YAZARLARIMIZ
Dr. Koray Ateş
korayates@muhasebetr.com



Holding Nedir? Holdingleşmenin Avantaj ve Dezavantajları

Değerli okurlar, son yıllarda Türkiye’de holdingleşen firmaların sayısında önceki yıllara nazaran önemli bir artış var. Bu çalışmada şirket yönetici ve ortaklarının holding ile ilgili merak ettiği hususlara cevap arayacağız.

HOLDİNG NEDİR ?

Holding bir veya birden fazla kişinin farklı sektörlerde faaliyette bulunan birden fazla işletmenin önceden belirlenmiş bir amaç için bu şirketlere iştirak edilmesi sonucu holding çatısı altında toplanmasıdır.

HOLDİNGLER ÜRETİM VE SATIŞ YAPAR MI?

Holdingler, direkt bir şekilde satış veya üretim faaliyetlerinde bulunmazlar. İştirak edilmesinin amacı, iştirak edilen şirketlerin tek elden yönetilmesi durumudur.

HOLDİNG KENDİSİNE BAĞLI FİRALARA NE TÜR HİZMET VERİR?

Holdingler kendisine bağlı firmalara,

İnsan Kaynakları

Bilgisayar desteği

Yönetim danışmanlığı

Stratejik Pazar araştırma desteği

Yatırım projelerinin hazırlanması

Hedefleri tayini

Planlama,

Mali revizyon ve vergi müşavirliği

Muhasebe ve organizasyon kontrolü

Hukuk müşavirliği hizmetleri

Verip bu destekler için kendisine bağlı olan firmalara her ay düzenli fatura düzenleyebilirler.

HOLDİNGLEŞMEDE TEMEL AMAÇ NEDİR?

1- Holding kurmadaki temel amaç, büyük sermaye fonu oluşturarak etkin bir finansman gücü yaratmak,

2- Yönetimin ve faaliyetin merkezileşmesi sayesinde daha ucuz ve kolay hammadde sağlamak ve verimliliği artırmak,

3- Özellikle bankalar ve filo kiralama şirketleri ile pazarlık gücünü artırmak.

HOLDİNGLER NASIL KURULUR?

Holdingler, Anonim Şirket olarak kurulmak zorundadır ve normal şirket kuruluşundan çok daha farklı bir prosedüre sahiptirler. Holdinglerin kuruluşu Türk Ticaret Kanunu’nda yoktur. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı uygulamaları bulunmaktadır. Kuruluşu için Cumhurbaşkanı onayı gerekmektedir.

HOLDİNG KURMAK İÇİN KAÇ LİRA SERMAYE VE KAÇ ŞİRKETE GEREK VARDIR?

Holding kurmak için en az 50.000 TL sermayeye ihtiyaç vardır. Yaygın inanışın aksine Holding kurmak için 5 tane A.Ş. olmasına gerek bulunmamaktadır. Hiç şirket olmasa bile Holding kurulabilir.

HOLDİNGLERİN VERGİSEL YÜKÜMLÜLÜKLERİ NELERDİR?

Holdingler; diğer anonim ve limited şirketler gibi tam mükellef sermaye şirketi niteliğine haizdirler. Bu nedenle vergi yasalarımızdaki tüm vergisel yükümlülükleri yerine getirmekle sorumludurlar. Kurumlar Vergisi mükelleflerine uygulanan, Türk Vergi Sistemi içerisinde yer alan bütün kanunlar holdinglere de uygulanır.

HOLDİNG KURMANIN VERGİSEL AVANTAJLARI

-Holdingin iştirak ettiği şirketlerin Holdinge kar dağıtımı yapması halinde kar dağıtımına bağlı gelir stopaj kesintisi yapılmamaktadır. Ancak holding şirketi bir yıl sonra gerçek kişi ortaklarına bu karı dağıttığında stopaj yapılacaktır. Böylece kar dağıtımına bağlı stopaj 1 yıl ötelenmiş olmaktadır.  Bu da verginin grup tarafından finansman olarak bir yıl kullanılmasını sağlamaktadır. Enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde bu çok ciddi bir finansman aracıdır.

-Holdinglerin vergileme avantajlarından en önemlisi Kurumlar Vergisinde çifte vergilendirmeyi önlemeye yönelik olan K.V.K. 'nun 5. maddesinde sayılan "İştirak Kazançları istisnası" dır. Holdinge dağıtılan kar dağıtımlarına Holding tarafından iştirak kazançları istisnası uygulanmaktadır. Böylece holdinge ne kadar kar dağıtımı kaynaklı nakit girişi olursa olsun bunlar vergi dışı kalacaktır.

-Holding aktifinde yer alan bağlı şirketlere ait iştirak hisselerinin satışı halinde, bu satıştan elde edilen kazancın %75’i kurumlar vergisinden istisna edilmektedir.

-Holdingde bağlı şirketler için doğrudan verilen hizmetlere ilişkin giderlerin ilgili şirketlere aktarılarak o şirketlerde gider yazılabilmektedir.

HOLDİNG KURMANIN OLASI DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

Holdingleşmenin dezavantajları yok denecek kadar azdır. Olası bir dezavantajın Transfer Fiyatlandırması noktasında ortaya çıkma ihtimalinin olduğunu söyleyebiliriz. Holdinglerin yukarıda da değinmiş olduğumuz hizmetleri iştiraklerine vermesi halinde çok iyi bir fiyat-ücret analizinin yapılması gerekiyor.

İlişkili şirketlere verilecek olan hizmetlere ait ücretlerin belirlenmesinde emsal fiyatların baz alınmaması halinde Transfer Fiyatlaması açısından tarhiyat riskiyle karşı karşıya kalınabilir.

23.12.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM