YAZARLARIMIZ
İsmail Tekbaş
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
tekbas333@hotmail.com



Dahilde İşleme İzin Belgesi Sahibi Mükelleflerin İhraç Kayıtlı Teslimlerinde İade Edilecek KDV Hesaplaması ve KDV Beyannamesinde Beyan Edilmesi

Yürürlük tarihi itibariyle daha önce yayımlanan 1 ile 123 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliğlerinin tamamını yürürlükten kaldıran “Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğ”i 26.04.2014 tarihinde resmi gazetede yayınlanmış olup, 01.05.2014 tarihi itibariyle de yürürlüğe girmiştir.


Katma Değer Vergisi uygulamalarına ilişkin birçok düzenlemenin yer aldığı ilgili tebliğde yer alan en önemli hususlardan birisi kuşkusuz tebliğin IV.  Bölümünde,  KDV İADESİNDE ORTAK HUSUSLAR başlığı altında yer alan  “DİİB Sahibi Mükellefin İhraç Kaydıyla Tesliminde İade Edilecek KDVdüzenlemesidir.

 

Bu yazımızda, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği ile İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen 28.01.2015 tarih ve  39044742-130-137  sayılı ve İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen 26.02.2015 tarih ve 21152195-35-02-94 sayılı  özelgeler kapsamında dahilde işleme izin belgesi sahibi mükelleflerin ihraç kaydıyla teslimlerinde iade edilecek katma değer vergisinin hesaplanması ve KDV beyannamesinde beyan edilmesi hususlarını değerlendireceğiz.


DİİB Sahibi Mükellefin İhraç Kaydıyla Tesliminde İade Edilecek KDV

 

KDV Genel Uygulama Tebliğinin (IV/A-1.5) bölümünde, DİİB sahibi mükelleflerin 3065 sayılı Kanunun geçici 17 nci maddesi kapsamında temin ettikleri malzemeleri kullanarak ürettikleri malları Kanunun (11/1-c ve geçici 17)maddeleri kapsamında ihraç kayıtlı teslime konu edebilecekleri; DİİB kapsamında KDV ödemeksizin yurtiçi ve yurtdışından satın aldığı girdileri kullanarak ürettiği malı Kanunun (11/1-c ve geçici 17) maddeleri kapsamında ihraç kayıtlı olarak teslim eden bir mükellefin iade alacağı KDV tutarının, ihraç kayıtlı teslim nedeniyle hesaplayıp tahsil etmediği KDV tutarından, bu ürün için DİİB kapsamında aldığı girdiler nedeniyle ödemediği KDV tutarı düşüldükten sonra kalan tutardan fazla olamayacağı açıklanmıştır.

İlgili özelgelerde DİİB kapsamında ürettiği malları ihraç kaydıyla satan firmaların, bu teslim ile ilgili KDV iade taleplerinde aşağıdaki şekilde hareket etmeleri gerektiği belirtilmiştir.


1. İhraç kaydıyla teslimin ilgili dönem beyannamesinde beyanı sonucunda hesaplanan KDV'nin tamamı "Tecil Edilecek KDV" satırında yer alıyorsa mükellefe herhangi bir KDV iadesi yapılmayacak, ihracat gerçekleştiğinde tecil edilen vergi terkin edilecektir.

Örnek1 :A firmasının Yurtiçi Mal Teslim Tutarı 1.000.000,00.- TL olup, %8 KDV karşılığında hesaplanan KDV tutarı 80.000,00.- TL’dir.  Önceki Dönemden Devreden İndirilecek KDV tutarı bulunmayıp, Bu Döneme Ait İndirilecek KDV  Tutarı  40.000,00.- TL’dir. Bu Döneme Ait İhraç Kayıtlı Mal Teslim Tutarı 500.000,00.- TL olup, KDV tutarı 40.000,00.- TL’dir. KDV Beyannamesinin sonuç hesapları”Tecil Edilecek KDV" satırında  40.000,00.- TL yer almaktadır. Bu durumda mükellefe herhangi bir KDV iadesi yapılmayacak, ihracat gerçekleştiğinde tecil edilen vergi terkin edilecektir.


2. İhraç kaydıyla teslimin ilgili dönem beyannamesinde beyanı sonucunda hesaplanan KDV'nin tamamı "İhracatın Gerçekleştiği Dönemde İade Edilecek Tecil Edilemeyen KDV" satırında yer alıyorsa, ihraç kayıtlı teslim nedeniyle hesaplanan KDV ile ihraç kayıtlı teslimler bünyesinde yer alan D.İ.İ.B. kapsamında KDV ödenmeden yurtiçi ve yurtdışından temin edilen girdilere ait KDV arasındaki farkın iadesi talep edilecektir.

Örnek2 :A firmasının Yurtiçi Mal Teslim Tutarı 1.000.000,00.- TL olup, %8 KDV oranına göre hesaplanan KDV tutarı 80.000,00.- TL’dir.  Önceki Dönemden Devreden İndirilecek KDV tutarı bulunmayıp, Bu Döneme Ait İndirilecek KDV  tutarı 100.000,00.- TL’dir. Bu Döneme Ait İhraç Kayıtlı Mal Teslim tutarı  500.000,00.- TL olup, KDV tutarı 40.000,00.- TL’dir. Beyannamenin "İhracatın Gerçekleştiği Dönemde İade Edilecek Tecil Edilemeyen KDV" satırında 40.000,00.- TL yer almaktadır. Bu tutardan, ihraç kayıtlı teslimlerin bünyesinde yer alıp,  KDV ödenmeksizin yapılan alımlar nedeniyle satıcılar veya gümrük idaresi tarafından hesaplanan KDV düşüldükten sonra kalan tutarın  iadesi talep edilecektir.

2.1 İhracatın Gerçekleştiği Dönemde İade Edilecek Tecil Edilemeyen KDV" satırında yer alan tutardan, ihraç kayıtlı teslimlerin bünyesinde yer alan ve DİİB kapsamında KDV ödenmeksizin yapılan alımlar nedeniyle satıcılar veya gümrük idaresi tarafından hesaplanan KDV tutarı KDV Beyannamesinde “Yurtiçi ve Yurtdışı KDV Ödenmeksizin Temin Edilen Mallar İçin Ödenemeyen KDV” satırında beyan edilecektir. Beyan edilen tutar, beyanname düzenleme programı  tarafından otomatik olarak "İhracatın Gerçekleştiği Dönemde İade Edilecek Tecil Edilemeyen KDV" tutarını düşürerek, “Sonraki Döneme Devreden Katma Değer Vergisi” satırına eklenmektedir.

Örneğimizde; ihraç kayıtlı teslime konu malın bünyesinde yer alan hammadde alımları nedeniyle DİİB kapsamında ödenemeyen KDV tutarının 15.000,00.-TL olduğunu varsaydığımızda, KDV Beyannamesinde “Yurtiçi ve Yurtdışı KDV Ödenmeksizin Temin Edilen Mallar İçin Ödenemeyen KDV” satırına 15.000,00.-TL yazılacak olup, bu tutar beyanname düzenleme programı  tarafından "İhracatın Gerçekleştiği Dönemde İade Edilecek Tecil Edilemeyen KDV" satırında yer alan tutardan düşürülerek “İhracatın Gerçekleştiği Dönemde İade Edilecek KDV” satırını   25.000,00.- TL olarak hesaplayacaktır. Bu durumda “Yurtiçi ve Yurtdışı KDV Ödenmeksizin Temin Edilen Mallar İçin Ödenemeyen KDV” satırında yer alan 15.000.-TL beyanname düzenleme programı  tarafından   “Sonraki Döneme Devreden Katma Değer Vergisi” satırına eklenmektedir.

2.2 Eğer ihraç kayıtlı teslim nedeniyle iade talebinde bulunulmayacaksa,  yapılan hesaplama sonucu "İhracatın Gerçekleştiği Dönemde İade Edilecek Tecil Edilemeyen KDV" satırında yer alan 40.000,00 TL tutarının tamamı, en erken ihracatın gerçekleştiği dönem beyannamesinin "İndirimler" kulakçığının "İndirimler" tablosunun "107 Kanunun (11/1-c) ve Geçici 17 nci Maddelerinden Doğan İadelerin İndirim Yoluyla Telafisi Nedeniyle İndirilecek KDV" satırı aracılığıyla tekrar indirim hesaplarına alınacaktır.

3. İhraç kaydıyla teslimin ilgili dönem beyannamesinde beyanı sonucunda hesaplanan KDV'nin bir kısmının "Tecil Edilecek KDV" bir kısmının "İhracatın Gerçekleştiği Dönemde İade Edilecek Tecil Edilemeyen KDV" satırında yer alması halinde,

Örnek3 :A firmasının Yurtiçi Mal Teslim Tutarı 1.000.000,00.- TL olup, %8 KDV oranına göre hesaplanan KDV tutarı 80.000,00.- TL’dir.  Önceki Dönemden Devreden İndirilecek KDV tutarı bulunmayıp, Bu Döneme Ait İndirilecek KDV  tutarı 60.000,00.- TL’dir. Bu Döneme Ait İhraç Kayıtlı Mal Teslim Tutarı 500.000,00.- TL olup, KDV tutarı 40.000,00.- TL’dir. Beyannamenin "İhracatın Gerçekleştiği Dönemde İade Edilecek Tecil Edilemeyen KDV" satırında yer alan 20.000,00.- TL, Tecil Edilecek KDV"  satırında ise 20.000,00 TL yer almaktadır. Bu durumda,

3.1"Tecil Edilecek KDV" satırında yer alan 20.000,00 TL tutar ihracat gerçekleştiğinde terkin edilecektir.

3.2"İhracatın Gerçekleştiği Dönemde İade Edilecek Tecil Edilemeyen KDV" satırında yer alan 20.000,00 TLtutarla ilgili olarak aşağıdaki şekilde hareket edilecektir.

3.2.1İhraç kaydıyla teslim nedeniyle hesaplanan KDV (A), KDV ödenmeyen alımlar nedeniyle satıcılar veya gümrük idaresi tarafından hesaplanan KDV (B) farkı bulunacaktır.

3.2.2(A-B) farkı, ihraç kaydıyla teslimin beyan edildiği dönem KDV beyannamesindeki "İhracatın Gerçekleştiği Dönemde İade Edilecek Tecil Edilemeyen KDV" satırında yer alan tutardan büyükse, "İhracatın Gerçekleştiği Dönemde İade Edilecek Tecil Edilemeyen KDV" satırındaki tutar, küçükse (A-B) farkının iadesi talep edilebilecektir.

3.3İade talep edilmemesi halinde, 3.2.1 ve 3.2.2 maddelerindeki hesaplamalar yapılmayacak olup"İhracatın Gerçekleştiği Dönemde İade Edilecek Tecil Edilemeyen KDV" satırında yer alan tutar, en erken ihracatın gerçekleştiği dönem beyannamesinin"İndirimler" kulakçığının "İndirimler" tablosunun"107 Kanunun (11/1-c) ve Geçici 17 nci Maddelerinden Doğan İadelerin İndirim Yoluyla Telafisi Nedeniyle İndirilecek KDV" satırı aracılığıyla tekrar indirim hesaplarına alınabilinecektir.


İade Hakkının İndirim Yoluyla Kullanılması
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğ kapsamında İade hakkı doğuran işlemleri bulunan mükelleflerin bu işlemler dolayısıyla yüklendikleri vergileri nakden veya mahsuben iade olarak talep etmek yerine indirim yoluyla giderme tercihinde bulunmaları mümkündür.

3065 sayılı Kanunun (11/1-c) ve geçici 17 nci maddeleri kapsamındaki ihraç kaydıyla teslimlerden doğan KDV iade alacaklarının, indirim yoluyla telafi edilebilmesi mümkündür. Bu tercihi yapan mükellefler, tecil edilemediği için iadesi gereken KDV tutarlarını en erken ihracatın gerçekleştiği dönem beyannamesinin “İndirimler” kulakçığının “İndirimler” tablosunda 107 kod numaralı satır aracılığıyla indirim konusu yapabilirler ve bu işlem için indirilecek KDV listesi vermezler.

Sonuç olarak, DİİB kapsamında KDV ödemeksizin temin ettiği hammaddeler ile ürettiği malları ihraç kaydıyla teslim eden firmaların, bu teslimlerle ilgili beyanlarını ve KDV iade taleplerini, KDV uygulama Genel Tebliği ve yukarıda yer verilen  özelgelere göre gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

06.07.2015

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM