7256[1] sayılı Kanun sadece borç yapılandırmasını kapsayacak şekilde 17.11.2020 günlü Resmi Gazete’de yayımlandı. Bunu izleyen günlerde de çeşitli kurumlar uygulama esaslarını açıkladılar.
27.11.2020 tarihli Resmi Gazete’de uygulama alanı ve düzenlemelerini içeren 1 Seri No’lu Tebliğ [2] yayımlandı.
Tebliğ sonrası da başta TÜRMOB , YMM ,SMMM odaları olmak üzere konuya taraf meslek örgütleri ve kuruluşlar çeşitli toplantılarla düzenlemenin uygulama alanı ve olası sorulara yanıt bulmaya çalıştılar.
• 31.8.2020 tarihinden önceki dönemlere ait veya bu tarihten önce verilmesi gereken beyannamelerden doğan yahut bu tarihten önce tahakkuk etmiş vergi borçları, ceza ve faizleri,
• 31.8.2020 tarihinden önce yapılan tespitlere ilişkin olarak kesilen ve asla bağlı olmayan vergi cezaları (özel usulsüzlük - usulsüzlük cezaları),
• 6183 sayılı Kanun’a göre 31.8.2020 tarihine kadar ödenmesi gereken haksız çıkma zamları,
• İl Özel idarelerine 31.8.2020 tarihine kadar ödenmesi gereken kamu alacakları ile fer’ileri,
• Ecrimisil ihbarnamelerinden doğan borçlar,
• Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) ve Destekleme İstikrar Fonu Alacakları (DFİF)
• Bağımsız İdari Kurumlar tarafından kesilmiş olanlar ile tütün mamülleri kullanımı (sigara yasakları) ve COVID tedbirleri dolayısıyla kesilenler hariç her türlü para cezası,
• Maden Kanunu’na göre ödenmesi gereken Devlet Hakkı Bedelleri,
• Daha önce dava konusu edilmiş, ancak 16.11.2020 tarihine kadar feragat edilmiş vergi, ceza ve faiz borçları,
• Öğrenim ve katkı kredisi borçları,
• İhtirazi kayıtla beyan olunup ödenmemiş vergi borçları [3]
16.11.2020 tarihinden önce kesinleşmiş olması koşulu ile ve 31.12.2020 tarihine kadar alacaklı idareye başvurmak suretiyle 18 taksit halinde 36 ayda borçlar ödenebilecektir.
Düzenlemeler ışığında 17.11.2020 tarihi itibariyle kesinleşmiş borçlar kapsama dahil edilmiştir. (kamu idaresi için kesinleşmiş alacak ).Ayrıca tebliğ ile 17.11.2020 tarihi itibariyle FERAGAT MÜESSESİ[4] (daha fazla bilgi için bkz) gündeme getirilerek farklı bir yorumla feragatın kanunun yayım tarihi itibariyle yapılmış olması ifade edilmiştir.
Uygulamada Yaşanacak Sorunlar
Yukarıda yer alan soruları genişletebiliriz.
Bize göre ; bu temelde yaşanacak sorunlar vergilendirmenin temel kavramlarından “ eşitlik ilkesi “ ‘ni tartışmaya açacak ve zedeleyecektir.
Gerek mali aflar gerekse cezai aflar lehe yorumlanan düzenlemelerdir.İlgili kanun ile yayımlanan 1 sıra no’lu tebliğde yukarıda sorduğumuz sorulara yanıt verilebilecek düzenleme yoktur.
1 Sıra No’lu tebliğ madde 17 ‘de belirtilen davadan vazgeçme
Kısaca;
,,,,,,,,,,,,” (1) Kanun hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunan ve ilgili maddeler uyarınca dava açmamaları veya açılan davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları gereken borçluların, Kanun hükümlerinden yararlanabilmeleri için ilgili maddelerde belirlenen başvuru sürelerinde, yazılı olarak bu iradelerini belirtmeleri şarttır. Borçlularca, Kanun hükümlerinden yararlanılmak üzere davadan vazgeçilmesi hâlinde idarece de ihtilaflar sürdürülmez.
(2) Davadan vazgeçme dilekçeleri EK-3’te (tebliğin ekinde yer alan ) yer alan forma uygun olarak ilgili gümrük idaresine verilir ve bu dilekçelerin gümrük idarelerine verildiği tarih, ilgili yargı merciine verildiği tarih sayılarak dilekçeler ilgili yargı merciine gönderilir.
(3) Kanun hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunan ve açtıkları davalardan vazgeçen borçluların bu ihtilaflarıyla ilgili olarak karar tarihine bakılmaksızın 17/11/2020 tarihinden sonra tebliğ edilen kararlar uyarınca işlem yapılmaz.
(4) Kanun hükümlerinden yararlanılmak üzere vazgeçilen davalarda verilen kararlar ile hükmedilen yargılama gideri, avukatlık ücreti ve fer’ileri talep edilmez ve bu alacaklar için icra takibi yapılamaz. Vazgeçme tarihinden önce ödenmiş olan yargılama giderleri ve avukatlık ücretleri geri alınmaz……“
Sonuç olarak; yapılan düzenleme ile beklentilerin bir kısmı karşılanmıştır. Başvuru süresine kadar yapılacak düzenlemelerle belirsizliklerin ortadan kaldırılması ve beklentilere yanıt verecek düzenlemelerin yapılması bir çok mağduriyeti gideceği gibi eşitlik kavramının zedelenmesini ortadan kaldıracaktır.
Toplantının faydalı olması ve beklentileri karşılamış olması dileğimdir.
[1] 17.11.2020 tarih ve 31307 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.
[2] 27.11.2020 tarih ve 31317 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.
[3] Bumin Doğrusöz; “ Borç Yapılandırmasına Genel Bakış.” 03.12.2020 Dünya
[4] İsmail Hakkı GÜNEŞ ; “ Kesinleşmiş Alacak Kavramı 7256 sayılı kanunda yer almayan feragat müessesi tebliğle getirilebilir mi? Dayanağı nedir ? 01.12.2020 https://www.muhasebetr.co
08.12.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.