YAZARLARIMIZ
Kadir Demirbaş
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
vergi.uzmani@yandex.com



Binaların Dış Yüzeyini Reklam Panosu Olarak Kiraya Verilmesinin Vergi Mevzuatı açısından değerlendirilmesi

Gelir Vergisi Kanunu Açısından

Apartmanların dış yüzeyinin gelir elde etmek amacıyla kiralanması halinde elde edilecek gelir, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 70’inci maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendi uyarınca apartman yöneticilerince elde edilen gayrimenkul sermaye iradı olarak kabul edilecektir. Bu şekilde elde edilen irat apartman yönetiminin herhangi bir vergi mükellefiyeti olmadığı için kat maliklerine hisseleri nispetinde dağıtılacak ve kat malikleri tarafından beyan edilecektir.

Bina sahiplerinin binanın dış yüzeyini reklam panosu olarak kiraya verilmeleri durumda elde edilen gelir, kat maliklerinin gayrimenkul sermaye iradı olduğundan reklam verenlerin 94’üncü maddede sayılanlardan olması durumunda bu kişi ve/veya kurumlar kat maliklerine yapacakları bu ödemeler üzerinden %20 oranında gelir vergisi kesintisi yapacaklardır.

Katma Değer Vergisi Kanunu Açısından

KDV Kanunu’nun 1’inci maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinin (f) alt bendine göre Gelir Vergisi Kanunu’nun 70’inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi işlemleri katma değer vergisinin konusuna girmekte olup, iktisadi işletmeye dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemleri Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17’nci maddesinin dört numaralı fıkrasının (d) bendine göre katma değer vergisinden istisna edilmiştir.

Değerlendirme

Binaların dış yüzeylerinin kiralanması Gelir Vergisi Kanunu’nun 70’inci maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendi kapsamında gayrimenkul sermaye iradının konusuna girerken; Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17’nci maddesinin dört numaralı fıkrasının (d) bendi kapsamına girmemektedir. Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliği’nde; “İktisadi işletmeler dahil olmayan gayrimenkullerin (arazi, bina ve bunlarla birlikte kiralanan mütemmim cüzü ve teferruatı, voli mahalleri ve dalyanları ile gayrimenkul olarak tapu sicilinde tescil edilen hakların) kiralanması işlemleri KDV’ye tabi değildir.” şeklinde ifade edilmiştir, ancak arazi ve binaların mütemmim cüzü ve teferruatının arazi ve bina ile birlikte kiralanması durumunda iktisadi işletmeye dahil olmayacağı belirtilmiştir. Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliği’nin “Reklam Verme İşlemleri” başlıklı bölümünde katma değer vergisi mükellefi olan gerçek veya tüzel kişilerin KDV mükellefiyeti olmayan şahıslara veya kuruluşlara ait bina, arsa, arazi gibi yerlerde duvarlara yazılmak, pano olarak yerleştirilmek suretiyle verdikleri reklamlara ilişkin katma değer vergisinin reklam hizmeti alanlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edileceği belirtilmiştir.

Apartman, site ve iş merkezlerinde ortak mülkiyete konu olan gayrimenkullerin ticari veya kurumlar vergisine tabi olan işletmelerin aktifinde kayıtlı olması halinde, bu gayrimenkuller Gelir Vergisi Kanunu’nun 94’üncü maddesinde sayılanlar tarafından kiralanmış olsa bile ödenen kira bedellerinden ticari veya kurumlar vergisine tabi işletmelere isabet eden kısım üzerinden her hangi bir gelir vergisi tevkifatı yapılmayacak olup, bu hak sahiplerinin elde ettikleri kira gelirlerinin ticari veya kurum kazancının tespitine müteallik hükümlerine göre hesaplanıp beyan edilecektir. Bununla birlikte gayrimenkullerin zirai işletmeye dahil olması durumunda bu gayrimenkullerin kiralanması işlemi sonucu elde edilen gelir Gelir Vergisi Kanunu’nun 94’üncü maddesinde sayılanlar tarafından kiralanmış olması durumunda kira geliri üzerinden söz konusu kişiler tarafından Kanun’un 94’üncü maddesinin (11) numaralı bendinin (c/ii) alt bendi hükmüne göre %4 oranında vergi tevkifatına tabi tutulması gerekmektedir.

Kaynaklar:

  • 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu
  • 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu
  • KDV Uygulama Genel Tebliği

19.07.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM