YAZARLARIMIZ
Dr. Koray Ateş
korayates@muhasebetr.com



2021 Yılına Ait Faturaların KDV si 2022 Yılı Sonuna Kadar İndirim Konusu Yapılabilir

Değerli okurlar, tarafımıza son aylarda sıkça gelen bir soruya ilişkin bu hafta yazımızı bu konu üzerine inşa edeceğiz. Yıl geçtikten sonra geç gelen faturalar şirketler için önemli bir sorundur. Bu faturanın ait olduğu yıla mı kaydedilmesi gerektiği yoksa ilgili yıla mı kaydedilmesi gerektiği konusu özellikle bu aylarda sıkça sorulmaktadır.

KDV KANUNU BİR SONRAKİ YILDA DA İNDİRİM KONUSU YAPILMASINA CEVAZ VERİYOR

Konuyu öncelikle KDV Kanunu açısından ele almak istiyoruz. KDV Kanununun Vergi İndirimi müessesesini düzenleyen 29.maddesinin 3.fıkrası aşağıdaki gibidir;

3.“İndirim hakkı vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılını takip eden takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabilir.”

Görüldüğü üzere, faturanın ait olduğu yıla ait KDV takip eden yılın sonuna kadar kayıtlara alınabilir ve indirim konusu yapılabilir. Bir diğer deyişle, 2021 yılına ait herhangi bir faturaya ait KDV 31.12.2022 tarihine kadar kayıtlara alınabilir ve KDV si indirim konusu yapılabilir.

Örnek 1: (ABC)A.Ş. kendisine düzenlenen 11.12.2021 tarihli ticari mal alım faturasını kayıtlara almayı unuttuğunu 20.02.2022 tarihinde fark etmiştir.

(ABC)A.Ş.’nin yapacağı muhasebe kaydı aşağıdaki gibidir.

----------------------------------------------------20.02.2022---------------------------------------

153 TİCARİ MALLAR        10.000

191 İNDİRİLECEK KDV      1.800

                                                                         320 SATICILAR 11.800

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ticari mal veya hammadde alım faturalarında yukarıdaki kaydın yapılması icap etmektedir. Oysa bunların dışındaki gider faturalarında ise durum biraz değişmektedir.

GİDER FATURALARINDA BİLİNEN EZBERLER DEĞİŞİYOR

Örnek 2: (ABC)A.Ş. kendisine düzenlenen 11.12.2021 tarihli gider faturasını kayıtlara almayı unuttuğunu 20.02.2022 tarihinde fark etmiştir.

----------------------------------------------------20.02.2022---------------------------------------

689 DİĞ.OL.DIŞ.GİD.ZAR. (KKEG)             10.000

191 İNDİRİLECEK KDV                                   1.800

                                                                                         320 SATICILAR 11.800

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Görüldüğü üzere kanunen kabul edilmeyen bir gidere ait KDV’yi indirim konusu yaptık.

VERGİ HUKUKUNDAKİ SONRAKİ NORM İLKESİ BURADA TEZAHÜR EDİYOR

Bilindiği üzere 3065 sayılı KDV Kanununun indirim konusu yapılamayacak KDV’yi düzenleyen 30.maddesinin “d” bendi aşağıdaki gibidir.

d) Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen katma değer vergisi.

Kanunun amir hükmünden de görüleceği üzere, kanunen kabul edilmeyen bir gidere ait KDV indirim konusu yapılamaz. Oysa bunun tam tersini yukarıda yapmış bulunuyoruz. Bunun nedeni ise vergi hukukunda sonraki norm ilkesinin önceki norm ilkesine üstünlüğüdür. Şöyle ki; KDV Kanununda faturaya ait bir KDV’nin bir sonraki yılın sonuna kadar indirim konusu yapılabileceğine yönelik ilgili madde hükmü  6770 sayılı Kanunun 16 ncı maddesiyle eklenen cümle ile 27/01/2017 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Söz konusu madde hükmü aynı kanunun 30.maddesinin d bendinden sonra yürürlüğe girdiği için ZIMNİ İLGA yoluyla üstün hale gelmiş ve sonraki norm ilkesi gereğince de 30/d nin değil 29/3’ün üstünlüğü oluşmuştur.

Sonuç olarak önceki yıla ait bir gider faturasını bir sonraki yıl kayıtlara 689 nolu hesaba kanunen kabul edilmeyen giderler hesabına alsak dahi bu faturaya ait KDV’yi 3065 sayılı KDV Kanununun 29/3 maddesi gereğince indirim konusu yapabiliriz.

18.02.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM