YAZARLARIMIZ
İbrahim Kütükcü
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı
ibrahim.kutukcu@hotmail.com



Sonradan Verilen Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinde Yapılan Yanlışlar

Bilindiği üzere Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin 102. maddesine göre özel sektör işverenleri muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini en geç belgenin ilişkin olduğu ayı izleyen ayın 26 sına kadar Kuruma göndermek zorundadırlar. Ancak çeşitli sebeplerle beyannamenin verilmesi gereken son gününü kaçıran işverenler tarafından yasal süresi geçirildikten sonra da beyannamelerin verilmesi mümkün kılınmıştır. Bu noktada önemli olan husus yasal sürenin ne kadar geçmiş olduğudur. Bahsedeceğimiz husus yasal olarak verilmesi gereken son günü takip eden günden başlanarak takip eden üçüncü ayın sonuna kadar Kuruma verilen ve sigortalı işe giriş bildirgelerinin yasal süresi içinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin ilişkin olduğu aydan önceki bir tarihte Kuruma verilmiş olması durumudur.

Yukarıdaki durumu örnekle açıklayarak konunun biraz daha rahat anlaşılmasını sağlamakta fayda var.  İşverenimiz A’nın 2023 yılı Ocak ayında 6 çalışanı olsun ve bu çalışanlardan Ahmet’in işe giriş tarihi 20.01.2023 olsun. Ahmet’e ilişkin işe giriş bildirgesinin de işe giriş tarihinden önceki bir tarihte yani yasal süresinde Kuruma verilmiş olduğunu varsayalım. Ocak ayında Kuruma verilmesi gereken beyannamenin Kuruma son gönderilme tarihi 26.02.2023 tarihi hafta sonuna denk geldiğinden 27.02.2023 tarihi olacaktır. Ancak bu beyannamede Ahmet’e ilişkin sigorta prim günlerinin 12 gün yerine yanlışlıkla 10 olarak bildirildiğini varsayalım. İşte yapılan yanlış tam olarak bu noktada başlamaktadır. Aslında Ahmet adına verilen işe giriş bildirgesi yasal süresinde verilmiş olup  yasal olarak verilmesi gereken son günü takip eden günden başlanarak takip eden üçüncü ayın sonuna kadar yani 31.05.2023 tarihine kadar Ahmet adına beyannamenin verilmiş olduğu durum makalemizin konusunu oluşturmaktadır. Aslında çok basit bir işlem ile ayrıca inceleme ve denetime gerek kalmaksızın kabul edilecek olan muhtasar ve prim hizmet beyannameleri yapılan yanlışlar neticesinde işverenlerin mağduriyetine neden olmakta hatta günümüz itibariyle 120.000 TL’ye varan idari para cezalarıyla karşılaşmalarına sebep olmaktadır.

Örneğimizde bahsettiğimiz durumda mali müşavirler tarafından yapılması gereken işlem, sadece 2 günlük ücretine karşılık gelen prime esas kazançla birlikte 2 günlük ek muhtasar ve prim hizmet beyannamesi vermektir. Ama uygulamada genel olarak mali müşavirler tarafından 10 günlük hizmet için iptal muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ve 12 günlük ek muhtasar prim ve hizmet beyannamesi verilmektedir. Hal böyle olunca işin içine İPTAL beyanname girince konu Sosyal Güvenlik Denetmenlerine sevk edilmektedir. Denetmenlere sevk edilen bahsi geçen beyannamelerle ilgili de kayıt incelemesi yoluna gidilmektedir. Genellikle işverenler tarafından ibraz edilen kayıtlarda bahsi geçen konu dışında farklı eksiklikler tespit edilebildiği gibi (ücretlerin banka kanalıyla ödenmemesi, bordrolardaki şekil şartlarındaki eksiklik v.b.) işverenler tarafından kayıtların ibraz edilmediği durumlarla da sıklıkla karşılaşılmaktadır. Günümüz itibariyle de bilanço usulüne göre kayıt tutmak zorunda olan işverenlerin kayıtlarını ibraz etmemesi durumunda karşılaşacakları idari para cezası da yaklaşık olarak 120.000 TL’dir.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi işe giriş bildirgesinin yasal süresinde verilmiş olması ve beyannamenin de yasal olarak verilmesi gereken son günü takip eden günden başlanarak takip eden üçüncü ayın sonuna kadar verilmiş olduğu durumlarda gerek prime esas kazançların eksik bildirilmesi, gerek prime esas günlerin eksik bildirilmesi, gerekse de çalışanın sigortalı hizmetinin bildirilmesinin unutulması durumlarında bu gün, kazanç ve hizmetlerin tamamlanması ile ilgili mali müşavirler tarafından yalnızca eksik olan kısımların tamamlanmasına yönelik EK/ASIL muhtasar ve prim hizmet beyannamesi verilmesi, İPTAL-EK/ASIL beyannamesi usulünün izlenmemesi gerekmektedir. Böyle yapıldığı durumlarda ayrıca ihbar veya şikayet yok ise verilen EK/ASIL beyanname direk olarak kabul edilecek olup işverenlerin mağduriyetinin önüne geçilmiş olacaktır.

10.01.2023

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM