YAZARLARIMIZ
Dr. Koray Ateş
korayates@muhasebetr.com



Şirket Ortağına Para Verirken Dikkat Edilecek Hususlar!

Değerli okurlar şirket ortaklarınıza şirketten maaş dışı para verirken dikkat edilecek önemli hususların neler olduğunu kısaca hatırlatmak istiyorum.

İKİ AYRI CARİ HESABIN KULLANILMASI DURUMU

Ortağın şirketten çektiği para için 131 ve şirkete koyduğu paralar için 331 hesabı kullanan şirketler sık aralıklarla bu iki hesabı birbirlerine mahsup yapmaları gerekmektedir. Zira bu mahsup işlemini yıl sonuna bırakmaları halinde bu mahsubun adat hesabında hiçbir faydası olmayacaktır. Bir başka deyişle, adat hesabı 01.01 tarihinden 31.12 tarihine kadar verilen borçlar için yapıldığından dolayı 31.12 tarihinde yapılan mahsup işlemi hesaplanan adat tutarını 1 TL bile azaltmayacaktır.

Bu tarihte yapmanın hiçbir anlamı yok:

-----------------------------------------------31.12.2017-------------------------------------

331 ORTAKLARA BORÇLAR          100.000

                        131 ORTAKLARDAN ALACAKLAR              100.000

Ortaklar CARİ MAHSUBU

---------------------------------------------------------------------------------------------------

ORTAĞIN ÇEKTİĞİ PARALARI 100 KASA HESABINDA TAKİP ETMEYİN

Şirketlerin bir kısmı ortağın çektiği paraları 100 Kasa hesabında takip etmektedirler. Ancak bunun bir sakıncası vardır. Bunu şu şekilde açıklayabiliriz. Şirket bir süre sonra yüksek adat maliyetlerinden dolayı ortaktan olan alacağını dövizli takip etmeye karar verdiğinde 131 Ortaklardan Alacaklar hesabının ayrı bir hesapta dövizli takibi gerekecektir.

E-defter mükellefi olmayan şirketler böyle bir durumda 100 kasa hesabının muavininden hareketle kasayla ilgili fişlerin içine girerek virman yapmaksızın 100 Kasa hesabını 131 yapmak suretiyle ayrı bir hesap oluşturmaktadırlar. E defter mükellefi şirketlerin ise böyle bir şansı yoktur. Dolayısıyla bu tur durumlarla karşı karşıya kalmamak adına ortağın çektiği her türlü paranın 131 hesapta takip edilmesini öneriyoruz.

----------------------------------------------/-----------------------------------------------------

131 Ortaklardan Alacaklar            20.000

                                                                102 Bankalar      20.000

Ortağın para çekmesi

------------------------------------------------------------------------------------------------------

SÜREKLİ PARA ÇEKEN ORTAĞA AVANS KAR PAYI DAĞITIMI YAPABİLİRSİNİZ

Avans kâr payı, ortakların yıl içinde paraya ihtiyaçlarının olması halinde bu ihtiyacın huzur hakkı ödemesi yapmaksızın karşılanması amacıyla getirilmiş bir müessesedir. Huzur hakkı ödemelerinin maliyeti çok yüksektir. Daha 3 ya da 4.aydan itibaren yüzde 35 vergi dilimine girdiğinden dolayı finansal açıdan maliyetlidir. Ancak huzur hakkı gider yazılabilmektedir. Bu noktada gidere çok ihtiyacı olan bir şirket değilseniz avans kar payı çok mantıklıdır. Avans kar dağıtımında dağıtılan her tutarın vergisi yüzde 15 tir. Her ay yüzde 35 gelir vergisi ödemek istemeyen firmaların tercih ettiği bir uygulamadır.  Uygulamanın esasları 09.08.2012 tarih ve 28379 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Kar Payı Avansı Dağıtımı Hakkında Tebliğ’de belirlenmiştir.

08.11.2017

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM