Tüm dünyada etkisini gösteren COVID-19 virüsü nedeniyle ekonomiler ağır darbe almaya başlamış ve bu da çeşitli reel sektöre yönelik iyileştirici çeşitli mekanizmaların uygulanmasını hızlandırmıştır. Ülkemizde bunlardan biri de Kısa Çalışma Ödeneğidir.
Kısa çalışma ödeneğinde bordro uygulamasında bilinmesi gerekenler bu haftaki makalemizin konusunu oluşturmaktadır.
Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan personelin fazla mesaiye kalıp kalmayacağı ile ilgili bir net bir kanuni hüküm bulunmamaktadır. Bu nedenle kısa çalışma ödeneğinden yararlanmaya hak kazanan bir personel için, bordroda fazla mesainin gösterilmesi incelemelerde sorun yaratabilir. Bunun temel gerekçesi ise, kısa çalışmanın zaten işlerin azalması nedeniyle uygulanmasıdır. Fazla mesai ise bu durumun tam tersine karine teşkil etmektedir.
Kısa çalışma ödeneğine başvurduktan sonra hazırlanacak bordroda, kısa çalışma yapılan süreler için, kısa çalışmaya tabi tutulan işçiler adına SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile eksik gün gerekçesi “18-Kısa Çalışma Ödeneği” olarak bildirilir.
İşçinin kısa çalışmaya başlamasıyla beraber, çalışılmayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine isabet eden ücret ve kısa çalışma ödeneği miktarı, kısa çalışma yapılan süreyle orantılı olarak işveren ve Kurum tarafından ödenir.
Kısa çalışma ödeneğinin alındığı süre boyunca işçi için genel sağlık sigortası primi ödenir.
Kısa çalışma ödeneği kapsamında işçilere ödenecek olan ücret brüt ücretin %60’ı olacak ancak bu miktar aylık brüt asgari ücretin 1,5 katını aşamayacaktır.
Kısa çalışma ödeneği kapsamında, fabrika çalışmasına tamamen ara verebilir ve işçilere belli bir süre fabrikaya gelmeyin diyebilir. Bu durumda da, yapılacak bordroda işçiye brüt ücretinin %40’ının ödenmesi devam edilecektir. Aylık olarak hesaplanan kısa çalışma ödeneği, her ayın 5’inde ödenir.
Kısa çalışma ödeneği esnasında, iş yerine fiili olarak gelip çalışanların, bu çalışmaları sonucu elde ettikleri kazançlar için aylık prim ve hizmet belgesi normal olarak verilir. Kısa çalışma karşılığı ödenek alınan günler için de SGK’ya herhangi bir gün ve kazanç bildirilmez. Gün ve kazancın bildirilmediği günler için eksik gün olarak 18- Kısa Çalışma Ödeneği seçilir.
Kaynak: https://www.iskur.gov.tr/isveren/kisa-calisma-odenegi/sikca-sorulan-sorular/
26.03.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.