Değerli okurlar, bilindiği üzere 4 Eylül 2018 tarihli ve 30525 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ ile ihracatçıları ilgilendiren önemli bir takım düzenlemelere gidilmiştir.
Söz konusu tebliği detaylı bir şekilde burada paylaşmayacağım. Sadece ihracatçıları ilgilendiren çok önemli gördüğüm bir madde üzerinde değerlendirmelerde bulunacağım.
MADDE 3 – (1) Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin bedeller, ithalatçının ödemesini müteakip doğrudan ve gecikmeksizin ihracata aracılık eden bankaya transfer edilir veya getirilir. Bedellerin yurda getirilme süresi fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günü geçemez. Söz konusu bedellerin en az %80’inin bir bankaya satılması zorunludur.
Dikkat edilirse “söz konusu bedellerin en az %80’inin bir bankaya satılması zorunludur” ibaresi yer almakta. Peki bu ibare ne anlama geliyor? Dövizin bankaya satılması tam olarak neyi ifade etmektedir?
Herkesin olduğu gibi bizim de aklımıza ilk gelen şey, söz konusu dövizin belli bir kurla bankaya satılmasıdır. Bundan daha başka bir anlam çıkarmak şimdilik mümkün değil.
İHRACATÇILAR ZARAR EDECEK
İhracatçılar söz konusu döviz tutarının yüzde 80’ini TL’ye çevirdikleri anda bir sonraki ithalat bedellerini yerine getirmek için yüksek kurdan döviz satın alacaklardır ve bu 6 ay boyunca devam edecektir. Bir başka deyişle, her seferinde kambiyo zararına katlanmak zorunda kalacaklardır.
TL’YE DÖNMEK MECBURİ Mİ?
Tebliğde dikkat edilirse bedellerin en az %80’inin bir bankaya satılması zorunludur ifadesi yer almaktadır. Yani, TL’ye çevirme zorunluluğu yok. Bankaya satılması zorunluluğu var. O halde, ihracatçı A firması Dolar üzerinden ihracat yaptı ve paranın tamamını çapraz pariteden satmak suretiyle Euro’ya dönüştürdü. Bu işlemde dikkat edilirse TL’ye dönüştürme yapılmadı. Bir diğer deyişle, şirket tebliğe uygun olarak paranın yüzde 80’ini bankaya sattı. Karşılığında da Euro aldı. Böylece bir nebze de olsun kurlardaki olası artışın etkisinden kendisini korumuş oldu.
ARBİTRAJ VEYA AYNI FİYATTAN AL-SAT ÖNERİYORUZ
Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz üzere, ihracatını Euro olarak yapan firmalar Euro-Dolar arbitrajı ile kendilerini koruyabilirler. Basit bir örnek verecek olursak, 1.000.000 Euro ihracat yapan A şirketi paranın yüzde 80’ini B bankasına çapraz parite kuru ile satmış ve 800.000 Euro karşılığında 900.000 Dolar almıştır. Sonuçta Tebliğ TL’ye dönüştürün demiyor. Bankaya satın diyor!
Bir diğer önlem ise, aynı kurdan al-sat işleminin yapılmasıdır. Zira bazı ihracatçı firmalar bunu halihazırda da yapmaktadırlar. Şirket aynı kurdan TL’ye dönüştürecek ve yine küçük birtakım masraflara katlanmak suretiyle bankadan yine aynı kurla dolar olarak satın alacaktır. Bu işlem de Tebliğin NEDEN olacağı kur riskine karşı ihracatçı firmaları koruyacaktır.
04.09.2018
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.