Değerli okurlar bilindiği gibi, arsa karşılığı kat teslimleri, uygulamada en çok rastlanan problemleri bir arada bulunduran ve hepsinin kendi içerisinde özellik arz ettiği konuları barındıran bir mekanizmadır.
Arsa karşılığı elde edilen gayrimenkul tesliminde vergiyi doğuran olay, bir başka deyişle fatura kesme tarihi ne zaman gerçekleşecektir? Gayrimenkulün tapuda alıcı adına tescil işleminin yapıldığı tarihte mi yoksa binanın alıcının kullanımına verildiği bir başka deyişle alıcının evine girip oturmaya başladığı zaman mı meydana gelecektir?
KDVK’nun 10. maddesine göre inşaatı yapan açısından vergiyi doğuran olay, bağımsız bölümlerin arsa sahibine teslimidir. Bağımsız bölümün teslimi, genel olarak iskân ruhsatının alındığı tarihe bağlanır. Ancak, daha önce bağımsız bölümler üzerinde ekonomik tasarruflar sağlanmışsa, yani kullanıma terk edilmişse vergiyi doğuran olay olarak bu tarihin alınması gerekir. İşte en çok yapılan hata bu noktada başlamaktadır. Daireler kullanıma terk edildiği anda vergiyi doğuran olay gerçekleşmiştir. Yani faturanın düzenlenmesi gerekmektedir. Oysa bazen dairelerin kullanıma terk edildiği tarih değil daha sonradan tapuya tescil edildiği tarihte fatura düzenlendiği görülmektedir. Esasında gayrimenkul teslimlerinde vergiyi doğuran olay tapuya tescil ile birlikte gerçekleşir ama ondan önce daireler kullanıma terk edilmişse o tarihte vergiyi doğuran olay gerçeklemiş olmaktadır. Başka bir deyişle, müteahhit firma tarafından kat karşılığı yapılan inşaatın bitiminde arsa sahibine düşen daireler için, tapuya tescil edildiği tarihte veya tapuya tescilinden önce kullanıma tahsis edilmesi durumunda kullanıma tahsis edildiği tarihten itibaren arsa sahibine yedi gün içinde fatura düzenlenmesi gerekmektedir.
24.12.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.