YAZARLARIMIZ
Kadir Demirbaş
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
vergi.uzmani@yandex.com



Trafik İdari Para Cezaları Hakkında Sorular ve Cevaplar

1.Trafik idari para cezalarında ödeme süresi ne kadardır?

İdari para cezaları için Kabahatler Kanunu 1 aylık genel ödeme süresi getirilerek, ilgili kanunlarda ödeme süresi öngörülmemiş olan idari para cezalarının ilgilisine tebliğinden itibaren 1 ay içinde ödeneceği ve idari para cezalarında indirim uygulamasının ödeme süresi içinde yapılan ödemelere tatbik edeceğine yönelik düzenleme yapılmıştır.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 115’inci maddesine göre, para cezalarının, tutanağın tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içinde ödenmesi gerekmektedir.

Buna göre, trafik idari para cezalarının tebliğ edildiği tarihinden itibaren 1 ay içinde ödenmesi durumunda, cezadan %25 oranında indirim yapılır.

2. Trafik idari para cezalarına dava açılabilir mi?

Trafik idari para cezası karar tutanağına karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde kabahat fiilinin işlendiği yer sulh ceza hakimliğine başvuruda bulunabileceklerdir. Bu süre içinde başvuruda bulunulmadığı takdirde ilgili karar kesinleşecektir.

3. Cezalarda taksitlendirme imkanı var mı?

Çok zor durumda olan mükellefler, vadesi geçmiş trafik para cezası için aracın kayıtlı olduğu vergi dairesinden 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanunun 48’nci maddesine göre 36 ayı geçmemek üzere ve tecil faizi alınarak anılan Kanununa göre tecil ve taksitlendirme talep edebilirler.

4. Trafik idari para cezaları olması durumunda araç muayenesi yapılır mı?

Vadesi geçmiş trafik idari para cezasının bulunması durumunda araç muayenesi yaptırılamaz. Araç muayenesinin yaptırılabilmesi için borcun ödenmiş olması gerekir.

5. Araç sahibinin sürücü belgesine ve aracın tescil plakasına düzenlenen trafik idari para cezalarında araç muayenesi nasıl yapılır?

Trafik idari para cezasının ödenmeden aracın muayenesinin yapılması ve satışının gerçekleştirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Araçların muayenelerinin yapılabilmesi için muayene izin belgesinin düzenlenmesi sırasında, cezaların taksitlendirilmiş olması halinde ödeme zamanı gelmemiş idari para cezası taksitleri dikkate alınmayacak; araçların satış ve devirlerinde motorlu taşıtların satış ve devrine ait ilişik kesme belgesinin düzenlenmesi sırasında ise vadesi gelmemiş taksitlerin tamamının tahsili yoluna gidilecektir.

İlişik kesme işlemleri sırasında ise, trafik idari para cezası karar tutanağı araç sahibi adına düzenlenmemişse araç sahibinden tahsil edilerek ilişik kesme belgesinin verilmesi, araç sahibi adına düzenlenmemişse, yine ilişik kesme belgesinin verilerek cezanın 6183 sayılı Kanun hükümleri doğrultusunda muhatabından aranılması gerekmektedir. İlişik kesme belgesinin verildiği tarihten önceki tarihe ilişkin trafik idari para cezalarının cezanın da aracın eski sahibinden aranılacağı tabiidir.

6.Yabancı plakalı araca düzenlenen trafik idari para cezalarının ödemesi nasıl yapılır?

Yabancı plakalı araç kullanırken adınıza veya tescil plakasına düzenlenen trafik idari para cezalarını;

-Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı muhasebe birimleri ve bu birimlere bağlı muhasebe yetkilisi mutemetlerine,

- Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden;

Anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartıyla,

Banka hesabından havale ile,

Yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlara,

-Vergi dairesi veznelerine,

- Gib mobil uygulaması üzerinden,

ödenebilir.

Banka veya kredi kartı ile tahsilatın yapılabildiği kara hudut kapılarında, söz konusu cezaların banka veya kredi kartı aracılığıyla da ödenmesi mümkündür.

Ülkeyi terk etmek üzere sınır kapılarına gelen yabancı plakalı araçlara ilişkin, sistemde tahsil edilmemiş trafik idari para cezası görünmesi halinde, trafik idari para cezası ödenmeden araçların terk etmesine Ticaret Bakanlığınca izin verilmez.

İnteraktif Vergi Dairesi hızlı ödeme yabancı plakalı araç ödemeleri (Foreign Vehicle Payments) bölümünden ödenebilir.

7. Şirket aktifine kayıtlı taşıtlara ait MTV veya sürücü belgesine düzenlenen trafik idari para cezalarının sorgulanması nasıl yapılır?

İnteraktif Vergi Dairesine giriş yapılarak, “Araç Bilgilerim” sayfası aracılığıyla mevcut ve geçmiş motorlu araçlara ait detay bilgiyi görüntülenebilir, motorlu taşıtlar vergisi ve trafik idari para cezası borçları görüntülenip ödenebilir.

Ancak, şoför adına düzenlenen trafik idari para cezaları için şoförün kimlik bilgileriyle İnteraktif Vergi Dairesi’ne giriş yapılarak vergi dairesince trafik idari para cezasına ilişkin tahakkuku düzenlenen borçlar, “Ödeme ve Borç İşlemleri/Borç Ödeme ve Detay” alanından görüntülenip ödenebilir.

Kaynaklar:

- 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun

-2918 sayılı Karayolları Kanunu

-5326 sayılı Kabahatler Kanunu

-14 nolu Tahsilat Genel Tebliği

19.12.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM