YAZARLARIMIZ
Kadir Demirbaş
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
vergi.uzmani@yandex.com



Diğer Ücretlilerin Vergilendirilmesi

Diğer Ücretliler

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na göre ücret gelirleri; gerçek ücretler ve diğer ücretler olmak üzere iki şekilde vergilendirilmektedir.

Diğer ücretli hizmet erbabının ödeyeceği gelir vergisi, hizmetin verileceği takvim yılının ikinci ayında hesaplanmaktadır. Diğer ücretli hizmet erbabının safi ücretleri, takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarının %25’i olarak hesaplanmaktadır. Bulunan safi ücret tutarına vergi tarifesi uygulanarak ödenecek gelir vergisi hesaplanmaktadır.

Diğer Ücretli Olan Hizmet Erbapları

Gelir Vergisi Kanunu’nun 64’üncü maddesine göre diğer ücretli kapsamında sayılan hizmet erbapları şunlardır:

  1. Kazançları basit usulde tespit edilen ticaret erbabı yanında çalışanlar,
  2. Özel hizmetlerde çalışan şoförler,
  3. Özel inşaat sahiplerinin ücretle çalıştırdığı inşaat işçileri,
  4. Gayrimenkul sermaye iradı sahibi yanında çalışanlar,
  5. Gerçek ücretlerinin tespitine imkan olmaması nedeniyle, Danıştay’ın olumlu görüşü ve Hazine ve Maliye Bakanlığınca bu kapsama alınanlar.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 64’üncü maddesine göre diğer ücret gelirleri için yıllık beyanname verilmez. Diğer gelirler nedeniyle beyanname verilmesi halinde de diğer ücret gelirleri beyannameye dahil edilmez.

Diğer Ücretlilerin İşe Başlaması

Kendisinden talep edilen ilgili evrakları vergi dairesine teslim eder.

Mükellefiyet tesisi yapılan hizmet erbabına vergi dairesince vergi karnesi verilir.

Mükelleflerin, doldurdukları karneyi vergi dairesine ibraz etme veya değişikliği karneye işaret ettirme süresi, işe başlama veya değişikliği meydana geldiği tarihten itibaren bir aydır.

Vergilendirme

Diğer ücretli hizmet erbabının ödeyeceği gelir vergisi; hizmetin ifa olunduğu takvim yılının ikinci ayında, takvim yılı içinde işe başlanması halinde, işe başlama tarihinden itibaren bir ay içinde tarh edilip tahakkuka bağlanır.

Vergi Matrahı

Takvim yılı içinde işe başlayan diğer ücret sahiplerinin vergi matrahı; yıllık diğer ücret matrahından, işe başlama ayı hariç tutulmak suretiyle, o yılın sonuna kadarki aylara isabet eden miktardır.

Takvim yılının birinci yarısı içinde işini bırakan diğer ücret sahiplerinden, durumu takvim yılının ikinci yarısı girmeden haber verenlerin ikinci taksite isabet eden vergileri terkin olunur.

İşverenlerin Sorumluluğu

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 251’inci maddesine göre, kazançları basit usulde tespit edilen ticaret erbabı ile götürü gider usulünü kabul eden gayrimenkul sermaye iradı sahipleri, yanlarında çalışan hizmet erbabının belirlenen süre içinde karne almalarını ve karnelerinde yazılı vergileri ödemelerini temin etmeye mecburdurlar.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 122’nci maddesine göre diğer ücret kapsamında vergilendirilen hizmet erbabının Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesine tabi işverenler nezdinde çalışmaya başlaması halinde, bu tarihten sonraki aylara ait olmak üzere peşin ödemiş oldukları vergiler gerçek ücretleri üzerinden hesaplanan vergilere mahsup edilir ve mahsubu yapılan miktar hizmet erbabının vergi karnesine işveren tarafından kaydedilir.

Diğer ücretliye ödenen ücret tutarları gerçek usulde gelir vergisi tevkifatına tabi tutulmadığından, 5510 sayılı Kanuna göre sigortalı çalışanları bildirmekle yükümlü olan işverenler tarafından verilecek Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinde vergi tevkifatına ilişkin kısımlar doldurulmaz.

Diğer Hususlar

Diğer ücretlilerin, Gelir Vergisi Kanunu’nun:

  • 32’nci maddesinde yer alan asgari geçim indiriminden,
  • 31’nci maddesinde yer alan engellilik indiriminden,
  • 63’üncü maddesinde yer alan sigorta primi, şahıs / hayat sigorta primleri ve sendika aidatları gibi indirimlerden,

yararlanması mümkün değildir.

Diğer ücret üzerinden vergiye tabi hizmet erbabına yapılan ücret ödemeleri için ücret bordrosu düzenlenmez.

Örnek: 17.01.2021 tarihinde kendi arsası üzerinde özel inşaata başlayan bir gerçek kişi, yanında diğer ücretli işe başlayan bir gerçek kişi, gelir vergisi Şubat ayında tarh ettirdikten ve birinci taksit tutarını ödedikten sonra Mart/2021 ayında işi bırakmış ve bu durumu Mart ayında vergi dairesine bildirilmiş. Diğer ücretli gerçek kişi 2021 yılındaki safi ücret tutarı (vergi matrahı) ve ödeyeceği gelir vergisinin hesaplanması aşağıdaki şekilde yapılacaktır.

2021 Takvim yılı başında işçiler için uygulanan asgari ücretin aylık brüt tutarı

3.577,50 TL

2021 Takvim yılı başında geçerli olan asgari ücretin 11 aylık brüt tutarı

39.352,50 TL

Safi ücret tutarı (39.352,50x%25)

9.838,13 TL

Yıllık vergi matrahı

9.838,13 TL

Hesaplanan vergi tutarı

1.475,72 TL

1.Taksit tutarı

737,86 TL

Ödevlinin birinci takside isabet eden tutarı vergisi; çalışan aya isabet eden kısmı değil, birinci taksit tutarının tamamı olan 737,86 TL olacaktır. Mart / 2021 ayında işi bırakmış olduğundan adına tarh edilen 2021 yılı diğer ücret gelir vergisinin ikinci taksite isabet eden 737,86 TL’lik vergi, vergi dairesince terkin edilir.

30.03.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM