YAZARLARIMIZ
İsmail Namlı
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
ismail.namli@ismmmo.org.tr



Serbest Muhasebeci Mali Müşavir’lere Vergi Müfettişliği Yolu Açılmalıdır !!!

I - Giriş

646 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (1) ile Bakana bağlı olarak görev yapan Maliye Müfettişleri ve Hesap Uzmanları ile Gelir İdaresi Başkanına bağlı olarak görev yapan Gelirler Kontrolörleri ve Vergi Dairesi Başkanlarına bağlı olarak görev yapan Vergi Denetmenleri birleştirilmiş ve Vergi Denetim Kurulu (VDK) kurulmuştur. Bu birleşmede yer alan Maliye Müfettişleri Gelir İdaresi dâhil tüm Maliye Bakanlığı’nın teftiş ve soruşturmalarıyla görevli, Hesap Uzmanları yalnızca vergi incelemesi ile görevli, Gelirler Kontrolörleri ve Vergi Denetmenleri ise yalnız Gelir İdaresi bünyesinde teftiş yetkileri de olmakla birlikte temelde vergi incelemesi yapmakla görevli idi. (2) 10 Temmuz 2011 tarihinde Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın (VDKB) kurulması ile maliye bürokrasisinin vergi incelemesi yapan dört farklı mesleki alt-kimliğe mensup kadroları ve bunların bağlı oldukları kurul ve başkanlıklar kaldırılmıştır. (3)

II - Vergi Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavına katılabilme koşulları

Vergi Denetim Kurulu Vergi Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavına katılabilmek için;

a) 657 sayılı Devlet memurları Kanunun 48 inci maddesinde yazılı nitelikleri haiz olmak

b) Yazılı sınavın yapıldığı tarihte 35 yaşını doldurmamış olmak

c) En az dört yıllık lisans eğitimi veren Siyasal Bilgiler, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler ile Hukuk Fakültelerinden veya Mühendislik Programları ile Eğitim, Fen ve Edebiyat Fakültelerinin Matematik, İstatistik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Fen Bilimleri ile Fen ve Teknoloji bölümlerinden ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen yurt içi ve yurt dışındaki öğretim kurumlarından birini bitirmiş olmak. (Sınavın yapıldığı tarih itibarıyla mezun olabilecek durumdaki adaylar da yazılı sınava katılabilecektir.)

d) Daha önce vergi müfettiş yardımcılığı sınavına katılmamış veya en fazla iki kez katılmış olmak.

e) Başvuruyu, Bakanlıkça belirlenen esaslar çerçevesinde Başkanlıkça ya­yımlanan Giriş Sınavı Duyurusunda belirtilen şartlara uygun olarak süresi içerisinde yapmış olmak.

f) Kamu Görevlerine İlk Defa Atana­caklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik ge­reği yapılacak KPSS’de (son başvuru tarihi itibariyle geçerlilik süresi dolmamış KPSS sınavları dahil), herhangi bir puan türün­den 80 almak.

g) Vergi müfettişliği mesleğinin gerektirdiği nitelikleri haiz bu­lunmak.(4) şartları aranmaktadır.

III – Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Vergi Müfettişi olabilir mi ?

Vergi Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavına katılabilme koşulları incelendiğinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Vergi Müfettişi olabilmeleri hususunda her hangi bir engel yoktur. Ayrıca;

3568 Sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun “Mesleğin konusu” başlıklı 2. Maddesinde Muhasebecilik ve malî müşavirlik mesleğinin konusu :

Gerçek ve tüzelkişilere ait teşebbüs ve işletmelerin;

a) Genel kabul görmüş muhasebe prensipleri ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince, defterlerini tutmak, bilanço, kâr-zarar tablosu ve beyannameleri ile diğer belgelerini düzenlemek ve benzeri işleri yapmak.
b) Muhasebe sistemlerini kurmak, geliştirmek, işletmecilik, muhasebe, finans, malî mevzuat ve bunların uygulamaları ile ilgili işlerini düzenlemek veya bu konularda müşavirlik yapmak.
c) Yukarıdaki bentte yazılı konularda, belgelerine dayanılarak, inceleme, tahlil, denetim yapmak, malî tablo ve beyannamelerle ilgili konularda yazılı görüş vermek, rapor ve benzerlerini düzenlemek, tahkim, bilirkişilik ve benzeri işleri yapmak. olarak düzenlenmiştir.

Özellikle c bendinde belirtilen husus Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin mesleki konusu ile ilgili geniş bir yetki ve yeterliliği sunmaktadır. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ile Vergi Müfettişliği birbirini tamamlayan, paralel mesleklerdir. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler edindikleri bilgi, tecrübe ve mesleki birikimleri ile Vergi Müfettişliği mesleğine çok kısa sürede uyum sağlayacaklardır. Kanaatim odur ki meslek mensuplarının vergi müfettişi olması halinde bu görevlerini layıkıyla yapacaklardır.

Ancak;

Üniversite mezuniyetini müteakip çalışma hayatına başlayan meslektaşlarımız uzun ve yorucu çalışmalar ve 3 yıl gibi uzun staj süresi sonunda yeterlilik sınavlarını vermelerini müteakip meslek mensubu olmaktadırlar. Geçen bu süreçte gerekli mesleki kazanımlar elde edilmektedir. Bu süreç uzun bir zaman dilimini kapsadığından meslek mensubu kişilerin sınava katılabilmesi ile alakalı 35 yaşını doldurmamış olmak gerekliliği menfi bir etki oluşturmaktadır.

Adalet Bakanlığı 2802 Hâkimler Ve Savcılar Kanunu 8 inci maddesi uyarınca Avukatlık mesleğinden hâkimlik ve savcılık adaylığına geçmek isteyenler için; mesleklerinde fiilen en az beş yıl çalışmış, giriş sınavının yapıldığı tarih itibariyle kırkbeş yaşını doldurmamış ve kendi aralarında yapılacak olan yazılı yarışma sınavında ve mülâkatta başarılı olmak, şartıyla Hâkim ve Savcı alımı yapmaktadır. Adalet Bakanlığının hâkim ve savcı alımı ile ilgili yapmış olduğu uygulama vergi müfettişliğinde de Maliye Bakanlığınca yapılmalıdır. Maliye Bakanlığı son yıllarda yüksek sayılarda Vergi Müfettiş yardımcısı alımı yapmakta olup, alım kontenjanlarının belli bir kısmı meslek mensuplarına ayrılabilir ve sorun olan 35 yaşını doldurmamış olmak koşulu ile revize edilerek Serbest Muhasebeci Mali Müşavir’lere Vergi Müfettişliği yolu açılmalıdır.

IV – Sonuç

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir’lere Vergi Müfettişliği yolunun açılması ile ilgili olarak başta Maliye Bakanlığı, İstanbul ve Ankara meslek odamız, mesleki çatı kuruluşumuz Türmob ve özellikle meslek mensuplarına görev düşmektedir. Bu konunun gündeme getirilmesi ve hayata geçirilmesi dileğiyle… 

Dipnotlar;

1. 10/07/2011 tarih ve 27990 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

2. Dr. Ahmet OZANSOY: “Vergi Denetim Kurulu Nedir, Ne Değildir?”, Yaklaşım Dergisi, Ekim 2011,  Sayı: 226, s.80-86

http://www.ahmetozansoy.com/sdetay.asp?did=145,1498,b&title=vergi-denetim-kurulu-nedir,-ne-degildir?

3. Caner BAKIR; “Maliye Bürokrasisinde Örgütsel Değişim ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın Kurulması”, Amme İdaresi Dergisi, Haziran 2012, Cilt 45, Sayı 2, s.81-102

http://www.canerbakir.com/Docs/maliyeburokrasisi.pdf

4. http://www.vdk.gov.tr/File/?path=ROOT%2FDocuments%2FDosya%2FVergiMufettisligi.pdf (08.01.2013)

Yararlanılan Kaynaklar;

1.       3568 Sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu  

2.       2802 Hâkimler Ve Savcılar Kanunu

23.01.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM