Teminat isteme 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 9. maddesinde düzenlenmiş olup, teminat ve değerlenmesi ise aynı kanunun 10. maddesinde belirtilmiştir. Kanunun 11, 14 ve 48 maddelerinde ise Şahsi kefalet gösterebilme imkanı getirilmiştir. Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan 1 Sıra No’lu Tahsilat Genel Tebliği şahsi kefaletin yöntemi açıklanmıştır. Yazımızda sadece şahsi kefaletin ayrıntıları verilecektir.
6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 9. Maddesine göre (Değişik birinci fıkra: 26.11.1980 - 2347/1 md.) 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 344’üncü maddesi uyarınca vergi ziyaı cezası kesilmesini gerektiren haller ile 359’uncu maddesinde sayılan hallere temas eden bir amme alacağının salınması için gerekli muamelelere başlanmış olduğu takdirde vergi incelemesine yetkili memurlarca yapılan ilk hesaplara göre belirtilen miktar üzerinden tahsil dairelerince teminat istenir.
Türkiye'de ikametgahı bulunmayan amme borçlusunun durumu amme alacağının tahsilinin tehlikede olduğunu gösteriyorsa, tahsil dairesi kendisinden teminat isteyebilir.
Teminat Olarak Şunlar Kabul Edilir:
Teminat sonradan tamamen veya kısmen değerini kaybeder veya borç miktarı artarsa, teminatın tamamlanması veya yerine başka teminat gösterilmesi istenir. Borçlu verdiği teminatı kısmen veya tamamen aynı değerde başkalarıyla değiştirebilir.
Şahsi Kefalet
1 Sıra No’lu Tahsilat Genel Tebliği
1 Sıra No’lu Tahsilat Genel Tebliğinin birinci kısım ikinci bölüm 9. ve 10. maddelerinde şahsi kefaletin uygulanabilirliğini anlatılmış olup, süreci hakkında bilgi verilmektedir.
6183 sayılı Kanunun 10’uncu maddesinde teminatın nev’ileri belirtildikten sonra, bu maddeye göre teminat sağlayamayanlara, Kanunun 11’inci maddesiyle (kabulü tahsil dairesinin ihtiyarına bırakılmak suretiyle) muteber bir şahsı müteselsil kefil ve müşterek müteselsil borçlu olarak gösterebilme imkanı tanınmıştır.
Şahsi kefalet, tespit edilecek şartlara uygun olarak noterden tasdikli mukavele ile tesis edilecektir. Buna göre, alacaklı tahsil dairelerince, 6183 sayılı Kanunun 11 inci maddesine göre şahsi kefalet tesis edilmesi halinde aşağıdaki kefalet senedinin temin edilmesi gerekmektedir.
Yine Kanunun 14’üncü maddesine göre şahsi kefalet tesis edilmesi halinde aşağıda yer alan taahhüt/şahsi kefalet senetlerinin aranılması gerekmektedir. Ayrıca İhtiyati Haciz Kefalet Senedi Kanunun 14 üncü maddesi mucibince tahsil dairesinin bulunduğu mahalde ikametgah sahibi bir şahıs tarafından verilmesi şarttır.
Kanunun 48 inci maddesine göre şahsi kefalet tesis edilmesi halinde ise aşağıda yer alan şahsi kefalet senedinin(Tecil Kefalet Senedi) düzenlenmesi ya da bu eklere uygun belgelerin aranılması gerekmektedir.
6183 sayılı kanuna göre teminat olarak kabul edilecekler kanunun 10. maddesinde tek tek sayılmıştır. Ancak günümüzde mükellefler bazı durumlarda söz konusu teminatları sağlayabilme imkanı bulamayabilirler. İşte tam da bu durumda kanunun 11. Maddesinden faydalanıp, amme borçlarına karşı şahsi kefalet gösterebilirler. Laken şahsi kefaletin kabul edilmesi Alacaklı Amme İdaresinin ihtiyarında olduğu unutulmamalı, kabul edilmesi halinde noter tasdikli mukavele ile tesis edileceği, aynı zamanda yazımızda belirtilen senetlerin yapılması gerekmektedir.
KAYNAKÇA
6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun
1 Sıra No’lu Tahsilat Genel Tebliği
18.12.2018
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.