E Fatura belgesi, yeni bir belge türü olmayıp, kağıt ortamındaki “ Fatura “ belgesi ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. Bu nedenle 213 sayılı Vergi Usul Kanunda fatura hakkında belirtilen bütün şartlar E Fatura içinde geçerlidir.
Birbirlerine sattıkları mallar ve ifa ettikleri hizmetler için düzenledikleri faturaları E Fatura olarak göndermeleri ve almaları zorunludur.
E Fatura kayıtlı olmayanlara ise E Arşiv Fatura göndermeleri ve almaları gerekir.
E Faturada aşağıda yer alan bilgilerin bulunması zorunludur.
E Faturada karekod veya barkod uygulaması www.ebelge.gib.gov.tr adresinden ilan edildiği andan itibaren, faturanın şekil şartları açısından zorunlu bir unsur olacaktır.
E Faturaya geçmek için bazı şartları vardır. Bu şartları sağlayanlar uygulamaya geçmek zorundadırlar. Bu şartları sağlamayıp gönüllü olarak katılmak isteyenler, engel bir durum yoktur.
2018 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı 5.000.000,00 TL ve üzeri olanlar E Fatura uygulamasına geçmek zorundadırlar. 1/7/2020 den itibaren zorunludur.
2018 yılında brüt satış hasılatı 10.000.000,00 TL ve üzeri olanlar 1/1/2020 den itibaren geçmek zorundadır.
E Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu olan mükelleflerin; tam bölünme, birleşme veya tür değişikliğine gitmeleri devrolunan veya birleşilen tüzel kişi mükellefler ile tam bölünme veya tür değişikliği sonucunda ortaya çıkan yeni tüzel kişi mükellefler E Fatura uygulamasına geçmek zorundadırlar. Ticaret siciline tescil tarihini izleyen ayın başından itibaren 3 ayı geçemez.
5.000.000,00 TL ve üzeri olan brüt satış hasılatı şartını 2018 veya 2019 hesap dönemlerinde sağlayan mükellefler 1/7/2020 tarihinden itibaren, 2020 veya müteakip hesap dönemlerinde sağlayan mükellefler, ilgili hesap dönemini izleyen yılın yedinci ayının başından itibaren, E Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.
Aracı hizmet sağlayacıları, internet reklamcılığı hizmet aracıları ile internet ortamında ilan yayınlayanlar1/7/2020 tarihinde kadar ( 2020 veya müteakip hesap dönemlerinden itibaren işe başlayacak mükellefler işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde ) başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak E Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.
Komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükellefler 1/1/2020 tarihe kadar( 2020 veya müteakip hesap dönemlerinden itibaren işe başlayacak mükellefler işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde ) başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak E Fatura uygulamasına geçmek zorundadırlar.
E Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden, mal ihracı ( Türkiye’de ikamet etmeyenlere özel fatura ile yapılan bavul ticareti kapsamındaki satışlar dahil ) ve yolcu beraberi eşya ihracı ( Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlar ) kapsamında fatura düzenlenecek olanlar, faturalarını 1/7/2017 tarihinden ( Türkiye’de ikamet etmeyenlere özel fatura ile yapılan bavul ticareti kapsamındaki satışlar açısından 1/7/2020 tarihinden ) itibaren E Fatura olarak düzenlemeleri zorunludur.
E Fatura uygulamasına kayıtlı mükelleflerin birbirlerine düzenledikleri EFaturada, düzenleme tarihi yanında düzenleme zamanının da saat ve dakika olarak gösterilmesi halinde E Faturanın kağıt çıktısı irsaliye yerine geçer. Kağıt çıktıya İrsaliye yerine geçer ifadesinin yazılması ve kağıt çıktının satıcı veya yetkilisi tarafından imzalanması zorunludur. Ancak E Faturanın malın teslimi anında düzenlenmesi gerekir.
Gelir İdaresi Başkanlığı amblemin etrafını saran şekilde, Hazine ve Maliye Bakanlığı ibaresinin amblemin altında ise düzenlenen belgenin olan E Fatura ibaresi bulunur.
Renkli olması esastır. Ancak düzenleyen tarafından muhafaza edilen elektronik hali üzerinde bulunan amblem ve ibarelerin renkli olarak yer alması koşuluyla, alıcısına kağıt olarak iletilen asıl nüshalar üzerine siyah beyaz olarak basılması mümkündür, kağıt çıktı üzerine satıcı veya yetkilisine ait ıslak imza ile kaşe veya damgasının bulunması zorunludur.
E Fatura olarak düzenlenen belgenin seri sıra numarası yerine 3 haneli birim kodu ve 13 haneli sıra numarasından oluşan belge numarası kullanılır. E Fatura kullananlar ilk üç haneyi serbestçe belirleyebilirler, ilk üç hane sadece sayı veya rakamlardan oluşabilir.
Belge numarası içerisinde yer alan sıra numarası, 4 karakter yıl ve 9 karakter müteselsil numaradan oluşur. Sıra numarası içerisinde yer alan 9 karakterlik müteselsil numara, her yılın ilk günü itibarıyla 1 rakamından başlatılır. Aynı belge numarası birden fazla kullanılamaz.
E Fatura kağıt çıktısının alınması gerektiren durumlarda, belgenin birden fazla sayfaya taşıması durumunda, her sayfada toplam sayfa sayısı ile birlikte sayfa numarası gösterilmesi koşuluyla aynı belge numarası kullanılacaktır.
E Fatura olarak düzenlenmesi gerekirken, kağıt fatura olarak düzenlenmesi durumunda 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 227 nci ve 231 inci maddelerine göre hiç düzenlenmemiş sayılır.
Bu belgeleri düzenlemek ve almak zorunda olanların her birine, her bir belge için 240 TL aşağı olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının % 10 ‘ u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir.
Bu durumlarda özel usulsüzlük cezası kesilmez.
İş yerinde yaşanan olağanüstü durumun meydana gelmesi halinde, Başkanlığa üç iş günü içerisinde bildirerek kayıtların nasıl tamamlayacağını ilişkin ayrıntılı bir plan sunmak zorundadır.
Uygulamaya dahil oldukları tarihin içinde bulunduğu ayın E Fatura ve E Arşiv Fatura uygulamaları için 7 günün sonuna kadar, söz konusu belgeleri kağıt ortamında da düzenleyebilirler. Ancak bu uygulamadan yararlanabilmek için sadece birinin düzenlemesi gerekir. Aynı anda birden fazla uygulamada kabul edilmemektedir.
Sistemlerinde yaşanacak arıza veya kesinti meydana gelmesi veya diğer mücbir sebep durumunda düzenlemek üzere yeterli miktarda matbu belgeleri bulundurmak zorundadır. Bu şekilde belge düzenlemek istisnai bir durum olup, belge düzenlemeye başlamadan önce Başkanlığa konu hakkında tevsik edici bilgi ve belgelerle birlikte yazılı olarak bilgi verilmesi ve bu durumun süreklilik arz etmemesi gerekmektedir.
24.12.2019
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.