Mükellefler tarafından verilmesi gereken beyannameler, aşağıda sayılan sistemler aracılığıyla elektronik ortamda gönderilebilmektedir.
Ayrıca, KDV3 beyannameleri ile dijital hizmet vergisi beyannameleri digitalservice.gib.gov.tr adresi üzerinden elektronik ortamda gönderilmektedir.
Apartman yönetimlerinden Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerini e-Beyanname veya İnternet Vergi Dairesi uygulaması (intvrg.gib.gov.tr) üzerinden kendileri göndermek isteyenlerin bağlı oldukları vergi dairesine başvurarak e-Beyanname gönderme yetkisini haiz şifre almaları gerekmektedir. Beyannamelerini 3568 sayılı Kanunda belirtilen meslek mensupları aracılığıyla göndermek isteyen apartman yönetimlerinin meslek mensubu ile aracılık sözleşmesi imzalamaları gerekmektedir.
Kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmamakla birlikte vergi kesintisi yapma zorunluluğu bulunanlar/işverenler, elektronik ortamda kendileri gönderebileceklerdir. Dernek, vakıf, sendika gibi... (1 Sıra No.lu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Tebliğine istinaden)
Motorlu araç ticareti yapan mükellefler, merkez veya şubelerinde düzenledikleri (2A) numaralı ÖTV Beyannamesini internet vergi dairesini kullanarak elektronik ortamda gönderir.
Bununla birlikte aracı programlar ve Beyanname Düzenleme Programı (BDP) aracılığıyla doldurulan beyannameler de İnternet Vergi Dairesinden gönderilebilir.
Tam otomasyona geçmiş vergi dairelerine verilecek aşağıda belirtilen beyannameler ihtiyari olarak elektronik ortamda gönderilebilir.
Defter Beyan Sisteminin;
mükellefler tarafından kullanılması zorunludur.
Defter Beyan Sisteminin kullanılma zorunluluğu; basit usule tabi mükellefler ile serbest meslek erbapları için (noterler ile noterlik görevini ifa ile mükellef olanlar hariç) 1/1/2018, diğer mükellefler için 1/1/2019 (serbest meslek kazanç defteri yanında işletme hesabı esasına göre defter tutanlar açısından 1/1/2018) tarihinden itibaren başlamıştır. Serbest meslek kazanç defteri yanında bilanço esasına göre defter tutan mükellefler de 1/1/2018 tarihinden itibaren serbest meslek faaliyetine ilişkin kayıtlarını ve kazanç defterini sistem üzerinden tutmaktadırlar.
Defter Beyan Sistemini kullanan mükelleflerin verecekleri;
aracılık ve sorumluluk sözleşmesi imzalanan meslek mensubu tarafından Defter-Beyan Sistemi üzerinden gönderilebilir.
Hazır Beyan Sistemi; beyana tabi gelirleri sadece gayrimenkul sermaye iradı (GMSİ), ücret, menkul sermaye iradı (MSİ) ile diğer kazanç ve iratlardan (DKİ) veya bunların birkaçından veyahut tamamından ibaret olan gelir vergisi mükelleflerinin bu gelirlerine ilişkin beyannamelerinin Gelir İdaresi Başkanlığınca önceden hazırlanarak mükelleflerin onayına sunulduğu sistemdir.
İnteraktif Vergi Dairesi; mükelleflerin, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik ortamda sunulan 200 ü aşkın vergisel işlemlerini zaman ve yer koşulu aranmaksızın kolay, hızlı ve etkin bir şekilde vergi dairesine gitmeden 7/24 kesintisiz olarak yapabilmesine imkân sağlayan güvenilir ve etkileşimli bir sistemdir.
İnteraktif Vergi Dairesi Sisteminden aşağıda belirtilen beyannameler verilebilmektedir.
İnternet vergi dairesi şifresi ile e-Beyanname şifresi birbirinden farklıdır. e-Beyanname şifresiyle İnternet Vergi Dairesine giriş yaparak işlem yapılabilir ancak İnternet Vergi Dairesi şifresi ile e-Beyanname Sistemine giriş yapılamamaktadır.
İnternet Vergi Dairesi kullanıcısı olarak alınan kullanıcı kodu ve şifreler, e-Beyanname Sisteminden beyanname göndermek için kullanılamaz. Fakat o şifreyle mükellef adına gönderilmiş beyannameler görüntülenebilir. Eğer sistem üzerinden beyanname gönderilmek isteniyorsa bağlı olunan vergi dairesine başvurulması gerekmektedir.
Kaybolma ve unutma durumunda yeni şifre oluşturulması için vergi dairesine başvurulmalıdır. Şifrenin kaybolması/unutulması durumunda vergi dairesinden alınan kapalı zarfta kullanıcı kodu aynı kalmak üzere yeni bir kullanıcı şifresi verilecektir.
e-Beyanname gönderenlere verilen kullanıcı kodu, parola ve şifrelerin mükellef bazında üretilebilmesi için vergi kimlik numarası esas alınmaktadır. Bu nedenle şubelere merkezden ayrı bir vergi kimlik numarası verilmediğinden merkez ve şubelerde tek şifre kullanılmalıdır.
Ancak, 240 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre bankalar her şubesi için ayrı bir vergi kimlik numarası almak zorunda olduğundan, bankalarca talep edilmesi halinde vergi dairesince her şube için ayrı kullanıcı kodu, parola ve şifre verilir.
Defter-Beyan Sistemini kullanmaya başlayacak mükelleflerin defterbeyan.gov.tr adresi üzerinden veya gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesi aracılığıyla başvuru yapmaları gerekmektedir.
Sisteme giriş sırasında kullanılacak şifrenin mükellef veya noterden yetkilendirdiği kişi tarafından vergi dairesine başvurularak talep edilmesi halinde, vergi dairesi tarafından müracaat anında sistemden üretilecek şifreyi ihtiva eden kapalı bir zarf, “Teslim Tutanağı” karşılığında mükellef veya yetkilendirdiği kişiye verilir.
Önceden alınan “İnternet Vergi Dairesi Kullanıcı Kodu ve Şifresi” geçerli olup yeniden almaya gerek bulunmamaktadır.
Defter-Beyan Sistemine kullanıcı kodu veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN) ve şifre bilgileri kullanılarak defterbeyan.gov.tr adresi üzerinden giriş yapılabilmektedir.
Hazır Beyan Sistemine;
giriş yapılabilmektedir.
İnteraktif Vergi Dairesi Sistemine; Gelir İdaresi Başkanlığının gib.gov.tr adresi üzerinden sunmuş olduğu hizmetler (İnternet Vergi Dairesi, Defter-Beyan Sistemi, Hazır Beyan Sistemi, e-Tebligat Sistemi) sebebiyle alınan şifrelerle veya e-Devlet şifresi ile ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden giriş yapılabilmektedir.
Yeni şifre edinmek için ise sistem üzerinden online kayıt olunabilir veya vergi dairesine başvurarak kullanıcı kodu ve şifre alınabilmektedir.
Kaynaklar:
09.01.2023
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.