YAZARLARIMIZ
İbrahim Bağdeş
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
ibrahim.bagdes@gmail.com



Damga Vergilerine Dikkat

Bir yılı daha bitirmek üzere olduğumuz bu günlerde şirketler geride bırakmak olduğu koca bir yılı masaya yatırmakta, alım-satımlarını gözden geçirmekte, yeni stratejiler belirlemekte ve bu stratejiler doğrultusunda sözleşmeler düzenlemekte. Ancak tam da bu noktada dikkat etmemiz gereken önemli bir noktayı tekrar hatırlamakta fayda var.

En genel tabiri ile Damga Vergisi; her türlü sözleşmeden doğan ve Devlet tarafından alınan bir çeşit vergidir. Türüne, sözleşmeyi yapan taraflara, matbu olup olmaması vb.  gibi değişkenlere göre farklılık gösteren damga vergisinin diğer bir boyutuyla, sorumluluğu kısmına dikkat çekmek isterim.

Yapılan sözleşmelerde taraflar (Kamu kurum ve kuruluşları haricinde) maddeleri diledikleri veya ihtiyaçları çerçevesinde serbestçe belirleyebilmektedirler. Bu maddeler arasında ilgili sözleşmeden doğan damga vergisinin de kimin beyan edip ödeyeceği bulunmaktadır.

Bu noktada Damga Vergisi Kanunu 24. Maddesi’ne baktığımızda

“Vergiye tabi kağıtların Damga Vergisinin ödenmemesinden veya noksan ödenmesinden dolayı alınması
lazımgelen vergi ve cezadan, mükelleflere rücu hakkı olmak üzere, kağıtları ibraz edenler sorumludur.
(Değişik: 21/11/1980 - 2344/1 md.) Birden fazla kişi tarafından imza edilen kağıtlara ait vergi ve cezanın
tamamından imza edenler müteselsilen sorumludurlar. Bunlar arasında vergiden müstesna olanların bulunması Damga
Vergisinin noksan ödenmesini gerektirmez. Damga Vergisinden muaf kuruluşlarca kişilerin (1) sayılı tabloda yer alan
işlemleriyle ilgili olarak düzenlenen ve sadece bu kurumların imzasını taşıyan kağıtlara ait verginin tamamı kişiler tarafından
ödenir. Ancak bu kağıtlara ait verginin hiç ödenmemesi veya noksan ödenmesi halinde vergi ve cezanın tamamından kişilerle
birlikte kurumlar müteselsilen sorumludurlar.” ifadesi bulunmaktadır.

Bu kanun maddesi ile birlikte devlet, vergi alacağının tahsili için taraf gözetmeksizin hem alıcıya gem de satıcıya sorumluluk yüklemiştir. Sözleşmede bu yükümlülük taraflardan birine devredilse bile diğer tarafın sözleşmeden doğan verginin beyan edilmesinden ve ödenmesinden birinci derecede sorumlu olduğu unutulmamalıdır.

Herhangi bir denetimde cezalı duruma düşmemek için, sözleşmede görev verilen tarafın sorumluluğunu yerine getirdiğinden emin olmak adına damga vergisi beyannamesi ve ödeme dekontu talep edilebilir veya daha garantici davranmak adına kendisi beyan edip ilgili tutarı, ödevi yüklenen tarafa yansıtabilir.

Faydalı olması dileğiyle…

10.12.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM