YAZARLARIMIZ
Kerim Çoban
E.Gümrük ve Ticaret Başmüfettişi
Çoban Gümrük Dış Ticaret Denetim Danışmanlık ve
Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği A. Ş.
k.coban0306@gmail.com



Elektronik Ortamda Düzenlenen DİİB Kapsamındaki İşlemler Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

1- Firma Tanımlaması ve Kullanıcı Yetkilendirmesi: 1) İhracat 2007/2 sayılı Tebliğ’in 5.maddesi uyarınca elektronik ortamda Bakanlığa müracaat eden elektronik imza sertifikası sahibi kullanıcıların, anılan Tebliğ eki Ek-1’de belirtilen bilgi ve belgeleri ilgili İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine (İBGS) göndermeleri gerekir. Söz konusu bilgi ve belgeler, İhracat 2007/2 sayılı Tebliğ eki Ek-1’de öngörülen kriterler çerçevesinde ilgili ihracatçı birlikleri genel sekreterliğince yapılacak gerekli kontrole müteakip, bilgi sistemine aktarılarak firma tanımlamasına yönelik işlemler tamamlanır ve bilahare bu bilgi ve belgeler Bakanlığa gönderilir. Ayrıca, belge üzerinde yan sanayici olarak yer alması talep edilen firmaların firma tanımlamasının da, bahse konu Tebliğ eki Ek-1’de yer alan bilgi ve belgeler yanında Dahilde İşleme Rejiminden yararlanmak isteyen firma ile yapılan protokole istinaden ilgili ihracatçı birlikleri genel sekreterliğince yapılması gerekir.

Öte yandan, firma tanımlamasına ilişkin sunulan bilgi ve belgelerde değişiklik (vergi numarasına ilişkin değişiklik hariç) olduğu takdirde, ilgili ihracatçı birlikleri genel sekreterliğince bu değişiklikler ilgili alanlara işlenir. Örneğin, firma ticaret unvanının değişikliğine ilişkin ticaret sicil gazetesinin bilgi sistemine aktarılmasını müteakip, firmanın ekranda bulunan özlük bilgileri alanında firmanın unvanına dair değişiklik yapılması yanında firma türüne ilişkin bir değişiklik de söz konusu ise ilgili alana bu değişikliğin işlenmesi gerekir. Ayrıca, firma unvanına ilişkin değişikliklerin mutlaka e-posta aracılığıyla Bakanlığın ilgili biriminin e-mail adresine bildirmesi gerekir.

Diğer taraftan, firmaya ait vergi numarasına ilişkin değişikliklere dair belgelerin ilgili ihracatçı birlikleri genel sekreterliğince bilgi sistemine aktarılmasını müteakip, bu değişikliğe ilişkin işlemlerin Bakanlıkça sonuçlandırılmasını teminen bu hususun, e-posta aracılığıyla Bakanlığın ilgili biriminin e-mail adresine bildirilmesi gerekir.

2) İhracat 2007/2 sayılı Tebliğ’in 6.maddesinin dördüncü fıkrası hükümleri uyarınca yetkilendirilmiş bir kullanıcının bu yetkisinin iptal edilmesi için, ilgili firmaya temsil ve ilzama yetkili kişi veya kişiler tarafından noter huzurunda imzalanarak, düzenlenmiş ve bu yetkilendirmenin iptali ile ilgili hususları içeren belgenin ilgili ihracatçı birlikleri genel sekreterliğine sunulması gerekmektedir. Bu belgenin ilgili ihracatçı birlikleri genel sekreterliğine ulaşmasına kadar geçen süre içerisinde yetkinin askıya alınması isteniyorsa, Bakanlık web sayfasında belirtilen bilgi hattının telefonla aranması gerekmektedir. Bu durumda; askıya alınan yetki için, yetkilendirmenin iptaline ilişkin belgenin 7 (yedi) gün içerisinde ilgili ihracatçı birlikleri genel sekreterliğine ulaştırılması zorunludur. Aksi takdirde, askıya alınan yetki sahibi kullanıcının ilgili firma adına tekrar işlem yapmasına Bakanlıkça izin verilir ve bu konudaki sorumluluk ilgili firmaya aittir.

2- Elektronik Ortamda Düzenlenen Belgenin Kullanılması: 1) BİLGE Sistemine dahil olan gümrük idarelerince belge kapsamında gerçekleştirilen ithalat ve ihracat işlemleri, bu işlemlere ilişkin düzenlenen gümrük beyannamelerinde, diğer bilgiler yanında dahilde işleme izin belgesinin ithalat veya ihracat taahhüdünden otomatik düşüm yapılmasına imkan sağlayacak şekilde, belge numarasını da içeren satır kodu bilgisinin yer alması zorunluluğu göz önünde bulundurularak, belgenin basılı nüshası aranılmaksızın belgenin elektronik ortamdaki kayıtları dikkate alınarak yürütülür. 2) Dahilde işleme izni için uygulanan muafiyet kodu “DİİB” iken dahilde işleme izin belgeleri için uygulanan muafiyet kodu “DIA” dır Sehven “DİİB” muafiyet kodunu giren dahilde işleme izin belgesi kullanıcılarından, gümrük beyannamesi doldurulurken “satır kodu” verisi istenmemekte ve bu kapsamdaki işlem, Bakanlıkça herhangi bir aşım ve düşüm kontrolü yapılmadan sonuçlandırılmaktadır. Bu nedenle, bu kapsamdaki ihracata ilişkin gümrük beyannamelerinin belge ihracat taahhüdünün kapatılmasında dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır. 3) BİLGE sistemine dahil olmayan gümrük idarelerinden belge kapsamında ithalata izin verilmez. BİLGE Sistemine dahil olmayan gümrük idarelerinden yapılacak ihracat işlemlerinde ise, Bakanlıktan izin alınması gerekir. Bu kapsamda, belge sahibi firma, konuya ilişkin talebini elektronik ortamda Bakablığa intikal ettirir. Bakanlıkça yapılacak değerlendirme neticesinde uygun görülmesi halinde, ihracat işlemi gerçekleştirilecek olan gümrük idaresi belge özel şartlar bölümüne dercedilir. Bu ihracat işlemlerinde ilgili gümrük idaresince belgenin basılı nüshasının aranması nedeniyle, belge sahibi firmanın, bağlı olduğu ilgili ihracatçı birlikleri genel sekreterliğine müracaat ederek belgenin değişiklik yapılmış kağıt ortamında basılı nüshasını temin etmesi gerekir. 

4) İhracat 2007/2 sayılı Tebliğ’in 8.maddesinin üçüncü fıkrası çerçevesinde, BİLGE Sistemine dahil olan gümrük idarelerinden belge kapsamında gerçekleştirilen ithalat ve ihracat işlemleri sırasında. Bakanlık ile ilgili gümrük müdürlüğü arasında 2 (iki) saat ve daha uzun süreli internet bağlantı sorunlarının yaşanması durumunda, ilgili gümrük idaresince belgenin basılı nüshası aranmak suretiyle ilgili gümrük beyannamesinin tescili yapılır. Ayrıca, ithalat işlemlerinde, belgenin basılı nüshasının aranmasının yanı sıra, belgenin son sayfasında yer alan ithal edilen maddelerle ilgili bilgiler bölümüne gerekli meşruhat düşülür. Ancak, Bakanlıkça ilgili gümrük beyannamelerine ilişkin bilgilerin daha sonra elektronik ortamda alınacağı hususu da dikkate alınarak, doğru rejim koduna, doğru muafiyet koduna ve belgede yer aldığı şekliyle satır kodu, gümrük tarife istatistik pozisyonu, miktara ilişkin birim bilgilerine yer verilerek, tescil işleminin yaptırılması gerekir.

5) Gümrük mevzuatı çerçevesinde eşyanın tesliminden sonra düzeltme yapılması eşyanın mahrecine iade edilmesi veya eşyanın geri gelmesi halinde ilgili gümrük müdürlüğünce, buna ilişkin bilgiler elektronik ortamda Banaklığa gönderilir.

3- Belge Taahhüt Kapatma Müracaatı: 1) Elektronik ortamda düzenlenen dahilde işleme izin belgelerine ilişkin ihracat taahhütlerinin kapatılması için belge sahibi firmaların, ihracat 2007/2 sayılı Tebliğ’in 12.maddesi uyarınca en geç belge süresi sonundan itibaren 3 (üç) ay içerisinde elektronik ortamda ve aynı süre içerisinde gerekli bilgi ve belgelerle (ihracat 2006/12 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliği eki Ek-3’te belirtilen bilgi ve belgelerle) birlikte üyesi bulunduğu ihracatçı birlikleri genel sekreterliğine müracaat etmeleri gerekmektedir. Diğer taraftan, belge sahibi firmanın birden fazla ihracatçı birlikleri genel sekreterliğine üyeliğinin söz konusu olması halinde ise, İhracat 2006/12 sayılı Tebliğ eki Ek-10’da yer alan ve her bir ihracatçı birlikleri genel sekreterliğinin taahhüt kapatma işlemi açısından yetkili olduğu belirtilen sektörler dikkate alınarak, belge sahibi firmanın elektronik ortamda tercih ettiği ihracatçı birlikleri genel sekreterliğine taahhüt kapatma müracaatında bulunması mümkündür.

2) İhracat 2007/2 sayılı Tebliğ’in 12.maddesinin birinci fıkrasında belirtilen süre içerisinde kapatma müracaatında bulunmayan firmalar adına düzenlenen dahilde işleme izin belgeleri, Bakanlığın uygun göreceği ilgili ihracatçı birlikleri genel sekreterliklerince mevcut bilgi ve belgelerle müeyyide uygulanarak resen kapatılır.

3) Diğer taraftan; belge sahibi firmaların, en geç belge süresi sonundan itibaren 3 (üç) ay içerisinde elektronik ortamda müracaat etmelerine karşın, aynı süre içerisinde gerekli bilgi ve belgelerle (İhracat 2006/12 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliği eki Ek-3’te belirtilen bilgi ve belgelerle) birlikte ilgili ihracatçı birlikleri genel sekreterliğine müracaat etmemeleri durumunda, bu hususun söz konusu ihracatçı birlikleri genel sekreterliği tarafından ivedilikle Bakanlığa intikal ettirilmesi gerekir. Bu durumdaki resen kapatma işlemlerinin, belge kapsamında hiçbir gerçekleşme dikkate alınmaksızın, belge kapsamındaki işlemlerin tamamına müeyyide uygulanmak suretiyle tekemmül ettirilmesi gerekir.

4- Kapatma Müracaatının Geri Alınması: Belge sahibi firma tarafından, dahilde işleme izin belgesinin ihracat taahhüdünün kapatılmasına ilişkin yapılan müracaatın geri alınmasının gerekçeli olarak talep edilmesi halinde, taahhüt kapatma müracaat süresi sonuna kadar (belge süresi sonundan itibaren 3 aylık sürenin sonuna kadar) belgeye ilişkin müracaatın ihracatçı birlikleri genel sekreterliklerince geri alınması Bakanlıkça uygun görülmüştür. Ancak, kapatma müracaatı yapıldıktan sonra, 2007/1 sayılı Genelge’nin 22.maddesinde belirtilen süreler içerisinde ilgili kayıtların girilmesi söz konusu ise, bu kayıtların girilebilmesi için kapatma müracaatı ilgili ihracatçı birlikleri genel sekreterliği tarafından askıya alınır ve ilgili firma tarafından kayıtların girilmesini müteakip kapatma müracaatının askıya alınması işlemi kaldırılır.

5- Belge İhracat Taahhüdünün Kapatılması:

1) Elektronik ortamda düzenlenen dahilde işleme izin belgelerinin ihracat taahhüdünün kapatılmasına ilişkin yazışmaların, İhracat 2006/12 sayılı Tebliğ’in 39.maddesi çerçevesinde tekemmül ettirilmesi gerekir.

2) Ayrıca; ihracatçı birlikleri genel sekreterliklerince, ihracat 2006/12 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliği eki Ek-3’te belirtilen ve ilgili belge sahibi firma tarafından ibraz edilen bilgi ve belgelerin elektronik ortamdaki bilgilerle karşılaştırılması ve gerek görülmesi halinde elektronik ortamdaki bilgilerin düzeltme ve iptalinin yapılması suretiyle, elektronik ortamdaki taahhüt kapatma işleminin, ilgili mercilere gönderilen yazılar ile eş zamanlı olarak ve bu yazılarda yer alan bilgilere paralel olarak tekemmül ettirilmesi gerekir. Bu kapsamda; ihracatçı birlikleri genel sekreterliklerince, sadece belge taahhüt kapatma işleminin tekemmül ettirilmesi safhasında elektronik ortamdaki bilgilerin düzeltme veya iptalinin yapılması gerekir.

Öte yandan; yukarıda belirtildiği şekilde tekemmül ettirilecek taahhüt kapatma işlemlerinde, ilgili gümrük idaresinden teyidi alınan tutanakla yapılan gümrük beyannamesi üzerindeki redrese işlemlerinde yine de gerekli düzeltmelerin (satır kodu ile ilgili düzeltmeler hariç ) elektronik ortamdaki gümrük beyannamesine işlenmesi gerekir.

3) Elektronik ortamda düzenlenen dahilde işleme izin belgesi ihracat taahhüdünün kapatılmasında kullanılan, BİLGE Sistemine dahil olan gümrük idarelerinde işlem gören, üzerinde ilgili dahilde işleme izin belgesine ait satır kodu bilgisi bulunan ve ihracat taahhüdünün otomatik olarak düşümü yapılmış ihracata ilişkin gümrük beyannamesi üzerine bu gümrük beyannamesinin elektronik ortamda düzenlenen belge ihracat taahhüdünün kapatılmasında kullanıldığına dair meşruhat düşülmesine gerek bulunmamaktadır. Ancak, elektronik ortamda düzenlenen belgenin ihracat taahhüdünden otomatik olarak düşümü yapılmış olan ilgili kalem eşyanın satır kodu bilgisi yanında, bu gümrük beyannamesinin 44.hanesinde dahilde işleme izni ile ilgili bilgilerin de yer alması durumunda, ihracata ilişkin gümrük beyannamesi üzerine, bahse konu kalem eşyanın ilgili girdiler itibarıyla dahilde işleme izin belgesi taahhüdünün kapatılmasında kullanılan kısmına ilişkin meşruhatın, miktar ve değer belirtilmek suretiyle düşülmesi gerekmektedir.          

4) BİLGE Sistemine dahil olan gümrük idarelerinden gerçekleştirilen ithalata ve ihracata ilişkin gümrük beyannamelerinde belirtilen satır koduna karşılık gelen eşyanın (ilgili kalemde belirtilen eşyanın tamamının) sadece satır kodu bilgisi bulunan ilgili dahilde işleme izin belgesi ihracat taahhüdünün kapatılmasında kullanılması gerekmektedir.

5) BİLGE Sistemine dahil olan gümrük idarelerinden gerçekleştirilen ithalata ve ihracata ilişkin gümrük beyannamelerinde birden fazla kalem eşya ve dolayısıyla ilgili satır kodu hanelerinde birden fazla satır kodu varsa, ilgili gümrük beyannamesinin her bir satır kodu karşılığı eşya yönünden ilgili dahilde işleme izin belgesi ihracat taahhüdünün kapatılmasında kullanılması gerekmektedir.

6) Elektronik ortamda düzenlenen bir dahilde işleme izin belgesinin ihracat taahhüdüne saydırılmak istenilen BİLGE Sistemine dahil olan bir gümrük idaresince tescilli bir ihracata ilişkin birden fazla kalem içeren gümrük beyannamesinde, ilgili belgenin ithalat veya ihracat taahhüdünden otomatik olarak düşümü yapılmış olan ilgili eşyanın satır kodu bilgisi yanında, bu gümrük beyannamesinin 44.hanesinde, elektronik ortamda düzenlenmeyen bir dahilde işleme izin belgesinin sayısının bulunması durumunda, satır kodu belirtilen kalem eşyaları dışında diğer kalemlerde belirtilen eşyalar, bir gümrük beyannamesinin ilgili belge ihracat taahhüdüne saydırılmasına ilişkin diğer şartlar saklı kalmak kaydıyla, bu gümrük beyannamesinin 44.hanesinde belirtilen ve elektronik ortamda düzenlenmeyen ilgili belge ihracat taahhüdünün kapatılmasında kullanılabilir. Bu kapsamda, üzerinde yer alan belge sayısı dikkate alınarak ilgili belge ihracat taahhüdüne saydırılmak istenilen ihracata ilişkin gümrük beyannamesi ve/veya faturalar üzerine, bu gümrük beyannamesi veya faturanın ilgili belge ihracat taahhüdünün kapatılmasında kullanıldığına dair meşruhatın düşülmesi gerekir.

7) BİLGE Sistemine dahil olan gümrük idarelerinden gerçekleştirilen ihracata ilişkin gümrük beyannamesinin 44.hanesinde, elektronik ortamda düzenlenmeyen belgenin sayısının yanında diğer bilgi olarak elektronik ortamda düzenlenen bir belgenin sayısının ve/veya bu belgeye ilişkin bir satır kodunun belirtilmesi ve dolayısıyla bu gümrük beyannamesinin tescili esnasında elektronik ortamda düzenlenen ilgili belgenin ithalat veya ihracat taahhüdünden otomatik olarak düşümünün yapılmamış olması dikkate alınarak, bu gümrük beyannamesinin elektronik ortamda düzenlenen ilgili belge ihracat taahhüdünün kapatılmasında kullanılmaması gerekir.

8) İhracatçı birlikleri genel sekreterliklerine; Elektronik ortamda düzenlenen dahilde işleme izin belgesine ilişkin taahhüt kapatma işlemleri, BİLGE Sistemine dahil olan gümrük idarelerinden belge kapsamında gerçekleştirilen ihracata ilişkin gümrük beyannamelerinin (kapandı bilgisi gelmiş olan) teyitleri aranmaksızın tekemmül ettirilir. Bu çerçevede; ihracat listesi, ilgili belgeye ilişkin taahhüt kapatma yazısı ekinde ilgili mercilere gönderilirken, ihracat listesinde yer alan her bir gümrük beyannamesi itibarıyla teyidin aranmasına gerek olup olmadığı hususu belirtilir ve bu bilgi de dikkate alınarak, belge kapsamında alınan teminatlar veya vergiler, ilgili gümrük idareleri tarafından firmalara iade edilir.

9) Firmalar ve ihracatçı birlikleri genel sekreterliklerinin, elektronik ortamda düzenlenen dahilde işleme izin belgeleri kapsamında gerçekleştirilen ithalat ve ihracat işlemlerine ilişkin gümrük beyannamelerinden tescil edilip de "kapandı" bilgisi gelmeyenlerin (gerçekleşen ithalat ve ihracat listelerinde görünmeyen beyannamelerin) durumunu Bakanlığın ilgili web adresi aracılığıyla kontrol etmeleri mümkün bulunmaktadır.

10) Ancak, elektronik ortamda düzenlenen belge kapsamında T.C. Şeker Kurumunca belirlenen şeker fabrikalarından alınan şeker ve Toprak Mahsulleri Ofisinden temin edilen hububattan elde edilen işlem görmüş ürünlerin ihracatının özel fatura veya BİLGE Sistemine dahil olmayan gümrük idarelerinden ihracata ilişkin gümrük beyannameleri ile gerçekleştirilmesi durumunda, bu özel fatura veya ihracata ilişkin gümrük beyannameleri için taahhüt kapatma işlemlerinde teyit alınması gerekmektedir.

6- Firmanın Sorumluluğu: 1- İhracat 2007/2 sayılı Tebliğ’in 9.maddesine istinaden belge sahibi firma tarafından; a) Belge kapsamındaki yurt içi alımlarda, belge basılı nüshasının ithalat bölümüne gerekli düşümü yapılan alıma ilişkin fatura kayıtlarının, en geç yurt içi alımın yapıldığı (ilgili faturanın düzenlendiği tarih itibarıyla) günü takip eden 15 (onbeş) gün içerisinde Bakanlık web sayfasından elektronik ortama aktarılıp onaylanması gerekmektedir. b) BİLGİ Sistemine dahil olmayan gümrük idarelerinden gerçekleştirilen ihracatta, özel fatura kapsamındaki ihracatta, ihracat sayılan satış ve teslimlerde ve belgeden belgeye teslimlerde; - İhracata ilişkin gümrük beyannamesi ile özel fatura için en geç işlemin tamamlandığı günü takip eden 30 (otuz) gün içerisinde, - Teslime ilişkin faturalar için de en geç işlemin yapıldığı (ilgili faturanın düzenlendiği tarih itibarıyla) günü takip eden 30 (otuz) gün içerisinde, ilgili kayıtların Bakanlık web sayfasından elektronik ortama aktarılıp onaylanması gerekir.

2- Bu çerçevede; 01.04.2007 tarihinden itibaren elektronik ortamda düzenlenen belgeler açısından yukarıdaki 22.maddenin (a) ve (b) bentlerinde belirtilen işlemlerin anılan bentlerde belirtilen süreler içerisinde belge sahibi firma tarafından Bakanlık web sayfasından elektronik ortama aktarılıp onaylanması esas olup, öngörülen süreler içerisinde elektronik ortama aktarılmayan kayıtlar belge taahhüt kapatma işleminde dikkate alınmaz.

3- Diğer taraftan; 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun Geçici 17.maddesi çerçevesinde, belgeden belgeye teslim kapsamındaki faturaya ilişkin yukarıdaki 22.maddenin (b) bendinde belirtilen işlemler saklı kalmak kaydıyla, belge sahibi firmaların Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 11/1-c maddesi çerçevesinde, belge kapsamında ihracı taahhüt edilen işlem görmüş ürünleri aracı ihracatçıya ihraç kaydıyla tesliminde, bu aracı ihracatçıya teslime ilişkin faturanın Bakanlık web sayfasından elektronik ortama aktarılmaması gerekmektedir. Ancak, aracı ihracatçı vasıtasıyla gerçekleştirilen özel fatura kapsamındaki ihracata ilişkin faturanın veya BİLGE Sistemine dahil olmayan gümrük idarelerinden gerçekleştirilen ihracata ilişkin gümrük beyannamesinin yukarıdaki 22.maddenin (b) bendinde belirtildiği üzere belge sahibi firma tarafından, Bananlık web sayfasından elektronik ortama aktarılması gerekmektedir.

4- Dahilde işleme izin belgesinde miktar ve/veya değer aşımı yapıldığı hallerde; Yukarıdaki (a) ve (b) bentlerinde belirtilen işlemler anılan bentlerde belirtilen süreler içerisinde belge sahibi firma tarafından Bakanlık web sayfasından elektronik ortama aktarılsa dahi, belge kapsamında ithali öngörülen eşyanın miktar ve/veya değerinde bir aşım olması halinde;

- İhracat 2007/2 sayılı Tebliğ’in 8.maddesinin dördüncü fıkrası çerçevesinde eşyanın tesliminden sonra yapılacak bir düzeltme sonucunda belge kapsamında ithali öngörülen eşyanın miktar ve/veya değerinde bir aşım olması halinde, ilgili gümrük müdürlüğüne konuya ilişkin bilgi verilir.

- BİLGE Sistemine dahil olan gümrük idarelerinden, Bakanlık bilgi sistemine erişim sağlanmaksızın belge kapsamındaki ithalat ve ihracat işlemlerinin gerçekleştirildiği hallerde, ilgili ithalata ve ihracata ilişkin gümrük beyannamelerinde yer alan bilgilerin (rejim kodu, muafiyet kodu, satır kodu, gümrük tarife istatistik pozisyonu vb.) ilgili dahilde işleme izin belgesine ilişkin bilgilerden farklı olmasından kaynaklanan bir miktar ve/veya değer aşımı olması halinde, bu aşımdan belge sahibi firma sorumludur. Bu kapsamda bir miktar aşımı olması halinde, bu aşım revize işlemine konu edilemez ve bu durumdaki firmaların belgelerine (bu firmanın bir başka firmanın belgesinde yan sanayici olmaları da dahil) 1 (bir) yıl süreyle indirimli teminat uygulanmaz. Ayrıca, elektronik ortamda düzenlenen dahilde işleme izin belgesi kapsamında yapılan ithalatlara ilişkin asgari 8 (sekiz)’li bazda gümrük tarife istatistik pozisyonu örtüşen bîrden fazla ithal kalemi olması durumunda, belge kapsamında miktar aşımı olup olmadığının kontrolünde ve söz konusu ithal kalemlere ilişkin hammadde sarfiyat hesabında, ilgili gümrük tarife istatistik pozisyonu itibarıyla toplam global miktarlar dikkate alınarak değerlendirme yapılması mümkündür.

Not: Bu konu başta olmak üzere, YYS Yıllık Faaliyet Raporu Hazırlanması, YYS Yıllık Zorunlu Eğitimlerinin Verilmesi, YYS Revizyonları, Ön İzleme, Yeni YYS Belgesi Hazırlıkları ve YYS Belgesi Alım Süreci, YYS Başvuru Formlarının Doldurulması, YYS Danışmanlığı, vb. Tüm YYS Süreçleri hakkında daha  fazla ayrıntılı bilgiyi, Gümrük ve Dış Ticaret Mevzuatı konularında gerekli Hukuki ve Mevzuat Desteğini, İdari ve Adli İtiraz Süreçleri, Dava Açılması, Dava Aşamalarının Takibi, İlgili Mevzuat Ve Hukuki Açılardan Gerekli İtiraz Ve Savunmaların Yapılarak Dava Sonucunun Olumlu Sonuçlandırılması, Sonradan Kontrol/ Firma İncelemesi Yaptırılması, Antrepo Açma, Antrepo Genişletme, AN6, AN7, AN8 Raporlarının düzenlenmesi, … vb, işlemleri, Sürekli/ Düzenli, Aylık, Yıllık Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı, Olay (Konu) Başı Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı, Gümrük ve Dış Ticaret Mevzuatı Eğitimleri, … vb. konularında yardım, destek, danışmanlık ve benzeri hizmetleri -İsterseniz- Firmalarımız “Çoban Gümrük Dış Ticaret Denetim, Danışmanlık ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği A. Ş.”den veya “Çözüm Denetim Gümrük Dış Ticaret Ve Danışmanlık A. Ş.”den alabilirsiniz.

7- Kısmi Teminat İadesi İşlemleri: 1- İhracat 2006/12 sayılı Tebliğin 35.maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine istinaden, dahilde işleme izin belgesi kapsamında T.C. Şeker Kurumu'nca belirlenen şeker fabrikalarından alınan şeker ve Toprak Mahsulleri Ofisi'nden temin edilen hububattan elde edilen işlem görmüş, ürünlerin ihracatını müteakip ilgili belge sahibi firmaların; bu kapsamdaki kısmi teminat iadesinden yararlanmak için belge süresi içerisinde ihracatçı birlikleri genel sekreterliklerine müracaatında, yurt içi alım yapılan dahilde işleme izin belgesi aslını, yurt içi alım faturası aslını, ihracata ait gümrük beyannamesi aslını, ihracata ilişkin gümrük beyannamesi listesini, yurt içi alım listesini, ekspertiz raporu aslını (gerek olması halinde) ve teminat mektubu fotokopisini sunmaları gerekmektedir.

2- Bu çerçevede; ihracatçı birlikleri genel sekreterliklerince, elektronik ortamda düzenlenen dahilde işleme izin belgesine ilişkin kısmi teminatı iadesi işlemleri tekemmül ettirilirken, BİLGE Sistemine dahil olan gümrük idarelerinden belge kapsamında gerçekleştirilen ihracata ilişkin gümrük beyannamelerinin (kapandı bilgisi gelmiş olan) teyitleri aranmaz.

Ancak, ilgili ihracatın özel fatura ile gerçekleştirilmesi veya BİLGE Sistemine dahil olmayan gümrük idarelerinden ihracata ilişkin gümrük beyannameleri ile gerçekleştirilmesi durumunda, bu özel fatura veya ihracata ilişkin gümrük beyannameleri için kısmi teminat iadesi işlemlerinde teyit alınması gerekmektedir.

3- Ayrıca, İhracat 2006/12 sayılı Tebliğ’in 36.maddesinde de belirtildiği üzere, kısmı teminat iadesinde kullanılan ihracata ilişkin gümrük beyannamesi ve/veya özel fatura üzerine, ilgili dahilde işleme izin belgesi sayısının kaydedilmesi suretiyle bu beyannamenin ve/veya özel faturanın kısmi teminat iadesinde kullanıldığına dair meşruhat düşülmesi gerekir.  

KAYNAKÇA

  • 4458 Sayılı Gümrük Kanunu.
  • Gümrük Yönetmeliği.
  • 2005/8391 Sayılı Dahilde İşleme Rejimi Kararı.
  • İhracat 2006/12 Sayılı Tebliğ.
  • Dahilde İşleme Rejimine İlişkin İşlemlerin Bilgisayar Veri İşleme Tekniği Yoluyla Yapılmasına Dair 2007/2 Sayılı Tebliğ.
  • 2007/1 Sayılı Genelge.

18.04.2025

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM