08/11/2016 tarihli “Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında İnşa Edilen Yapılar ve Tesisler İçin İnşaat ve İmar Harcı İstisnası Uygulaması - 1 “ konulu yazımda ;6728 sayılı yasa uyarınca Belediye Gelirleri yasasında yapılan değişiklik ve bu yasaya dayanılarak yayınlanan 48 seri numaralı Belediye Gelirleri genel tebliğinde yer alan istisnaların uygulanmasına yönelik örneklere yer verilmişti.
4526 sayılı yasa kapsamında kurulan Organize Sanayi Bölgelerinde Teşvik Belgeli yatırımlar kapsamında inşa edilecek yapı ve tesisler Belediye Gelirleri yasası kapsamında olmadığından 48 seri numaralı tebliğde yer alan harç istisnası ve imar harcı istisnasından yararlanamamaktadır.
4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri yasasının güncel hali ve 22.08.2009 tarih ve 27327 sayılı Resmi gazetede yayınlanan OSB Uygulama genel Tebliğinin güncel hali irdelenerek , yasa ve yönetmelikte yer alan konumuzu ilgilendiren maddelere aşağıda yer verilmiştir.
Yapı ve tesislerin inşası ve kullanımıyla ilgili OSB yasasında yer alan madde:
(Değişik fıkra: 3/7/2005-5393/85 md.) Yürürlüğe giren (…) (1) imar plânına göre arazi kullanımı, yapı ve tesislerinin projelendirilmesi, inşası ve kullanımıyla ilgili ruhsat ve izinler ile işyeri açma ve çalışma ruhsatları OSB tarafından verilir ve denetlenir. İşyeri açma ve çalışma ruhsatının verilmesi sırasında işyeri açma ve çalışma ruhsatına ilişkin harçlar, OSB tarafından tahsil edilerek ilgili belediye veya il özel idaresi hesabına yatırılır.
Uygulama yönetmeliğinde yer alan:
Ruhsat ve izin yetkisi
MADDE 84 – (1) Yürürlüğe giren imar planına göre arazi kullanımı, yapı ve tesislerin projelendirilmesi, inşası ve kullanımıyla ilgili ruhsat ve izinler, OSB tarafından verilir ve denetlenir.
Yapı inşa ruhsat başvurusu ve ekleri
MADDE 85 – (1) Katılımcı Yönetmelikte belirtilen şartlarda hazırlatacağı projelerle ve gerekli belgelerle OSB’ye müracaat eder ve inşaat ruhsatını alır. Ruhsatsız inşaata başlanmaz. Ruhsatsız inşaat kaçak inşaat muamelesi görür.
MADDE 90 – (1) Yapı tamamının veya kısmen kullanılması mümkün kısımları tamamlandığında bu kısımlarının kullanılabilmesi için, OSB’den izin alınması zorunludur. Bu iznin alınması için OSB’ye yapılan başvuru dilekçesi ekinde teknik uygulama sorumlularının yapının projelerine, fen ve sağlık kurallarına uygun olarak yapılıp yapılmadığını belirten raporları yer alır. 4708 sayılı Kanun kapsamına giren illerde yapının projelerine uygun olarak kısmen veya tamamen bitirildiğine dair yapı denetim kuruluşu tarafından OSB’ye rapor verilmeden yapı sahibine yapı kullanma izni verilemez.
Yasa maddesi ve yönetmelikte yer alan konular dikkate alındığında OSB’ lerde yer alan yapı ve tesis inşası ve kullanımına ilişkin harçlar OSB yönetimlerince tahsil edilmektedir.Dolayısıyla Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca getirilen istisna kapsamında bulunmamaktadır.
Yönetim kurulunun görev ve yetkileri
MADDE 41 – (1) Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri şunlardır:
………………………………………………………………………………………………………
ç) Müteşebbis heyetin veya genel kurulun onayına sunulmak üzere;
……………………………………………………………………………………………………………………
2) Yönetim aidatları ile hizmet karşılığı bedellerini belirlemek,
……………………………………………………………………………………………………………….
d) Müteşebbis heyetin veya genel kurulun belirlediği prensipler ve aldığı kararlar çerçevesinde;
1) Arsa tahsis ve satışlarını yapmak,
2) OSB’ye ait gayrimenkullerin ve menkullerin satış, trampa ve kira bedellerini tespit etmek,
3) OSB ortak kullanım alanlarına ait masrafları, altyapı katılım paylarını, yönetim aidatlarını ve benzeri ödentileri belirlemek, tahakkuk ve tahsil ettirmek, gerektiğinde gecikme faizi uygulamak,
4) Elektrik, su, doğalgaz ve benzeri mal ve hizmet satış bedellerini belirlemek,
5) Ruhsat ve izinleri vermek, verilen ruhsat ve izinlere uygunluğu sağlamak için gerekli tedbirleri almak veya aldırmak, ruhsat ve izinlere aykırılık halinde ilgili kuruluşlara bildirmek,
…………………………………………………………………………………………………….....
Kişisel görüş ve önerim;
OSB’lerin yetkisinde bulunan yapı ve tesis inşası ve kullanımına ilişkin harçlar , hizmetler karşılığı alınacak bedellerMüteşebbis heyet ,( işletmeye başlanılması halinde Genel Kurul) kararları doğrultusunda Yönetim Kurulunca belirlenmektedir. OSB’ ler de ayrıca Denetim Kurulu ve Bölge Müdürlükleri bulunmaktadır.
Bu durumda OSB’lerde yetkili kurulları ( yönetim kurulu , Genel Kurul) yatırımların özendirilmesini ve istihdama katkının hızlandırılmasını teşvik etmeyi gözeterek ; Belediye Gelirleri kanununda yapılan değişikliğe paralel olarak üyelerinin bu konudaki haklı taleplerini değerlendirerek kendi yetkilerinde olan bu konuda hükümetin ayrı bir yasa çıkarmasına gereksinim olmadan ivedilikle gerekli kararı alabilecekleri kanaatindeyim.
OSB yetkili kurulları herhangi bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulmaksızın teşvik belgeli yatırım kapsamında inşa edilecek yapı ve tesislerden almakta oldukları inşa ve yapı kullanım harcı hizmet bedelini tahsil etmekten vazgeçebilecekleri gibi çok düşük tutarlarda tahsilat yaparak ; yatırımcıları özendirmeyi, ülkemizde ekonomik refahın ve istihdamın artmasına katkı sağlayabilirler. Böyle bir kararla Belediye ve OSB yetki sınırları içinde yapılan tesis ve yapı inşaları için teşvik belgeli yatırımcılar arasındaki eşitsizliği de gidermiş olacaklardır.
Yatırımcıların da taleplerini OSB yönetimlerine ileterek haklı taleplerinin karşılanmasını sağlayacaklarına inanıyorum.
Ancak, Ülkemizde iş yaşamını kolaylaştırmak, bürokrasiyi azaltmak, işlemlerin yerinde çözümüne yönelik olarak yasa ile kurulan özel hukuk tüzel kişilikleri bu ve benzeri konularda kendiliklerinden harekete geçerek yetkili kurullarından Belediye Gelirleri Yasasında yer alan ve söz konusu istisnaya benzer yatırımı teşvik etmeye yönelik kararlar almak yerine, gelir kaybı yaratacak kararlar almaktan kaçınmaktadırlar.
Teşvik belgeli veya belgesiz yatırım yaparak ülkemizde ekonomik refahın artmasına katkı sağlayan, istihdam artışına neden olan tüm yatırımcıları içtenlikle kutluyorum.Yazı konusunda olumlu olumsuz görüşlerini paylaşmalarını umuyorum.
KAYNAKÇA :
-4562 sayılı OSB Yasası.
-6728 sayılı Belediye Gelirleri Yasası.
23.11.2016
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.