Değerli okurlar, bu makalemizde vergi hatalarının düzeltilmesinde izlenecek prosedürlerin neler olduğu kaleme alınmıştır.
Vergi Usul Kanununda vergi hatası, ‘’vergiye müteallik hesaplarda veya vergilendirmede yapılan hatalar yüzünden haksız yere fazla veya eksik vergi istenmesi veya alınması’’ olarak tanımlanmıştır.
Vergi hataları vergi mükelleflerinin karşısına, hesap hataları ve vergilendirme hataları olarak çıkmaktadır.
Hesap hataları şunlardır:
- Matrah hataları
- Vergi miktarındaki hatalar
- Verginin mükerrer olması
Vergilendirme hataları ise şunlardır.
- Mükellefin şahsında hata
- Mevzuda hata
- Vergilendirme ve muafiyet döneminde hata.
Vergi mükellefleri vergi hataları nedeniyle kendilerine tebliğ edilen vergiler karşısında hangi yollara başvuracaklarını tam olarak bilmediklerinden vergi /cezalarla karşı karşıya kalmaktadırlar.
Vergi hatalarına karşı mükellefler öncelikle vergi dairesine başvurmalıdırlar, vergi dairesi re’sen düzeltme yoluna gidebileceği gibi mükelleflerin vergi dairesine yazılı başvuruları sonrası da bu vergi hataları düzeltilebilmektedir.
Söz konusu verginin mükellefe tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde vergi dairesince itirazın reddedilmesi halinde mükellef Gelir İdaresi Başkanlığı’na şikâyet yolunu kullanmaksızın dava açabilecektir.
Örn: 1 Nisan günü vergi mükellefine tebliğ edilen vergi ceza ihbarnamesinde hata için mükellef tarafından 20 Nisan günü vergi dairesine itiraz edilmişse, vergi dairesinin itiraza ret cevabının mükellefe tebliğinden sonra dava açma süresi 10 gün olacak ve 10’nuncu günün mesai saati sonunda sona erecektir. Vergi dairesi tarafından 60 günlük süre içinde cevap verilmemesi halinde ise (zımni ret) 10 günlük dava açma süresi zımni ret süresinin bitiminden itibaren başlayacaktır.
Mükelleflerin şikâyet yoluyla düzeltme işlemine başvurmaları için,
- 30 günlük dava açma süresinin geçmiş olması,
- Mükellef tarafından vergi hatasının düzeltilmesi amacıyla vergi dairesine başvurulması ve başvurunun reddedilmiş olması gerekir.
Vergi mükelleflerinin talebi vergi dairesi tarafından dava açma süresinden sonra ret edilmesi durumunda, mükellef şikâyet yoluyla Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurarak yapılan hatalı işlemin ortadan kaldırılmasını talep edecektir.
Mükellefin Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurduğu tarihten itibaren 60 gün içinde idare tarafından cevap verilmez ise, mükellefin şikâyeti zımnen ret edilmiş kabul edilecek. Mükellef, bu 60 günü takip eden 30 gün içerisinde vergi mahkemesine başvurması gerekecektir.
Gelir İdaresi Başkanlığı 60 günlük süre dolmadan mükellefin itirazını ret etmişse, bu sefer ret yazısının mükellefe tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde vergi mahkemesine dava açması gerekecektir. Aksi durumda mükellefler kanuni süresinde dava açmamış kabul edilecek, dava süre yönünden reddedilecektir.
Bazı durumlarda ise vergi daireleri tarafından tarh ve tahakkuk yapılmasına müteakiben mükelleflere ödeme emirleri gönderildiği görülmüştür ki bu durumda 7 gün içerisinde vergi mahkemesine dava açılması unutulmamalıdır.
Sonuç: Vergi mükelleflerinin vergi usul kanununda yer alan hesap hataları nedeniyle vergi ve cezalarına maruz kaldıkları görülmektedir. Devamında gerek bilgi eksikliği, gerekse yapılan işlemin ciddiye alınmaması nedeniyle kanunlarda belirtilen süreler geçirilmekte, vergi ve cezalar kesinleşmektedir.
Bu nedenle konunun muhataplarınca; yukarıda izahı yapılan sürelere dikkat edilmesi faydalı olacaktır.
03.10.2017
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.