YAZARLARIMIZ
İlyas Öztürk
Yeminli Mali Müşavir
E.Vergi Müfettişi
ilyasozturk@golddenetim.com



Yağmurdan Kaçarken Doluya Tutulmayın!

Yağmurdan kaçarken doluya tutulmak deyiminin “güç bir durumdan kurtulayım derken daha kötüsüyle karşılaşmak” manasına geldiğini söyler Türk Dil Kurumu.

Şimdi düşünebilirsiniz kaç aydır yağmur yağmıyor. Yağmayan yağmurdan nasıl kaçalım da doluya tutulalım. Öyle düşünmeyin, bu yağmur vergi yağmuru.

Maliye Artık Sadece KÂR’ı Olandan Değil ZARAR’ı Olanlardan Da Kurumlar Vergisi Alacak! başlıklı yazımızda zarardan belli koşullar altında artık vergi alınacağını yazmıştık.

Buna karşı önlem olarak o zaman zararı azaltalım, daha az vergi ödeyelim diye bir düşünce akla gelebilir. İşte tam da bu noktada diyoruz ki aman dikkat!

NEDEN Mİ?

Bilindiği üzere geçmiş yıl zararları bilançonun pasifinde yer almakta birlikte niteliği itibari ile aktif karakterli bir hesaptır.  Bu ne demek, bilançonun aktifindeki bir bina, stok vb. varlık, enflasyon düzeltmesinde kar / zarar hesabına nasıl bir etki yapıyorsa, geçmiş yıl zararları da aynen aktifteki bir bina gibi, stok gibi kar/zarar açısından kar etkisi yapmaktadır. Bu etkiyi azaltmak adına 331-Ortaklara Borçlar Hesabı da müsait ise, bir karar alınıp geçmiş yıl zararlarının ortaklar tarafından karşılanması mümkün olabilir.

İşte bu noktada Büyük Mükellef Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 19.07.2019 tarih ve 64597866-105[3]-14081 sayılı özelgesine dikkat etmek gerekir.

Ne diyor özelge özetle:

“5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Kurum kazancının tespitinde, Kurumlar Vergisi Kanununun 8 inci maddesi ile Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinde sayılan giderlerin indirilebilmesi mümkün bulunmaktadır.

Gelir Vergisi Kanununun "Bilanço Esasında Ticari Kazancın Tespiti" başlıklı 38 inci maddesinde, bilanço esasına göre ticari kazancın, teşebbüsteki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müspet fark olduğu, bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce işletmeye ilave olunan değerlerin bu farktan indirileceği, işletmeden çekilen değerlerin ise farka ilave olunacağı, ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında, Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümleri ile bu Kanunun 40 ve 41 inci maddeleri hükümlerine uyulacağı hükme bağlanmıştır.

….

Buna göre, şirketinizin geçmiş yıl zararlarını kapatmak amacıyla ortağınız tarafından şirketinize aktarılacak tutarın; sermayeye ilave edilmemesi ve vergi mevzuatında bir istisna hükmü de bulunmaması nedeniyle, kurum kazancına dahil edilmesi gerekmektedir.”

Yani özelgeye göre Gelir İdaresi diyor ki:

Ortağın geçmiş yıl zararlarını kapatmayı üstlenmesi, bilançoda özvarlık tutarını artırır. GVK 38 ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi kanununun 6. maddesinin de GVK’ ya yaptığı atıfla Kar/Zararın belirlenmesini, dönembaşı ve dönemsonu özvarlık arasındaki farka bağlaması nedeni ile artan özvarlık tutarını kar kabul edip kurum kazancına dahil ederim diyor.

Tabi bu özelgeden sonra 7394 sayılı yasanın 23. maddesi ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunun Safi Kurum Kazancı başlıklı 6. maddesine eklenen aşağıdaki düzenleme ile kurum kazancına dahil edilecek tutara bir kısım istisna getirilmiştir. Aksi durumda ortak tarafından karşılanan zararın tamamı kurum kazancına dahil edilerek vergilendirilecekti.

“(3) (Ek:8/4/2022-7394/23 md.) 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 376 ncı maddesi uyarınca sermayenin tamamlanmasına karar verilen şirketin ortakları tarafından zarar sebebiyle karşılıksız kalan kısmı kapatacak miktarda aktarılan tutarlar kurum kazancının tespitinde dikkate alınmaz.”

SONUÇ:

Geçmiş yıl zararlarının ortaklar tarafından karşılanmasında, ortaklar tarafından karşılanan tutarın 5520 sayılı yasanın 6/3. maddesindeki tutarla sınırlı olmak üzere vergiye tabi olmadığı, bu sınırı aşan bir kısım varsa, aşan tutarın kurum kazancına dahil edilerek, bu tutar üzerinden % 25 kurumlar vergisi ödenmesi gerekecektir.

Bu şekilde ortak tarafından karşılanan zarar tutarının 100.000 TL olması durumunda ise ödenecek kurumlar vergisi 25.000 TL olacaktır.

Bu zararın ortaklar tarafından karşılanmayıp enflasyon düzeltmesine tabi tutulması ile ortaya çıkacak (100.000 x % 19,493=) 19.493 TL enflasyon düzeltme karı üzerinden % 25 kurumlar vergisi (19.493 x %25=4.873,25 TL) ödemek daha avantajlı olacaktır.

16.08.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM