Bilindiği üzere yürürlükte bulunan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası’na göre çalışmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklardan; 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların hak sahibi olduğu hüküm altına alınmıştır. Bu hüküm öğrencilerimizi kayıt dışı çalışmaya itmekteydi.
Bu durum Torba Yasa olarak bilinen 533 sıra sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı ile değiştirilerek yeni hükümler getirilmiştir.
ÇALIŞAN ÖĞRENCİNİN MAAŞI KESİLMEYECEK
Torba Yasanın meclisten geçerek kanunlaşması durumunda artık hak sahibi çocuklardan 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların 4/a kapsamında çalışmaları ölüm aylığı almalarına engel teşkil etmeyecek. Yani 18 yaşını doldurmayan gençlerimiz ile yaş şartlarını sağlayan lise ve üniversite öğrencilerimiz artık bir işyerinde sigortalı olarak çalışsa dahi ana veya babalarının ölümü nedeniyle almış oldukları maaşlar kesilmeyecek.
MAAŞIN TEKRAR BAĞLANMASI İÇİN YAZILI İSTEK ŞART
Düzenlemenin kanunlaşmasıyla birlikte çalışması nedeniyle almış oldukları maaşı kesilenlerin çalışmaları devam ediyor ise dahi Sosyal Güvenlik Kurumuna yazılı istekte bulunmaları gerekmektedir. Bu durumda Kurum düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren maaşları tekrar başlatacaktır.
GERİYE DÖNÜK HAK TALEP EDİLEMEYECEK
Bu düzenleme ile yaşanan mağduriyetler düzeltilmiş olsa da yazılı istek üzerine tekrar bağlanan aylıkların geriye yönelik olan kısımları için bir hak talep edilemeyecek.
20.02.2018
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.