Değerli okurlar, son dönemlerde dikkatimizi çeken bir tarhiyata şahit olduk, o da; şirketin e fatura yerine e arşiv fatura alması sonucu düzenlenen özel usulsüzlük cezasıdır. Peki e fatura yerine e arşiv fatura düzenlemek veya kullanmak bir cezai yaptırım gerektirir mi? Konuyu ilgili kanun maddesiyle değerlendirmek istiyorum.
Konu VUK 353’de düzenlenmiş olup ilgili madde metni aşağıdaki gibidir.
Elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekenler de dâhil olmak üzere, verilmesi ve alınması icabeden fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu ile serbest meslek makbuzlarının verilmemesi, alınmaması, düzenlenen bu belgelerde gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi, bu belgelerin elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken Maliye Bakanlığınca belirlenen zorunlu haller hariç olmak üzere kâğıt olarak düzenlenmesi ya da bu Kanunun maddelerine göre hiç düzenlenmemiş sayılması halinde; bu belgeleri düzenlemek ve almak zorunda olanların her birine, her bir belge için 240 (534 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2022'dan itibaren 500 TL) Türk lirasından aşağı olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir.
Bir takvim yılı içinde her bir belge nevine ilişkin olarak tespit olunan yukarıda yazılı özel usulsüzlükler için kesilecek cezanın toplamı 120.000 (534 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2022'dan itibaren 250.000 TL) Türk lirasını geçemez.
Yukarıdaki Kanun metninden de açıkça görüleceği üzere e fatura yerine kâğıt fatura düzenlenmesi halinde kanunun cezai hükümlerinin uygulanacağı cihetine gidileceğinden bahsedilmiştir. Madde metnine dikkat edilirse, e fatura yerine e arşiv fatura düzenlenmesi halinde düzenlenecek herhangi bir özel usulsüzlük cezasından bahsedilmemektedir. Örneğin 10.000 TL’lik bir teslime yönelik e fatura yerine kağıt fatura düzenlenmesi halinde ilgili madde mucibince (10.000*0,10=) 1.000 TL özel usulsüzlük cezası düzenlenecektir.
Görüldüğü üzere madde metninde e fatura yerine e arşiv fatura kesilmesinin bir yaptırımı olmamasına rağmen maliye müfettişleri, e fatura yerine kâğıt fatura düzenlemek özel usulsüzlüğü gerektiriyorsa e fatura yerine e arşiv fatura düzenlemek ve kullanmak da özel usulsüzlüğü gerektirir yorumundan hareketle ceza kesiyorlar.
Anayasanın 73.maddesi vergilerin kanuniliğini düzenler. Yani vergiler kanunla konur ve kanunla kaldırılır. Hem VUK 3.maddesi ve hem de vergilerin kanuniliği ilkesi vergi hukukunda KIYAS YASAĞI müessesesini ihdas etmiştir. Kıyas yasağı, vergi hukukundaki yorum kurallarından birisidir. Dolayısıyla, vergi hukukunda kanun boşluklarını doldurmak için kıyas yoluna başvurulması, öncelikle verginin kanuniliği ilkesine ters düşer. Dolayısıyla, Kanunda e fatura yerine e arşiv fatura düzenlenmesi yer almazken bu durumu kıyas yoluyla, e fatura yerine kâğıt fatura düzenlenmesi ile ilgili amir hükmü temel alıp cezai müeyyide uygulamak hukuken mümkün değildir.
Nitekim yukarıda belirtmiş olduğumuz örnek olay yargıya da intikal etmiş ve İstanbul 10.Vergi Mahkemesinin 2021/949 E. ve 2021/2546 Kararı da bu yönde tesis ettirilmiştir. Yani e fatura yerine e arşiv fatura düzenlenmesi halinde özel usulsüzlük cezasının kesilemeyeceğine hükmedilmiştir.
23.03.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.