Değerli okurlar, son aylarda kendisine ödeme emri terettüp eden gerçek ve tüzel kişilerin sayısında önceki yıllara göre ciddi bir artış göstermiştir. Bu manada bu haftaki yazımızın kendisine ödeme emri terettüp eden gerçek ve tüzel kişiler için önemli olduğunu düşünüyorum.
Bilindiği üzere Kamuya olan borcunu (Amme borcunu) vadesinde ödemeyenlere 6183. Sy. Kanun’un 55.maddesinde de açıkça belirtiği üzere ödeme emri gönderilir. Ödeme emrine istinaden borcun 15 gün içinde ödenmesi veya mal bildiriminde bulunulması hususu ise kanuni bir zorunluluktur.
Kendisine ödeme emri tebliğ olunan ve malı olmadığı yolunda bildirimde bulunan amme borçluları bu bildirim ile birlikte veya bildirim tarihinden itibaren 15 gün içinde:
1. En son kanuni ikametgâh ve iş adreslerini,
2. Varsa devamlı mükellefiyetleri bulunan diğer tahsil dairelerini ve amme idarelerini ve bunlardaki hesap ve kayıt numaralarını bildirmek, nüfus kayıt suretini vermek mecburiyetindedirler.
Bu zorunluluğu yerine getirmeyenler için 6183 sy. Kanun’un 114.maddesi gereğince 50 güne kadar adli para cezası hükmolunur.
Kendisine ödeme emri terettüp eden kişi, 6183 sy. Kanun’un 59.maddesi gereğince gerek kendisinde gerekse üçüncü şahıslar elinde bulunan mal, alacak ve haklarından borcuna yetecek miktarın, nev’ini, mahiyetini, vasfını, değerini ve her türlü gelirlerini veya haczi kabil mal veya geliri bulunmadığını ve yaşayış tarzına göre geçim kaynaklarını ve buna nazaran borcunu ne suretle ödeyebileceğini yazı ile veya sözle tahsil dairesine bildirmek zorundadır.
Kendisine ödeme emri terettüp eden ve bunun tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödeme yapmadığı ve mal bildiriminde bulunmadığı zaman mal bildiriminde bulununcaya kadar 1 defaya mahsus olmak üzere ve en fazla 3 ayı geçmemek üzere hapis cezası tazyik olunur.
6183 sy. Kanun’un 60.maddesi gereğince ödeme ve mal bildirimi 15 günlük sürenin sonunda gerçekleşmediği takdirde tahsil dairesi İcra Tetkik Hakimliğine yazı yazar. Hapis cezası İcra Tetkik Hakimliğince verilir. Cumhuriyet Savcılığı ide derhal cezayı infaz eder.
Amme borçlusu mallarını korumak için kendine ait malları üçüncü bir kişiye vermiş olabilir. Ancak, tahsil dairesi bunu tespit etmişse üçüncü kişiden 15 gün içinde mal bildirimi yapmasını isteyecektir.(6183 sy. Kanun md.55) Üçüncü kişi bunu yerine getirmediği takdirde 6183.sy.Kanun’un 113.maddesi gereğince 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kamu borcu olan ve hakkında takip işlemi başlatılan kişi amme alacağının tahsili ortadan kaldırmak veya süre kazanmak için takibi zorlaştırıcı muamelelere girişirse cezai yaptırım daha da artmaktadır.
Buna göre 6183. Sy. Kanun’un 110. maddesi gereğince,
1. Mülkünden çıkararak, telef ederek yahut değerden düşürerek gerçek surette,
2. Gizleyerek, kaçırarak muvazaa yolu ile başkasının uhdesine geçirerek veya aslı olmayan borçlar ikrar ederek, yahut alındılar vererek gerçeğe aykırı surette, varlığını yok eder veya azaltır ve geri kalan mallar borcu karşılamaya yetmezse altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
14.01.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.