Değerli okurlar, geçen ay Maliye idaresi tarafından verilen 11395140-105[VUK-1-20626]-256502 sayılı özelge dövizli faturalarda döviz kurunun belirlenmesi ile ilgili sıklıkla yapılan yanlışlığı giderecek türdendir.
ALICI VE SATICI KURU İSTEDİĞİ GİBİ BELİRLEYEBİLİR
Dövizli faturalar kayıtlara girilirken hangi kurun baz alınacağı sıklıkla yaşanan bir sorundur. Burada merkez bankası alış kuru mu yoksa satış kurumu dikkate alınacaktır? Faturayı düzenleyen firma faturanın döviz satış kuruyla kayıtlara girilmesini isterken faturayı alan firma ise daha düşük olduğundan dolayı döviz alış kuruyla girilmesini istemektedir.
Verilen özelgede aşağıdaki cümle yer almaktadır;
- Alıcı ile aranızda yapılan sözleşmede döviz kurunun taraflarca belirlenmiş olması halinde, sözleşmede belirlenen döviz kurunun,
- Alıcı ile aranızda yapılan sözleşmede döviz kurunun taraflarca belirlenmemiş olması halinde ise, faturanın düzenlendiği tarihte Resmi Gazete'de yayımlanan T.C. Merkez Bankası döviz alış kurunun
dikkate alınması gerekmektedir.
Burada taraflar kendi aralarında bir döviz kuru belirlememişlerse döviz kurunu diledikleri gibi değil T.C. Merkez Bankası döviz alış kurunu baz almak suretiyle kayıtlarına gireceklerdir.
KENDİ ARALARINDA BELİRLEYECEKLERİ KURUN BİR SINIRI VAR MI?
Özelgeye göre öncelikle kendi aralarında sözleşmeyle bir kur belirlemişlerse o kurun baz alınması gerektiği belirtilmiştir. Ancak kurla ilgili bir sınır verilmemiştir. Örneğin dolar şu günlerde 3,45 bandında seyretmektedir. Sözleşmeyle dolar kuru 4,00 alınabilir mi? Zira, bu kur baz alınırsa faturayı alan firma değerleme döneminde kambiyo karı yazacaktır. Faturayı düzenleyen firmada kambiyo zararı yazacak ama faturayı alan firma zararda olan bir firmaysa bu takdirde bir hazine zararı oluşacaktır.
İLİŞKİLİ ŞİRKET DEĞİLLERSE İSTEDİKLERİ KURU BAZ ALABİLİRLER
Kanaatimizce, iki şirket arasında ilişkili şirket durumu yoksa diledikleri kuru baz alabilirler. Ancak ortada kesin bir hazine zararı varsa bu durum muvazaalı işlem olarak eleştiri konusu olabilir.
19.09.2017
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.