Değerli okurlar, kur korumalı mevduat sisteminden yararlandığı halde herhangi bir incelemede aleyhe bir tarhiyat önerildiği takdirde konunun dava konusu yapılmasını tavsiye ediyoruz.
Bilindiği üzere vergi hukukunda katı bir normlar hiyerarşisi vardır. Hiyerarşinin en tepesinde Anayasa ve Uluslararası Anlaşmalar daha sonra Kanunlar ve en nihayetinde de tebliğ, yönetmelik gelmektedir. Tebliğ ve yönetmeliklerde sadece usul ve esaslar belirlenir. Bir diğer deyişle tebliğ ve yönetmelik gibi ikincil kaynaklar ile vergi yükünü artıran düzenlemeler yapılamaz.
Vergi yükünü artıran düzenlemelerin Kanunla yapılması gerekmektedir. Oysa 19 Seri Nolu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği ile vergi yükünü artıran bir uygulama doğrudan doğruya benimsenmiş ve hayata geçirilmiştir. Bu uygulama istisnadan doğan kazancın tespitinde FIFO yönteminin belirlenmesi olmuştur.
Kurumlar Vergisi Kanununun Geçici 14.maddesinin incelenmesinde de görüleceği üzere hesaplamanın FİFO yöntemiyle yapılması gerektiğine yönelik herhangi bir ibare yer almamaktadır. Oysa olması gereken şey, hesaplamanın FIFO yöntemiyle yapılması gerektiği Kanunda belirtilmeliydi ve bu yöntemin nasıl uygulanacağı ise tebliğ ile yapılmalıydı. Dolayısıyla FIFO yönteminin belirlenmesi Kanun değil doğrudan doğruya tebliğ ile yapılmıştır. Normlar hiyerarşisine alenen aykırı olan böyle bir durumun varlığını devam ettirmesi halinde olası bir uyuşmazlıkta vergi yargısı sırf bu yüzden dolayı mükellefler lehine karar tesis etmeye başlayacaktır.
Geçici 14.madde ile ilgili bir diğer eleştirimiz ise maddenin sonunda aşağıdaki ibarenin yer almamış olmasıdır.
Bu maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.
Madde metnine bakıldığında da yukarıdaki ibarenin bulunması gerektiği halde ilgili maddede yer almamış olmasıdır. Bu durum Kanunun ne kadar acele bir şekilde yazıldığına kanaat teşkil ediyor.
28.02.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.