YAZARLARIMIZ
Hüseyin Ergut
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Lisanslı SPK Uzmanı
smmm.hergut@gmail.com



Son Torba Yasa (7524) Sayılı Kanunla 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununda Yapılan Değişiklikler

7524 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 2/8/2024 tarihli ve 32620 sayılı Resmi  Gazete’de  yayımlanmıştır.

I. Tekno-Girişim Şirketlerinde Çalışanlara Bedelsiz veya İndirimli Olarak Verilen Pay Senetlerinin Rayiç Değerinin Bir Yıllık Brüt Ücret Tutarını Aşmayan Kısmı Gelir Vergisinden İstisna Tutulmuştur

Yayımlanan kanunun 2. maddesinde getirilen değişiklik ile GVK’nun mülga 17. maddesi yeniden düzenlenerek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen kriterlere göre tekno-girişim şirketi niteliğini haiz işverenlerce, hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verilen ve ücret niteliğinde kabul edilen pay senetlerinin verildiği tarihteki rayiç değerinin, hizmet erbabının o yıldaki bir yıllık brüt ücret tutarını aşmayan kısmı gelir vergisinden istisna tutulmuştur.

Getirilen düzenlemeye göre, hizmet erbabı tarafından bu şekilde iktisap edilen pay senetlerinin; iktisap tarihinden itibaren üç tam yıl içerisinde elden çıkarılması halinde istisna edilen verginin tamamı, dört ila altı yıl içerisinde elden çıkarılması halinde istisna edilen verginin %75’i, yedi ila on iki yıl içerisinde elden çıkarılması halinde istisna edilen verginin %25’i, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın gecikme faizi ile birlikte işverenden tahsil edilecek olup, bu şekilde istisna nedeniyle zamanında alınmayan vergilere ilişkin zamanaşımı süresi, hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verilen pay senetlerinin hizmet erbabı tarafından elden çıkarıldığı tarihi takip eden takvim yılı başından itibaren başlayacaktır.

“Değişiklik 2 Ağustos 2024’ tarihinde yürürlüğe girmiştir.”

II.Ticari ve Mesleki Kazançlarda Günlük Hasılat Tespiti Suretiyle Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Matrahının Belirlenmesi

Yayımlanan kanunun 3. maddesinde getirilen değişiklik ile G.V.K ’un mülga 69. maddesi yeniden düzenlenerek, ticari ve mesleki kazançlarda İdare’ce günlük hasılat tespitine ve gelir vergisi matrahının belirlenmesine olanak tanınmıştır.

Kurumlar vergisi mükellefleri hakkında da uygulanacağı belirlenen düzenleme ile, ticari veya mesleki faaliyetleri nedeniyle mükellef olanlara yönelik, Vergi Usul Kanununun 127. maddesi kapsamında günlük hasılat tutarlarını tespit etmek amacıyla bir ayda üçten, bir takvim yılında on ikiden az olmamak kaydıyla bu madde hükümlerine göre işlem tesis edilmek üzere yoklama yapılabilecektir.

İdarece yapılan yoklamalar sonucu tespit edilen günlük hasılat tutarları ortalamasından hareketle aylık hasılat tutarı hesaplanacak, bu şekilde tespit edilen aylık hasılat tutarlarının toplamı, tespit yapılan ay sayısına bölünmek suretiyle aylık ortalama hasılat tutarı belirlenir. Aylık ortalama hasılat tutarı, faaliyette bulunulan ay sayısı ile çarpılmak suretiyle mükelleflerin ilgili takvim yılı hasılatları tespit edilecektir.

Tespit edilen hasılat tutarları ile;

a) Bilanço esasına göre defter tutanlar için ilgili takvim yılına ait gelir tablosunda yer alan brüt satış tutarı,

b) İşletme hesabı esasına göre defter tutanlar için ilgili takvim yılına ait işletme hesap özetinde yer alan dönem içinde elde edilen hasılat tutarı,

c) Serbest meslek kazanç defteri tutanlar için ilgili takvim yılına ait serbest meslek kazanç bildiriminde yer alan gayrisafi hasılat tutarı, arasındaki fark %20’den fazla olan mükellefler V.U.K ’un 370. maddesi kapsamında izaha davet edilecek ve izahın değerlendirilmesi anılan madde hükmüne göre yapılacaktır.

“Belirtilen düzenleme, 1 Ocak 2025’ tarihinde yürürlüğe girecektir.”

III.6563 Sayılı Kanun kapsamında Hizmet Sağlayıcılarına ve Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcılarına Faaliyetleri Dolayısıyla Yapılan Ödemeler ile Cumhurbaşkanınca Belirlenen Sektör ve Faaliyet Konuları Dikkate Alınarak Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Gerçek Kişilere Yapılan Ödemeler Üzerinden Vergi Tevkifatı Yapılması Öngörülmüştür

 Yayımlanan kanunun  4.maddesiyle  G.V.K ’ un 94. maddesinin birinci fıkrasına ilave edilen;

-19 no’lu bent ile, 23/10/2014 tarihli ve 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre aracı hizmet sağlayıcılarının ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının, mezkûr Kanun kapsamındaki faaliyetleri dolayısıyla hizmet sağlayıcılarına ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarına yaptıkları ödemeler ve,

-20 no’lu bent ile Cumhurbaşkanınca belirlenen sektörler veya faaliyet konularına ilişkin mal ve hizmet alımlarına yönelik yapılan ödemeler, gelir vergisi tevkifatı kapsamına alınmıştır.

Aynı değişiklikle G.V.K ’un 94. maddesinin 8. fıkrasına yapılan ilave ile, Cumhurbaşkanı anılan bentler kapsamındaki vergi kesintisine tabi ödemeler için faaliyet konuları, ödeme türleri, sektörler, iş grupları ve iş nevileri itibarıyla ayrı ayrı veya birlikte farklı oranlar tespit etmeye yetkili kılınmıştır.

“Getirilen düzenleme, 1 Ocak 2025’ tarihinde yürürlüğe girecektir.”

Kaynakça:

-7524 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun.

-2/8/2024 tarihli ve 32620 sayılı Resmi  Gazete.

02.09.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM