Bilindiği üzere, 13/02/2022 tarihinde yayımlanan 5189 sayılı Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı ile gıda ürünlerindeki KDV oranı, toptan-perakende ayrımı da kaldırılmak suretiyle tüm gıda teslimlerinde (ÖTV’ye tabi ürünlerden indirimli oranda KDV uygulananlar hariç) %1’e indirilmişti.
Yapılan indirime ilişkin olarak, bazı sorular ve cevapları aşağıdaki gibidir.
Soru: Hangi ürün gruplarında indirim yapılmıştır?
Cevap: Temel gıda ürünlerinin birçoğunun toptan teslimi, 5189 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan değişiklik öncesinde zaten 2007/13033 sayılı BKK eki (I) sayılı liste kapsamında %1 oranında KDV uygulanmakta, ancak bu ürünlerin perakende safhasındaki[1] teslimlerinde ise %8 oranında KDV uygulanmakta idi.
Yapılan değişiklik ile II sayılı listede yer alan ve %8 oranında KDV’ye tabi olan gıda ürünlerinin tamamı (I) sayılı liste çatısı altına alınmak ve toptan perakende ayrımı kaldırılmak suretiyle 14.02.2022 tarihinden itibaren %1 oranında KDV’ye tabi tutulmuş ve BKK kapsamındaki tüm gıda ürünlerinin teslimlerinde KDV oranları eşitlenmiştir.
Soru: Gıda maddelerinden indirim yapılmayan grup var mı?
Cevap: 2007/13033 sayılı BKK’nın 1 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklik ile “I sayılı listenin “A) Gıda Maddeleri” bölümünde yer alan ürünlerden özel tüketim vergisine tabi olanların tesliminde bu maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde öngörülen vergi oranı uygulanır.” hükmü eklenmiştir. Buna göre, ÖTV’ye tabi gıda maddelerin tesliminde %8 oranında KDV uygulanacaktır.
Soru: Gıda ürünlerinin toptan veya perakende olarak tesliminde göre uygulanacak KDV oranı değişir mi?
Cevap: Toptan ve perakende teslim ayrımı, toptancı hallerinde faaliyet gösterme, KDV mükellefi olma gibi farklı KDV oranı uygulanmasına neden olan hükümler, 5189 sayılı CK ile ortadan kaldırılarak nereden alındığına, kime satıldığına bakılmaksızın 2007/13033 sayılı BKK eki (I) sayılı liste kapsamındaki tüm gıda teslimlerinde KDV oranı %1’de eşitlenmiştir.
Soru: Gıda ürünlerinin lokanta, restoran, kafe veya otel, motel gibi işletmelerde satılması halinde 5189 sayılı CK sonrasında uygulanacak KDV oranı nedir?
Cevap: Lokanta, restoran, kafeterya vb. işletmeler yeme-içme hizmetleri, 2007/13033 sayılı BKK eki (II) sayılı listenin 24 üncü sırası kapsamında %8 oranında KDV’ye tabidir.
Birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip olan yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki yerlerde verilen söz konusu hizmetler ise % 18 oranında KDV’ye tabi bulunmaktadır.
5189 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan düzenleme, yeme-içme hizmetlerine uygulanan KDV oranında bir değişiklik öngörmemektedir.
Soru: Paket olarak veya online yemek sipariş sitelerinden siparişlerde 5189 sayılı CK sonrasında uygulanacak KDV oranı nedir?
Cevap: Yeme içme hizmeti veren işletmelerin paket servis (on-line, mobil yemek sipariş siteleri dâhil) şeklinde verdikleri hizmetler ile catering, tabldot servis gibi adlarla verdikleri yeme içme hizmetleri, 2007/13033 sayılı BKK eki (II) sayılı listenin 24 üncü sırası kapsamında %8 oranında KDV’ye tabi olup, bu hizmetlerin gıda teslimi sayılması mümkün değildir.
5189 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan düzenleme, yeme-içme hizmetlerine uygulanan KDV oranında bir değişiklik öngörmemektedir.
Soru: Et, tavuk ve balık gibi hem çiğ olarak hem de pişirilerek servis edilen yerlerde 5189 sayılı CK sonrasında uygulanacak KDV oranı nedir?
Cevap: 5189 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile çiğ balık teslimlerindeki toptan/perakende ayrımı kaldırılarak bu ürünlerin 2007/13033 sayılı BKK eki (I) sayılı listenin (A) Bölümünün 1/c sırası kapsamında %1 oranında KDV’ye tabi tutulması sağlanmıştır.
Ancak, iş yerinde müşterilerin masasına ve evlere pişirilerek servis yapılmak suretiyle gerçekleştirilen hizmetler ile balık, köfte, sucuk-ekmek olarak tabir edilen ekmek arası satışlarının, söz konusu BKK eki (II) sayılı listenin 24 üncü sırasında belirtilen "yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerlerde verilen hizmetler" kapsamında değerlendirilerek %8 oranında KDV’ye tabi tutulması gerekmektedir.
Soru: Pide, lahmacun vb. yapan fırınlarda yaptırılan ürünlerin uygulanacak KDV oranı nedir?
Cevap: 5189 sayılı CK ile fırın ve pastane, tatlıcı, simitçi, gibi işletmeler tarafından imal edilen ve/veya satışı yapılan ürünlerin teslimine uygulanacak KDV oranı %8’den %1’e indirilmiştir.
Bununla birlikte, söz konusu ürünler yeme içme hizmeti olarak müşterilere sunulduğunda, 2007/13033 sayılı BKK eki (II) sayılı listenin 24 üncü sırası kapsamında %8 oranında KDV’ye tabidir.
Soru: 5189 sayılı CK’dan öncesinde %8 oranında KDV ödenmek suretiyle alınan ürünlerde oran kaç uygulanacaktır?
Cevap: 5189 sayılı CK yürürlük tarihi 14.02.2022 olduğundan, bu tarih ve sonrasında yapılan/yapılacak % 1 KDV oranına tabi gıda ürünü satışlarında, bu ürünlerin satıcı mükellefler tarafından hangi oran üzerinden satın alındığına bakılmaksızın, %1 oranında KDV uygulanması gerekmektedir.
Faydalı Olması Dileğiyle.
Kaynakça
[1] Perakende safhadaki teslimden maksat; teslimi yapılan ürünlerin aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar ile işletmelerinde kullanacak olanlar dışındakilere satılmasıdır. Ürünleri, aynen ya da işlendikten sonra satanlar ile işletmesinde kullanacak olanların gerçek usulde katma değer vergisi mükellefi olmamaları halinde bunlara yapılan teslimler de perakende teslim sayılır. (2007/13033 sayılı BKK’nın 1. Maddesinin Mülga 4. Fıkrası)
25.02.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.