Değerli okurlar, 32 yıl önce Gelirler Müdürü Altan Tufan tarafından kaleme alınan KDV Kanunu değişiyor. KDV Kanunundaki köklü değişimin arkasında yatan dinamik ise çağın getirdiği zorunluluklara anında yanıt verememesi ve sanayici üzerindeki devreden KDV’nin yarattığı ciddi finansal yük diyebiliriz. Ticaretin hızlanması, paranın dolanım hızının artması KDV Kanunundaki değişimi zorunlu kılmıştır.
DEĞİŞİMLE HEDEFLENEN UNSURLAR NELERDİR?
- Devreden KDV’de Yeminli Mali Müşavir Raporu Ortadan Kalkarak Çok Daha Hızlı Bir İade Sistemi Hedefleniyor
- Yüksek oranlı KDV ödeyip (yüzde 18 gibi), indirimli oranla tahsil etme (yüzde 1 veya yüzde 8 gibi) dönemi artık sona erecek
- Özellikle gıda ve eğitimde KDV oranları ciddi ölçüde düşecek
- Önce KDV yi ödeyip sonra vergi dairesinden tahsil etme dönemi sona erecek
PEKİ HANGİ SİSTEM GELİYOR?
Yeni KDV Kanunu için İngiltere modeli temel alınacak. Bu nedenle Gelir İdaresinde görevli bir heyet uzun zamandır İngiltere’de çalışmalar yapmaktadır.
Peki İngiltere KDV Sisteminde neler var? Kısacası yeni KDV sistemimizi anlamak için İngiltere KDV sisteminde yer alan ve Türkiye KDV sistemine entegre edilmek istenen unsurlara kısaca bir göz atalım.
İngiltere’de;
- Grup şirketleri tek bir beyanname verebiliyorlar,
- Mükelleflere tahsilatını yapamadıkları faturaların KDV’si iade edilebiliyor,
- Eğitim ve sağlık hizmetleri KDV ye tabi değil,
- Ev için zorunlu olan bir takım araç gereçlerde KDV oranı yüzde 5
- Şirketler aylık değil 3 er aylık dönemler halinde beyanname verebiliyorlar, (Ancak İngiltere’de enflasyon oranı çok düşüktür, oysaki Türkiye’de yüzde 10 enflasyon oranı 3 aylık KDV beyannamesi verilmesini imkânsız kılmaktadır)
- 3 çeşit KDV oranı vardır. Yüzde 20, yüzde 5 ve yüzde 0
- Devreden KDV diye bir şey yok. İndirilen KDV Hesaplanan KDV yi aştığı an Majesteleri Vergi ve Gümrük Daireleri tarafından en geç 10 gün içinde mükellefe iade ediliyor.
HASILAT ÜZERİNDEN YÜZDE 10 KDV DÖNEMİ
Belki de en önemli değişikliklerden biri, KDV’nin hasılat üzerinden yüzde 10 olarak tahsilinin hedeflenmesidir. Görünürde bunun bütün sektörlere uygulanması biraz güçtür. Uluslararası literatürde flate rate denilen (düz oran) yüzde 10 KDV uygulaması Bakan Ağbal’ın da üzerinde en çok durduğu konudur.
SONUÇ
Sistemin değişmesiyle birlikte üreticinin üzerinde kalan KDV yükü önemli ölçüde azalacaktır. Ayrıca, eğitim ve sağlık alanındaki KDV oranlarının sıfırlanması hedefi ise son derece yerinde bir hedeftir. Bu reformla Hazinenin KDV kaybı yaşayacağını düşünmüyoruz. Tam tersi kayıt dışılığı ciddi ölçüde azaltacak bir reformdur.
12.09.2017
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.