanunlarına göre tutulan veya düzenlenen ve saklanma ve ibraz mecburiyeti bulunan zorunlu bir belgedir. Böylece bu belgede yer alan tutar ile çalışana ödenen tutar farklı olduğu takdirde bu durum vergi kaçakçılığı suçunun tanımına girmektedir.

TÜRK CEZA KANUNU Madde 111/2

(2) Çaresizliğini, kimsesizliğini ve bağlılığını sömürmek suretiyle kişi veya kişileri ücretsiz olarak veya sağladığı hizmet ile açık bir şekilde orantısız düşük bir ücretle çalıştıran veya bu durumda bulunan kişiyi, insan onuru ile bağdaşmayacak çalışma ve konaklama koşullarına tabi kılan kimseye altı aydan üç yıla kadar hapis veya yüz günden az olmamak üzere adlî para cezası verilir.

Yukarda yer vermiş olduğum Türk Ceza Kanunu’nun amir hükmüne göre de işlem tesis edilebileceğini düşünüyorum.

05.07.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM