İşverenlerin çalışanlarının isteği üzerine, çalışanın bankadan kredi çekebilmesi için maaş ve yan haklar bakımından şişirilmiş ve arttırılmış bordroyu imzalayarak çalışanlarına vererek “yardımda” bulunması uygulaması ile sıklıkla karşılaşıyoruz.
Çalışanına yüksek ücretli maaş yazısı vererek kredi almasını sağlayan işverenin, çalışan adına sosyal güvenlik kurumuna yaptığı sigorta primine esas kazanç tutarı ile maaş yazısı arasındaki farklılık tespit edilirse yani primlerin gerçek kazanç üzerinden yatırılıp yatırılmadığı kontrol edilirse; sosyal güvenlik kurumu hem işverene idari para cezası uygulayacak hem de maaş yazısı baz alınarak hesaplanan prim tutarı işverenden gecikme zammı da eklenerek tahsil edilecektir. İşverenler çalışanlarına yardım edeyim derken ileride kendilerine de zararı dokunabilecek illegal bir durumun ortaya çıkmasına sebep olmaktadırlar.
Peki bununla ilgili sosyal güvenlik kurumunun bir düzenlemesi var mı? Yani Sosyal güvenlik kurumu bu durumu fark edebilir mi?
Sosyal güvenlik kurumu ilk olarak 2008 yılında 5510 sayılı sosyal güvenlik yasası yayınlanmasına paralel 28.09.2008 tarihinde yayımlanan 5510 Sayılı Kanunun 100 üncü Maddesinin Uygulanması Hakkında Tebliğ ile bir düzenleme gitmiş ve bankalara;
“Tüketici kredisi talebinde bulunan ve bir işyerinde hizmet akdiyle çalışanlardan istenen ücret bordrosunun Kurumun internet sitesinden ödenen prim miktarları karşılaştırılarak eksik bildirimde bulunanların Kuruma bildirilmesi sağlanır.” Şeklinde bir bildirim zorunluluğu getirmiş, bu zorunluluğa uymayan bankalara asgari ücretin 10 da 1 i kadar idari para cezası kesileceği hüküm altına alınmıştır.
Bu düzenlemeye rağmen uygulamada sosyal güvenlik kurumu yeterli bilgileri elde edemeyince tebliğin işlevsizliğini anlamış olacak ki; bu sefer de 10.06.2014 tarihinde yayınladığı Bankalar ve Kamu İdareleri Tarafından Yapılacak Olan Sigortalılık Kontrolü ile Kurum ve Kuruluşlardan Alınacak Bilgi ve Belgelere Dair Tebliğ ile konuyu detaylı bir şekilde tekrar güncellemiş ve 01.08.2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bankalara bir kez daha bu konuda zorunluluk getirmiştir.
Ortada böyle bir tebliğ olmasına rağmen sosyal güvenlik kurumu bununla da yetinmemiş ve 11.11.2015 tarihinde 2015/25 SAYILI Kayıt dışı İstihdam İle Mücadele konulu 69 sayfalık uzunca bir genelge yayınlamış ve kayıt dışı istihdam konulu genelgenin ilk konusu aynı zamanda yazımızın da konusu olan bankalara getirilen zorunluluk düzenlemesi olmuştur.
Özetlersek ; bankacı olduğundan fazla şekilde düzenlenen maaş yazılarının bir sorun olmayacağını söylese de, yukarıda paylaştığım kanuni düzenlemelerden de anlaşılacağı üzere, bankalar kendilerine gelen bordro yada maaş yazılarını, sosyal güvenlik kurumuna bildirilen sigorta primine esas kazanç ile karşılaştırmaya ve eğer bir fark var ise bu durumu sosyal güvenlik kurumuna bildirmek ile yükümlüdürler. Bu yükümlülüğe aykırı davranan bankalara sosyal güvenlik kurumu tarafından idari para cezası uygulanacaktır. Ortada yukarıda paylaştığım şekilde düzenlemeler olmasına rağmen işverenler bu yazıları veriyorsa ciddi risk alıyorlar demektir.
10.05.2018
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.