Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin mükellefi; trafik sicili ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca tutulan sivil hava vasıtalar sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmesiyle gerçek ve tüzel kişiler adına başlar.
Motorlu taşıtların trafik sicili ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından tutulan sivil hava vasıtaları siciline ait kayıtlarının silinmesi halinde, silinme takvim yılının ilk 6 aylık dönem içinde yapılmış ise ikinci 6 aylık dönemin başında, ikinci 6 aylık dönem içinde yapılmışsa takip eden takvim yılı başından itibaren mükellefiyet sona erer.
- Genel ve özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, belediyeler, köy tüzel kişilikleri ile bunların üyesi oldukları mahalli idare birlikleri ve Türkiye Kızılay Derneği adına kayıt ve tescil edilen taşıtlar (bu idarelere bağlı olup, ayrı tüzel kişiliği olan işletmeler ile özel kanunlarında malları Devlet malı sayılmış olan kuruluşların taşıtları hariç)
- Karşılıklı olmak şartı ile yabancı devletlerin Türkiye’de bulunan elçilik ve konsolosluklarıyla, elçi, maslahatgüzar ve konsoloslarına (fahri konsoloslar hariç) ve o devletin uyruğunda bulunan elçilik ve konsolosluk memurlarına ve merkezi Türkiye’de bulunan uluslararası kurullar ile bu kurulların yabancı uyruklu memurlarına ve resmi bir görev için yurda gelen delege ve heyetlere ve bu heyetlere mensup yabancı uyruklu kişilere ait taşıtlar,
- Engellilik oranı %90 ve daha fazla olan malul ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malul ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar,
- 18/06/1999 tarihli ve 4389 sayılı Bankalar Kanunu hükümlerine göre temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimleri veya hisseleri kısmen veya tamamen Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna intikal eden bankalara, tasfiyeleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu eliyle yürütülen müflis bankaların iflas idarelerine ait taşıtlardır.
Yıl içinde taşıtın vergilendirilmesinde esas olan faktörler:
-Model yılı,
-Cinsi,
-Motor silindir hacmi,
-Motor gücü,
-Azami toplam ağırlığı,
-Azami kalkış ağırlığı,
-Taşıt değeri (01/01/2018 tarihinden (bu tarih dahil) sonra tescil edilmiş araçlar için (I) sayılı tarifeye göre),
-Oturma yeri.
Bu unsurlardan taşıt değeri kriteri hariç olmak üzere verginin azaltılmasını veya artırılmasını etkileyecek bir değişiklik olması durumunda bu değişiklik;
-Takvim yılının ilk 6 ayında yapılmış ise takip eden son 6 aylık dönemin başından,
-Son 6 ayında yapılmış ise takip eden takvim yılı başından,
itibaren dikkate alınır ve vergi yeni duruma göre ödenir.
Panel van tipi araçların motorlu taşıtlar vergi hesaplamalarında motor silindir hacmi dikkate alınırken, Kamyonet tipi araçların motorlu taşıtlar vergisi hesaplamalarında azami toplam ağırlık dikkate alınır.
01/01/2018 tarihinden önce kayıt ve tescil edilen, (I/A) sayılı tarifede yer alan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerine ait araçlarda vergi tutarlarının Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından her yılın Ocak ayında ilan edilen kasko sigorta değerlerinin %5’ini aşması halinde taşıtlara ait vergi tutarları, bir önceki satırdaki aynı yaş grubunda bulunan taşıtlara isabet eden vergi tutarı olarak esas alınır.
Gerekli şartlara sahip olunması durumunda;
-Kasko sigorta değeri uygulaması başvuru formu,
-MTV tutarına esas alınan kasko değerini gösterir belge ile birlikte,
aracın kayıtlı olduğu vergi dairesine başvuru yapılması gerekmektedir.
Kasko değerine göre MTV düzeltme başvurusu; interaktif verdi dairesi/işlem başlat/Araç işlemeleri/Kasko değerine göre MTV düzeltme dilekçesi bölümden de yapılabilir.
Trafikten çekme işlemi araç sahiplerinin müracaatı üzerine ilgili tescil kuruluşları tarafından yapılır. Trafikten çekilen araç bilgileri, elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığına, elektronik ortamda bildirimin mümkün olmaması halinde ise en geç on beş iş günü içinde yazılı olarak ilgili vergi dairesine bildirilir. Vergi dairelerince tescil kaydının silindiği tarihi takip eden dönemin başından itibaren motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti sona erdirilecektir. Ayrıca, aracın trafikten çekilebilmesi için MTV borcunun bulunmaması gerekir.
Trafikten çekilme belgesine sahip olan araçların yeniden trafiğe çıkarılması halinde, tescil kuruluşu tarafından yeniden trafiğe çıkarılan araç bilgileri, elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığına, elektronik ortamda bildirimin mümkün olmaması halinde ise en geç on beş iş günü içinde yazılı olarak ilgili vergi dairesine bildirilir. Bu durumda vergi dairesince taşıtın tescil kaydının yapıldığı dönemin başından itibaren MTV mükellefiyeti yeniden başlayacaktır. Mükellefiyetin sona erdiği tarih ile mükellefiyetin başladığı tarih arasında geçen dönemler için MTV tahakkuku yapılmayacaktır.
Çalıntı taşıtlarla ilgili olarak noter tarafından, araç sahiplerinin müracaatı üzerine aracın tescil kaydının suç tarihi itibarıyla kapatıldığı bilgisi elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığına, elektronik ortamda bildirimin mümkün olmaması halinde ise en geç on beş iş günü içinde yazılı olarak ilgili vergi dairesine bildirilir. Çalınan taşıtın MTV mükellefiyeti, tescil kaydının çalıntı olarak silindiği tarihi takip eden dönemin başından itibaren (Ocak veya Temmuz) sona erer.
Çalıntı olarak kaydı kapatılan taşıtın bulunması halinde, araç sahibinin müracaatı üzerine, kapatılan tescil kaydı yeniden açılır ve talep edilmesi halinde araç tescil belgesi düzenlenir. Bu durum elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığına, elektronik ortamda bildirimin mümkün olmaması halinde ise en geç on beş iş günü içinde yazılı olarak ilgili vergi dairesine noter tarafından bildirilir. Bunun üzerine tescil kaydının yeniden yapıldığı dönemin başından MTV mükellefiyeti yeniden başlar.
Aracın yurtdışına çıkması durumunda tescil kaydı silinmediği takdirde, MTV mükellefiyeti sonlandırılmayacağı için MTV tahakkuku verilmeye devam edeceğinden MTV’nin ödenmesi gerekmektedir.
ATV olarak bilinen ve trafik tescil kaydı motosiklet olarak yapılan dört tekerlekli araçlar motosiklet olarak MTV tabi tutulmaktadır.
Ödemenin yapıldığı vergi dairesi müdürlüğüne; adına vergi tahsil alındı belgeleri düzenlenmiş kişi tarafından, hesabının bulunduğu banka ve şube adı ile IBAN numarasının yazılı olduğu dilekçe ile şahsen veya posta yolu ile müracaat edilmesi gerekmektedir.
İnteraktif vergi dairesinde ise; e-işlemler, interaktif vergi dairesi, işlem başlat, vergi işlemleri, genel amaçlı dilekçe bölümünden de verilmesi mümkün bulunmaktadır.
Traktörler, 01/01/1985 tarihinden itibaren MTV II sayılı tarifeden çıkarılmıştır. Bu tarihten itibaren MTV tabi değildir. Ayrıca, iş makineleri ve biçerdöverler de MTV kapsamında değildir.
Kaynaklar:
-197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu
-Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu Tebliğleri
13.12.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.