YAZARLARIMIZ
İsmail Tekbaş
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
tekbas333@hotmail.com



Dahilde İşleme İzin Belgelerinin Süresi Uzatıldı!

Değerli meslektaşlarım, 8 Haziran 2018 tarihli ve 30445 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Dâhilde işleme Rejimi Tebliği (İhracat:2016/12)’nde değişiklik yapılmasına dair tebliğ (İhracat:2018/4)  ile birlikte,  20.12.2006 tarihli ve 26382 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2006/12 sayılı Dâhilde İşleme Rejimi Tebliğine, geçici 31 inci maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 32 – (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenmiş dahilde işleme izin belgelerine/dahilde işleme izinlerine (taahhüt hesapları kapatılan ancak müeyyideleri henüz tahsil edilmeyenler dahil), bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde Bakanlığa/Gümrük ve Ticaret Bakanlığına müracaatta bulunulması kaydıyla, bu müracaatın uygun görüldüğü tarihten itibaren belge/izin orijinal süresinin yarısını geçmemek üzere ilave süre verilir.”

İlgi tebliği kısaca özetlemek gerekirse; Tebliğin yürürlük tarihinden önce düzenlenmiş belgeler (Müeyyideli belgeler dâhil) için, tebliğin yürürlük tarihi itibariyle 3 ay içerisinde başvurulması halinde, (07 Eylül 2018 tarihine kadar) “belge süresinin yarısını geçmemek üzere ek süre verilir denilmektedir.” Fakat aşağıda açıklamaya çalıştığım üzere, tebliğde açık ve net olmayan kısımlar bulunmaktadır;

1-) “Belge süresinin yarısını geçmemek üzere ek süre verilir” denilmekle birlikte verilecek süre tam olarak belirtilmemiş olup, karar ve yetki tamamen Ekonomi Bakanlığına bırakılmıştır.  Bu durum firma bazında farklı ek sürelerin verilmesine neden olabilir.

2-) İlgili tebliğde, ek süre uzatımı için belge tarihi açısından hiçbir sınırlama getirilmemiştir. Örneğin; Belgesi süresi …………… tarihinde dolacak olan belgeler için ek süre verilir gibi. Buna istinaden ilgili tebliğ,  belgenin bitiş tarihi ne olursa olsun dikkate alınmadan başvurulması halinde, belge süresinin yarısını geçmemek üzere ek süre verileceği şeklinde yorumlanmaktadır.  Fakat Ekonomi Bakanlığı, ilgili tebliği farklı yorumlamaktadır.  Şöyle ki; Bugün itibariyle bu tebliğ kapsamında süre uzatımı için başvurduğunuzda, uzatım süresi belgenin normal bitiş süresi içerisinde kalıyor ise,  başvuru Ekonomi Bakanlığı tarafından red edilmektedir.  Durumu bir örnek ile açıklamaya çalışayım;

Örneğin; 9 aylık süresi olan bir belgeniz olduğunu düşünelim, belgenin alınma tarihi 01.03.2018  bitiş tarihi ise 01.12.2018 olsun.  26.06.2018 tarihinde bu tebliğ kapsamında süre uzatımından faydalanmak istediğinizde, süre uzatım tarihi 10.11.2018 tarihi olacağından ve belge bitiş tarihi içerisinde yer aldığından,  Ekonomi Bakanlığı tarafından başvurunuz red edilmektedir. (Ekonomi Bakanlığının referans noktası, tebliğde geçen “bu müracaatın uygun görüldüğü tarihten itibaren belge/izin” satırıdır.)

Fakat şahsi düşüncem, belge bitiş tarihleri ne olursa olsun dikkate alınmadan, belge bitiş süresine ilaveten belge süresinin yarısı kadar ek süre verilmesi gerektiğidir. Başka bir ifadeyle, yukarıdaki örneğimize istinaden belge süresinin 15.04.2019 tarihine kadar uzatılması gerekmektedir.  Aksi halde ilgili tebliğ kapsamında faydalanacak firma sayısı sınırlı olup, beklenilen faydayı göstermeyecektir.

3-) Diğer bir konu ise, bilindiği üzere 2016/12 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliğinin 22. Maddesinin 2. Fıkrasına istinaden “Dahilde işleme izin belgesi  kapsamında gerçekleştirilen ihracat değerinin belge ihracat taahhüdü değerine oranının en az %50 olması halinde, dahilde işleme izin belgesine azami 6 (altı) ayı geçmemek kaydıyla belge orijinal süresinin yarısı kadar ek süre verilebilir.” Denilmektedir. İlgili tebliğde yasal ek süre ile ilgili hiçbir açıklama yapılmamıştır.  Yani İlgili tebliğ kapsamında ek süre alan firmalar tekrardan ek süre alabilirler mi veya yukarıda bahsettiğimiz tarih hesaplamasına ek süre dahil edilecek mi?  Gibi sorular tebliğde açıklanmamıştır.

Sonuç olarak, ilgili tebliğ ile birlikte Ekonomi Bakanlığı tarafından dahilde işleme izin belgesi kapsamında ihracat taahhüdünü tamamlamakta zorlanan ve belgeleri müeyyideli duruma düşen firmalara seçim öncesi bir kereye mahsus olmak üzere ek süre tanınmıştır.  Söz konusu tebliğde yukarıda açıkladığımız şekilde net ve açık olmayan durumlar olsa da, ihracat taahhüdü fazla olan ve belge bitim süresi az kalan firmalar için bu tebliğin iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Yukarıda bahsetmiş olduğum süre hesaplamasındaki sorunu aşmak için ise,  süre uzatım başvurusunun son başvuru tarihinden (07 Eylül 2018) birkaç gün önce yapılmasını öneririm.

Makalenin sözü: “Kim ne derse desin, sözcükler ve düşünceler dünyayı değiştirebilir.” Ölü Ozanlar Derneği (1989)

03.07.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM