Değerli okurlar, bilindiği üzere, Koronavirüs (Covid-19) salgınından ve bu kapsamda alınan tedbirlerden doğrudan etkilenen mükelleflerin 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mücbir sebep hükümlerinden faydalandırılması hakkında düzenlemeler içeren 518 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 24.03.2020 tarih ve 31078 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Buna göre 518 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği detaylıca belirtilen iş ve meslek gruplarının 01.04.2020 ila 30.06.2020 (bu tarihler dâhil) tarihleri arasında mücbir sebep halinde olduğu kabul edilmiştir.
Yine Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin C/2.1.3.1. Kısmi Tevkifatın Mahiyeti ve Tevkifat Uygulayacak Alıcılar başlıklı kısmında aşağıdaki ifade yer almaktadır.
“213 sayılı Kanuna göre, mücbir sebebin başladığı tarihten sona erdiği tarihe kadar geçen
sürede, mücbir sebepten yararlanan mükelleflerin vergi ödevleri ertelenmektedir. Bu kapsamda beyanname verme yükümlülükleri ileri tarihe ertelenen mükelleflerin, mücbir sebep halinde bulunduğu süre içerisinde kısmi tevkifat kapsamındaki alımlarında tevkifat uygulanmaz”
Buna göre 518 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 01.04.2020-30.06.2020 (bu tarihler dahil) arası mücbir hal ilan olduğu belirtilen mükelleflerin, mücbir sebep halinde bulunduğu süre içerisinde kısmi tevkifat kapsamındaki alımlarında tevkifat uygulanmayacaktır.
Aşağıdaki mükelleflere 01.04.2020-30.06.2020 tarihleri arasında kısmi tevkifata ilişkin alımlarla ilgili düzenlenecek faturalarda KDV Tevkifatı uygulanmayacaktır.
Ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunan mükellefler;
Buna göre çiftçi, terzi, manav, avukat, mali müşavir, mimar, mühendis, eczacı, doktor, dişçi, veteriner, fizyoterapist, yazılımcı, sanatçı gibi mükellefler de dahil olmak üzere bilanço ve işletme hesabı esasına göre defter tutanlar ile serbest meslek kazancı elde eden gelir vergisi mükellefleri mücbir sebep hali kapsamındadır.
Koronavirüs salgınından doğrudan etkilenen ve ana faaliyet alanı itibarıyla;
1-Alışveriş merkezleri dahil perakende,
2- Sağlık hizmetleri,
3-Mobilya imalatı,
4-Demir çelik ve metal sanayii,
5 Madencilik ve taş ocakçılığı,
6-Bina inşaat hizmetleri,
7-Endüstriyel mutfak imalatı,
8- Otomotiv imalatı ve ticareti ile otomotiv sanayii için parça ve aksesuar imalatı,
9-Araç kiralama,
10-Depolama faaliyetleri dahil lojistik ve ulaşım,
11-Sinema ve tiyatro gibi sanatsal hizmetler,
12- Matbaacılık dahil kitap, gazete, dergi ve benzeri basılı ürünlerin yayımcılık faaliyetleri,
13- Tur operatörleri ve seyahat acenteleri dahil konaklama faaliyetleri,
14-Lokanta, kıraathane dahil yiyecek ve içecek hizmetleri,
15- Tekstil ve konfeksiyon imalatı ve ticareti
16-Halkla ilişkiler dahil etkinlik ve organizasyon hizmetleri sektörlerinde faaliyette bulunan mükellefler kapsama girmektedir.
31.03.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.