YAZARLARIMIZ
Dr. Koray Ateş
korayates@muhasebetr.com



Danıştay’dan İnşaatçılara Son Dakika Müjdesi!

Değerli okurlarım, Danıştayın 3 ay önce vermiş olduğu bir karar inşaat sektöründe taşları yerinden oynatmıştır. Buna göre, inşaat işlerinde, net alanın tespiti 1 seri nolu KDV Genel Uygulama Tebliğinde belirtilen şekliyle değil, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’ne göre belirlenmesi gerektiği yönünde karar verilmiştir.

İnşaat Şirketleri Daha Az KDV Ödeyecek

Dn. 4. D.’Nin, 10.12.2014 Tarih Ve E. 2014/4835 Sayılı kararı ile tebliğin ilgili bölümünün yürütmesi durdurulmuştur. Buna göre net alanın tespiti Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’ne aşağıdaki gibi yapılacaktır.

41. Bağımsız Bölüm Net Alanı: Bağımsız bölüm içerisindeki kapalı olup duvarlar arasında kalan net alandır. Bu alana; kapı ve pencere eşikleri, 2.5 cm’i geçmemek koşuluyla sıva payları, kolonlar, duman, çöp, atık, tesisat ve hava bacaları ile ışıklıklar, bağımsız bölüm içindeki asansör ve galeri boşlukları, tesisat odası, merdivenlerin altlarında 1.80 m. yüksekliğinden az olan yerler, tek bağımsız bölümlü müstakil binalarda bağımsız bölüm içindeki otopark, sığınak, odunluk, kömürlük, hidrofor ve arıtma tesisi alanı, su ve yakıt deposu ve kazan dairesi dahil edilmez. Açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibi en az bir cephesi açık olan mekanlar ile aynı katta veya farklı katta olup bağımsız bölümün eklentisi olan mekanlar ile ortak alanlar bağımsız bölüm net alanı içinde değerlendirilmez. Bağımsız bölümün içten bağlantılı olarak çatı araları dahil birden fazla katta yer alan mekanlardan oluşması halinde bu katlardaki bağımsız bölüme ait alanlar birlikte değerlendirilerek bağımsız bölüm net alanı bulunur.”

Peki Bu Ne Anlama Geliyor?

Bilindiği üzere KDV tebliğinde net alanın içine Balkon, teras kat, otopark, kat ve çatı bahçesi, kömürlük, depo gibi alanlar dahildir. Bu durum doğal olarak net alanı büyütmekte ve İLGİLİ DAİRENİN bir anda 150 metrekarenin üzerine çıkmasına neden olmaktadır. 150 metrekarenin üzerine çıkması ise bu dairelerin satışında yüzde 18 KDV hesaplanması demektir.

Oysa Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde yukarıdaki alanlar bağımsız net alanın içine dahil edilmiyor. Bu da doğal olarak satılan dairelerin metrekaresini 150 metrekarenin altına düşürmekte ve böylece yüzde 18 yerine yüzde 1 yada yüzde 8 KDV ödenmesine neden olacaktır.

Şimdi Ne Olacak?

Maliye idaresi burada vergi kaybının önüne geçmek için bir hamle yapabilir. Bu hamle;

- KDV oranlarının belirlendiği listelerde yapılacak bir değişiklik olabilir,

- Yada bir tebliğ ile konut teslimlerine getireceği bir takım yeni kriterler olabilir.

Ama şurası kesinki Maliye Bakanlığı yeni hamlesini yapana kadar net alanın tespiti Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’ne göre yapılacak olup bu süre içerisinde satılan dairelerin KDV oranları inşaatçılar için belki de kısa bir süreliğine avantaj teşkil edecektir.

18.03.2015

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM