Sürekli yenilenen vergi mevzuat hükümlerini takip etmek, kayıt dışı istihdamla mücadele değişen mevzuatla ilgili olarak mükellefleri bilgilendirmek ve vergi yasaları hükümlerini uygulamakla sorumlu olan maliye çalışanları yıllardır yoğun iş yükü altında hak ettikleri özlük haklarını alma mücadelesi yaparak çalışmalarını özveri içerisinde sürdürmektedir.
Maliye Bakanlığı-Gelir İdaresi Başkanlığı çatısı altında hizmet sunmakta olan taşra teşkilatının mükellefle yüz yüze gelen ilk birim olan Vergi Dairelerinde çalışan personelden dört yıllık yüksek okulu mezunu olanlardan şartları tutanlar Gelir Uzmanlığı özel sınavına tabi tutularak vergi dairelerine Gelir Uzmanı ünvanı ile atanmaktadırlar. Gelir Uzmanları emrinde çalıştıkları vergi dairesi Müdürü kadar maaş alarak çalışmakta yine bağlı oldukları müdür yardımcısından daha fazla maaş almaktadırlar. Gelir uzmanlarının aldıkları maaşı hak ettikleri konusunda itirazı olan yoktur. Ancak, aynı masada aynı işi yapan iki memur arasındaki ücret uçurumu ve bu kişilerin amirlerinden fazla maaş alıyor olmaları vergi dairesi içerisinde huzursuzluğa neden olduğu gibi amirlerin ve diğer memurların motivasyonlarını olumsuz etkilediği göz ardı edilemeyecek bir gerçektir. Bu nedenle Vergi dairesi Müdürlerinin , Müdür yardımcılarının ve diğer memurların özlük haklarının düzeltilmesi gerekmektedir.Rotasyona tabi çalışan , çocuklarının bir ilde eğitimini tamamlamasını imkansız kılan tayin kabusunu yaşayan ve emrinde çalışan memuru ile aynı yada daha düşük ücret almak , vergi idaresinde sorumluluk gerektiren idarecilik görevlerinin tercih edilir olmasının önündeki en büyük engel olacaktır.
Ülkemizde taşrada Vergi İncelemelerinin büyük çoğunluğunu üstlenen teftiş ve soruşturma yapan Vergi Denetmenleri ise yoğun iş yükü altında çalışmakta olup, aldıkları ücret kamuda çalışan ve kendileri ile aynı yetkileri paylaşan diğer kamu görevlilerinden çok düşük tutarda bulunmaktadır. Vergi Denetmeni görevinden emekli olanlar ise yaptıkları görevle ve yıllarca aldıkları sorumlulukla uyuşmayan emekli maaşı ile yaşamlarını sürdürme zorunda bırakılmaktadır. Bu durum, Gelir İdaresinin mesleki eğitim vererek ve refakat çalışması yaptırarak yetiştirdiği çok sayıda Denetmenin meslekten ayrılarak başka kurumlara geçmelerine neden olmaktadır. Nitekim 2006 ve 2007 T.yıllarında 400 kişiye ulaşan Vergi Denetmeni 3 yıllık eğitim ve sınavdan geçerek yıllarca emek verdiği ve tecrübe kazandığı “Vergi kayıp ve kaçaklarını inceleyerek, beyanların doğruluğunu tespit etmek, teftiş yaparak idari işlemleri kontrol etmek, soruşturma yapmak v.b. görevlerini bırakarak 2200 ek gösterge yerine 3600 ek gösterge, makam tazminatı ve emeklilikte alacağı yüksek maaş dikkate alarak, severek yaptıklarına inandığım mesleklerinden koparak (Üniversitelerde, Mahalli İdarelerde (Belediye Başkanlıklarında.-Özel İdare Müdürlüklerinde.) tecrübeleri ile tam olarak uyuşmayan İç Denetçi görevine naklen atanmışlardır. Maliye Bakanlığının özellikle büyük illerde oluşan Denetmen boşluğunu doldurulması için bu göreve giden Vergi Denetmenlerinin tekrar eski görevlerine dönmelerini sağlamak ve halen bu görevi sürdürenleri de motive edecek yasal düzenlemelerle , Vergi Denetmenlerinin özlük haklarında İç Denetçilere paralel düzenleme yapılarak 3600 ek gösterge ve makam tazminatı hakkının verilmesi halinde, yıllardır süregelen sıra tahsisli lojman sıkıntısı çeken ,rotasyona tabi olarak çeşitli illerde görev yapma zorluklarına katlanan vergi Denetmenlerinin daha verimli ve etkin çalışmalarını sağlayacaktır.
Gelir idaresi Başkanlığının özerk ve daha etkin bir yapıya kavuşturulması yönünde yapılacak yasal düzenlemelerin başarılı olması için idari yapıda görev yapan merkez ve taşrada görevli personelin özlük haklarında da iyileştirme yapılmasını zorunlu kılmaktadır.
26.03.2009
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.