YAZARLARIMIZ
Kadir Demirbaş
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
vergi.uzmani@yandex.com



Diğer E-Belgelerde (E-SMM, E-Müstahsil Makbuzu, GİB Portal, E-Döviz Alım Satım Belgesi, E-Bilet, E-Sigorta Poliçesi, E-Sigorta Komisyon Gider Belgesi, E-Adisyon, E-Dekont, E-Gider Pusulası) Geçişler Nasıl Olacak?

E-Serbest Meslek Makbuzu

Vergiden muaf olmayan serbest meslek erbaplarından, 01.03.2022 ila 31.03.2022 tarihleri arasında işe başlayanlar, serbest meslek faaliyetine başlanıldığı ayı izleyen 3’üncü ayın sonuna kadar sisteme geçiş yapmaları gerekmektedir.

E-Müstahsil Makbuzu

E Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu Bulunanlar

Faaliyetleri gereği aynı zamanda müstahsil makbuzu düzenlemek zorunda olan mükelleflerden 01.07.2022 tarihine kadar e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu bulunanlar, e-Fatura uygulamasına geçiş süresi içinde e-Müstahsil Makbuzu uygulamasına da geçilmesi zorunludur.

5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna göre komisyoncu olanlar

5957 Sayılı Kanun hükümlerine göre komisyoncu veya Tüccar olarak sebze ve meyve ticareti ile iştigal eden mükelleflerden Mart 2022 ayı içinde işe başlayanlar, e-Fatura Uygulamasına geçiş süresi içinde e-Müstahsil Makbuzu uygulamasına da geçilmesi zorunludur.

GİB tarafından yapılan çalışmalar

GİB tarafından yapılan analiz veya inceleme çalışmaları neticesinde riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük olduğu tespit edilen mükellef, mükellef grupları, faaliyet ve sektör alanlarından kendilerine yazılım bildirimle (en az 3 ay süre verilmek suretiyle) 01.07.2022 tarihinden itibaren e-İrsaliye Uygulamasına geçiş zorunluluğu olduğu bildirilenler.

Kendisine yazılı bildirim yapılan mükelleflerin, yazılı bildirimde belirtilen süreler içinde e-Müstahsil Makbuzu uygulamasına dahil olması gerekmektedir.

Fatura Limitinin Belli Tutarı Aşması Nedeniyle GİB Portal veya GİB den İzin Alan Özel Entegratörlerin Sistemlerinden e-Arşiv Fatura Olarak Düzenleme Zorunluluğu Bulunan Faturalar

Fatura düzenleyen tüm mükellef grupları (basit usul dahil) 1.1.2020 tarihinden itibaren sürekli olarak fatura tutarı öngörülen limiti aştığı anda e-Arşiv Fatura düzenlemeleri gerekmektedir.

E-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 01/03/2022 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 2022 yılı için 2.000 TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından 213 sayılı Vergi Usul Kanunun 232’nci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen, işlemin gerçekleştiği yıla ait, fatura düzenleme zorunluluğuna ilişkin tutar 2022 yılı için bu tutar 2.000 TL’dir) aşması halinde, söz konusu faturaların, 509 sıra No.lu VUK Genel Tebliğinin “V.7” ve “VIII.” numaralı bölümlerinde belirtilen istisnai durumlar haricinde, e-Arşiv Fatura olarak Başkanlıkça sunulan e-Belge düzenleme portalı üzerinden ya da Başkanlığın e-Belge düzenleme portalına gerekli entegrasyonları sağlayarak Başkanlıktan izin alan özel entegratör kuruluşların sistemleri aracılığıyla düzenlenmesi zorunludur.

E-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 01/03/2022 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, mal veya hizmeti satın alan vergi mükellefi değilse, vergiler dahil 5.000 TL’yi aşması halinde e-Belge düzenleme portalı üzerinden ya da Başkanlığın e-Belge düzenleme portalına gerekli entegrasyonları sağlayarak Başkanlıktan izin alan özel entegratör kuruluşların sistemleri aracılığıyla düzenlenmesi zorunludur.

E-Döviz Alım-Satım Belgesi

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından e-Döviz Alım-Satım Belgesi uygulamasına zorunlu olarak dâhil olacağı belirtilen yetkili müesseselerin, Başkanlık tarafından belirlenen süre içinde e-Döviz Alım- Satım Belgesi uygulamasına dâhil olması ve bu tarihten itibaren bu Tebliğin “V.7.” ve “VIII.” numaralı bölümlerinde belirtilen istisnai durumlar haricinde, Döviz Alım-Satım belgelerini e- Döviz Alım-Satım Belgesi olarak düzenlemeleri zorunludur.

Gelir İdaresi Başkanlığı 30.09.2021 tarihli Duyurusu ile döviz alım ve satım faaliyetinde bulunan yetkili müesseselere 1.1.2022 tarihinden itibaren düzenleyecekleri döviz alım ve döviz satım belgelerini “e-Döviz Alım Belgesi” ve “e-Döviz Satım Belgesi” olarak düzenlemeleri zorunluluğu getirilmiştir.

E-Bilet Uygulaması

Şehirlerarası Tarifeli Yolcu Taşımacılığı Faaliyetinde Bulunanlar

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde belirtilen şehirlerarası tarifeli yolcu taşımacılığı faaliyetiyle iştigal eden D1 yetki belgeli işletmelerden Mart 2022 ayı içinde faaliyetine başlayanlar, Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde belirtilen şehirlerarası tarifeli yolcu taşımacılığı faaliyetiyle iştigal eden D1 yetki belgeli işletmelerden 2021 veya müteakip yıllarda faaliyetlerine başlayanlar, faaliyete başladığı ayı izleyen dördüncü ayın başından itibaren e-Bilet uygulamasına geçmek, bu tarihten sonra düzenleyecekleri yolcu biletlerini ve yolcu listelerini e-Bilet uygulaması kapsamında, e-Bilet ve e-Bilet Yolcu Listesi olarak düzenlemek zorundadırlar.

Sinema İşletmeleri

Yerli ve yabancı film gösteriminde bulunan sinema işletmelerinden Mart 2022 ayı içinde faaliyetine başlayanlar, 1/7/2020 tarihinden sonra faaliyetlerine başlayan sinema işletmeleri, faaliyetlerine başladıkları ayı izleyen dördüncü ayın başına kadar   e-Bilet uygulamasına geçmek ve düzenleyecekleri giriş biletlerini e-Bilet olarak düzenlemek zorundadırlar.

E-Sigorta Poliçesi

Sigorta, emeklilik ve reasürans şirketleri ile sigorta ve emeklilik aracıları

İsteğe bağlı olarak geçiş yapabilirler.

Ancak GİB tarafından yazılı bildirim yapılırsa bu bildirimde belirtilen tarihten itibaren geçiş yapmaları gerekmektedir.

GİB en az 3 aylık zaman süresi belirleyerek, sigorta, emeklilik ve reasürans şirketlerinin veya sigorta ve emeklilik aracılarının e-Sigorta Poliçesi uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirmeye ve bu durumu ebelge.gib.gov.tr adresinde yayımlanacak duyurularla belirlemeye yetkilidir.

E-Sigorta Komisyon Gider Belgesi

Sigorta, emeklilik ve reasürans şirketleri ile sigorta ve emeklilik aracıları

İsteğe bağlı olarak geçiş yapabilirler.

Ancak GİB tarafından yazılı bildirim yapılırsa bu bildirimde belirtilen tarihten itibaren geçiş yapmaları gerekmektedir.

GİB en az 3 aylık zaman süresi belirleyerek, e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi uygulamasına ilişkin geçiş zorunluluğu getirmeye ve bu durumu ebelge.gib.gov.tr adresinde yayımlanacak duyurularla belirlemeye yetkilidir.

E-Adisyon

Adisyon Belgesi Düzenleyen tüm işletmeler

İsteğe bağlı olarak geçiş yapabilirler.

Ancak GİB tarafından yazılı bildirim yapılırsa bu bildirimde belirtilen tarihten itibaren geçiş yapmaları gerekmektedir.

GİB, adisyon belgesi düzenleyen hizmet işletmelerine, yıllık veya aylık satış hasılatı tutarlarını dikkate alarak, geçiş hazırlıkları için en az 3 ay geçiş süresi vermek ve yazılı bildirim ya da ebelge.gib.gov.tr adresinde duyurmak suretiyle e-Adisyon uygulamasına geçme zorunluluğu getirmeye yetkilidir.

Yazılı bildirim veya duyuru yapılan mükelleflerin yazılı bildirim ve duyuruda belirtilen süreler içinde e-Adisyon uygulamasına dâhil olmaları gerekmektedir. Yazılı bildirim veya duyuru yapılan mükelleflerin, yazıda veya duyuruda belirtilen süreler içinde e-Adisyon uygulamasına dahil olması ve düzenleyeceği adisyon belgelerini, e-Adisyon belgesi olarak düzenlemeleri gerekmektedir.

E-Dekont

Bankalar tarafından isteğe bağlı olarak geçiş yapılabilir.

Ancak GİB tarafından yazılı bildirim yapılırsa bu bildirimde belirtilen tarihten itibaren geçiş yapmaları gerekmektedir.

GİB en az 3 aylık zaman süresi belirleyerek, bankaların e-Dekont uygulamasına dâhil olma zorunluluğu getirmeye ve bu durumu ebelge.gib.gov.tr adresinde yayımlanacak duyurularla belirlemeye yetkilidir.

E-Gider Pusulası

İsteğe bağlı olarak geçiş yapılabilir.

GİB, yapılan analiz veya inceleme çalışmaları neticesinde riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük olduğu tespit edilen mükellefleri veya mükellef gruplarını faaliyet, sektör ve ciro tutarına bağlı olmaksızın, yazılı bildirim yapmak ve geçiş hazırlıkları için en az 3 ay süre vermek suretiyle e-Gider Pusulası uygulamasına geçme zorunluluğu getirmeye yetkilidir.

Ancak GİB tarafından yazılı bildirim yapılırsa bu bildirimde belirtilen tarihten itibaren geçiş yapmaları gerekmektedir.

Kendisine yazılı bildirim yapılan mükelleflerin, yazılı bildirimde belirtilen süreler içinde e- Gider

Pusulası uygulamasına dâhil olması gerekmektedir.

Kaynaklar:

  • 213 sayılı Vergi Usul Kanunu
  • 509 sıra no.lu Genel Tebliği

05.07.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM