Vergi kanunlarında kanun koyucu bazen ekonomik, bazen sosyal bazen de teşvik amacıyla mükelleflere bazı muafiyetler veya istisnalar tanımıştır. Ancak vergi mevzuatının geniş bir alanda uygulanıyor olması, sürekli güncellenmek zorunda kalınması ve karmaşık bir yapıya sahip olunması nedenlerinden ötürü, bu konuda uzman olanların dahi bazen takip etmekte zorlandıkları görülmektedir.
Her kanunda olduğu gibi, Emlak Vergisi Kanununda da mükelleflere tanınan muafiyetler ve istisnalar bulunmaktadır. Emlak Vergisi Kanununa göre; ikinci taksitin ödeme zamanın yaklaşması ve emeklilerin sahip olduğu birden fazla bina ve/veya arsa,arazi dolayısıyla her durumda emlak vergisi ödeyip/ödemeyeceklerine yönelik uygulamada ortaya çıkan belirsizlikler ve özel haller dolayısıyla, bilgi verilmesi amacıyla bu yazımız ele alınmıştır.
1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanunun Ödeme Süresi başlıklı 30. Maddesine göre; Emlak vergisinin birinci taksitinin, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksitinin ise Kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte ödenebileceği hüküm altına alınmıştır. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 8 inci maddesinin ikinci fıkrasında: "Bakanlar Kurulu, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup on sekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere
Türkiye sınırları içinde brüt 200 m²'yi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir..." hükmü yer almaktadır.
Anılan hükmün verdiği yetkiye dayanılarak çıkarılan 2006/11450 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, Türkiye sınırları içinde brüt 200 m²'yi geçmeyen tek meskene sahip olmaları halinde, bu meskene ait bina vergisi oranı sıfır olarak belirlenmiştir. 38 seri no.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin “İndirimli Bina Vergisi Oranından Yararlanacak Mükellefler" alt başlıklı bölümünde, Bakanlar Kurulunca belirlenecek indirimli vergi oranından, Türkiye'de brüt yüz ölçümü 200 m²'yi geçmeyen tek meskeni olan veya tek meskenin intifa hakkına sahip bulunan; Gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığından ibaret bulunanlar yararlanacaklardır denilmektedir. Görüldüğü üzere gelirleri sadece kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları emekli aylığı olanlar brüt 200 m²'yi geçmemesi, tek meskene sahip olunması ve meskenin Türkiye sınırları içinde bulunması halinde bina vergi oranı sıfır olacaktır, yani emlak vergisi ödenmeyecektir. Bu durumda ortada bir belirsizlik bulunmamakta, Kanun ve Bakanlar Kurulu Kararı ile net bir şekilde ortaya konulmaktadır.
Ancak yukarıda tanımı yapılan emekliler kendilerine ait olan ve belirli zamanlarda vakit geçirdikleri yazlık, kışlık vb. yerler ile köylerinde, memleketlerinde miras yoluyla vb. yollarla kendilerine kalmış ancak kullanmadıkları/kullanılacak durumda olmayan meskenler, belediyelerce ikinci bir mesken olarak değerlendirilip emlak vergisi ödemek durumunda kalınabilmektedir. 38 seri no.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin I/3 üncü bölümünün (d) fıkrasında bu konuda bir açıklık getirilmiştir. İlgili tebliğde mükelleflerin belirli zamanlarda dinlenmek amacıyla kullandıkları meskenler için indirimli vergi oranlarına tabi olmayacakları, ancak işyerleri, arsa ve arazileri varsa ve buradan bir gelir elde etmiyorlarsa indirimli vergi oranından (%0) yararlanmaya devam edeceklerini açıklamaktadır.
Bir başka husus ise bina ve arazinin belediye ve mücavir alan sınırları dışında olup/olmaması. Eğer ikinci bir bina ve/veya arsa,araziniz varsa ancak bunlar belediye ve mücavir alan sınırları dışında ise Emlak Vergisi Kanununun 4/(u) ve 14/(g) maddeleri gereği kiraya verilmemesi şartıyla emlak vergisinden daimi muaf tutulacaktır.
Yukarıda yapılan açıklamalar ve bu konudaki yasal düzenlemeler çerçevesinde özetlenecek olursa:
02.11.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.