Değerli okurlarım, 7440 sayılı Kanundan sonra vergi incelemeleri ciddi anlamda artmaya başlamıştır. Bu incelemelerde tenkit edilecek ve cezaya muhatap kalmamızı engelleyecek basit tedbirleri kısaca hatırlatmak istiyorum.
* Envanter defterine sadece bilanço ve gelir tablosunun yapıştırılması müfettişlerce eleştirilmektedir. Envanter defterine, cari borç ve alacak bakiyelerinin mizan çıktısı, amortisman tablosu, stok sayım tutanağı yapıştırılmalıdır. Gelir tablosunun envanter defterine yapıştırılması eleştiri konusu olmaktadır.
* Faturalarda yer alan bilgilerin okunmayacak şekilde üzerinin çizilmemesi gerekmektedir. Eğer çizilecekse okunacak şekilde çizilmelidir.
* İade faturası düzenleyeceğiniz zaman açıklama kısmına “……………tarih ve ………..numaralı faturaya ait iade” şeklinde bir ibare eklemelisiniz. İncelemelerde eleştiri konusu oluyor.
* KDV dâhil olarak düzenlenmiş faturalarda KDV nin mutlaka gösterilmesi gerekmektedir. Dahil kısmı ince bir çizgiyle çizilip KDV gösterilmeli. Paraf atılıp mümkünse karşı firmanın kaşesi basılmalı (KDV MD 34 GEREĞİ)
* Faturalarda yer alması gereken bilgilerin tam ve eksiksiz olması gerekmektedir. Alıcının unvanı, vergi dairesi ve nosu, faturanın tarihi ve açıklaması eksiksiz yer almalıdır (VUK 227-229 ve müteakip maddeler gereği)
* Taksi fişlerinde (yazarkasa fişi değil) şirketimize ait bilgiler yazmadığı takdirde şirket kaşesi mutlaka vurulmalıdır. (VUK 233 gereği)
* Yıl içinde personele ücret yerine geçen ayni ödemelerin yapılması halinde KDV dahil tutar olarak vergilendirilip vergilendirilmediği sorgulanmakta ve vergilendirilmediyse özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
* Ücret bordrolarında hizmet erbabının soyadı, adı, birim ücreti, çalışma süresi ve ücretin ilgili olduğu süre, ücret üzerinden hesaplanan vergilerin tutarı, bordronun hangi aya ait olduğu hususlarından herhangi biri yok ise özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
* Yurt dışından gelen faturalarda VUK 230 ve müteakip maddelerde belirtilen bilgiler yer almıyorsa mutlaka kaşe vurulmalıdır. (VUK 230 ve müteakip maddeler gereği)
* Faturanın açıklama kısmında hizmetin verildiği döneme ait tarih var ise faturanın bu tarihten itibaren azami 7 gün içerisinde düzenlenmiş olması gerekmektedir. Aksi halde fatura iade edilip açıklama kısmındaki tarih kısmı çıkarttırılmalıdır. (VUK 231/5)
08.09.2023
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.