Değerli okurlar, bu makalemde elektrik piyasasında faaliyet gösterecek yatırımcı şirketlerin pay devri konusunda nelere dikkat edeceğini, ön lisans ve üretim lisansı aşamasında pay devirlerinin nasıl olacağını anlatıp, pay devri muafiyetinden bahsederek kısaca bilgi vereceğim.
Elektrik piyasası mevzuatı, elektrik lisansına sahip olan tüzel kişilerin şirket paylarının devrini belirli şartların gerçekleşmesi halinde EPDK iznine tabi tutmuştur. Böylece kurum lisans alamayacak yatırımcıların, pay devri yolu ile lisans sahibi şirketlere ortak olmalarını engellemeye çalışmıştır.
Kamu idaresi lisans verme aşamasında belirli kriterler ile seçtiği tüzel kişilerin, yatırım yaparak üstlendikleri hizmeti hayata geçirmelerini istemektedir. Bu yüzden kamu idaresi lisans vereceği kişileri özenle seçmekte ve lisans sahibi yatırımcıların işlerini gereği gibi yapmaları için sürekli takip etmektedir.
Kamu idaresi stratejik konuma sahip sektörlerde şirketlerin arkasındaki iradeyi görmek ve yatırımcıların faaliyetlerini sürekli izlemek istediğinden dolayı elektrik piyasasında faaliyet gösterecek önlisans ve üretim lisansı sahibi şirketlerin pay devrini kurum iznine tabi tutmuştur.
Elektrik piyasasında pay devirleri süreci, önlisans ve üretim lisansı olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
Ön lisans sürecinde yatırımcıların sadece enerji yatırımı ile ilgilenmesi gerekmektedir. Kurum tarafından başka işlerin yapılması uygun görülmemektedir.
6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanununun altıncı maddesinin üçüncü fıkrasında, lisans alınıncaya kadar veraset ve iflas nedenleri dışında önlisans sahibi tüzel kişinin ortaklık yapısının doğrudan veya dolaylı olarak değişmesi, pay devri veya payların devri sonucunu doğuracak iş ve işlemler yapması kurum tarafından belirlenen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda “önlisans iptal edilir” hükmü yer almaktadır. Kanunun düzenlemesinde açıkça görüldüğü üzere istisnai haller dışında ön lisans sahibi şirketlerin pay devirleri yasaklanmıştır.
Elektrik piyasası lisans yönetmeliğine göre, “ön lisans aşamasında yatırımcı tüzel kişilerin esas/ana sözleşmelerinde kurumun onayı alınmadan pay devri işlemleri yapılamayacağı”na dair hükmün yazılı olması zorunlu tutulmuştur. Görüldüğü üzere kanunun açık hükmü gereği pay devri yasağı, EPDK tarafından ilgili yönetmeliklerle de kısıtlanmıştır.
Ayrıca şirket esas veya ana sözleşmesinde “pay devirleri kurumun onayı alınmadan yapılamaz” hükmü gereği aşağıdaki konular pay devri yasağından muaf tutulmuştur.
Elektrik piyasasında belirleyici aktör devlettir. Asıl olan konu ise bu işlerin devlet eliyle yürütülmesidir. Enerji piyasası sektörünün rekabete açılması; ekonomik, karlı, getirisi yüksek, stratejik alan olması sebebiyle özel sektör yatırımcıları tarafından ilgi görmektedir. Kamu otoritesi bu sektörde yatırımcı firmaları değerlendirerek bir nevi ilgili firmalara kamusal görev vermiş olmaktadır. Elektrik şirketlerinde kontrol, denetim ve gözetimi aksatmadan takip ederek piyasada faaliyet gösteren şirketleri ilgili kamu kurumları görevleri gereği sürekli takip etmektedir. Bu işi yapabilecek firmaları ayırt etmek adına devlet üretim lisansı aşamasında pay devrini de kurum iznine tabi tutmuştur. Kurum, bu uygulama ile piyasada faaliyet gösterecek firmaların pay devirleri konusunda kısıtlamalar getirerek kötü niyetli olabilecek kurum ve kuruluşlara karşı tedbir almıştır.
Üretim lisansı şirketlerinde pay devirleri hakkında aşağıdaki süreçlere dikkat edilmelidir.
Enerji sektörlerinde faaliyette bulunacak firmaların anonim şirket veya limited şirket olarak kurulmuş olması gerekmektedir. Türk ticaret kanununa göre firmalara tanınan sermaye ve pay devri serbestisi, enerji sektöründe faaliyette bulunacak firmalara sağlanmamıştır. İlgili yatırımcı kişilerin dış kaynak temininde yada proje finansmanı konusunda işlemler gerçekleştirirken yukarıdaki kısıtlamaları da göz önünde bulundurarak yatırım yapma kararı vermeleri sağlıklı olacaktır.
Kaynak
Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği
Elektrik Piyasası Kanunu
23.05.2018
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.